AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ 2020 YILI ULUSAL EYLEM PLANI TANITIM TOPLANTISI YAPILDI

AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ 2020 YILI ULUSAL EYLEM PLANI TANITIM TOPLANTISI YAPILDI

            Dörtyol Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Dörtyol Ziraat Odası işbirliğiyle Akdeniz Meyve Sineği 2020 yılı ulusal eylem planı tanıtım toplantısı Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda yapıldı.

            Akdeniz Meyve Sineği 2020 yılı ulusal eylem planı tanıtım toplantısına Dörtyol Kaymakamı Murat Bulacak, Tarım ve Orman İl Müdürlü Ergün Çolakoğlu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Galip Akti, MKÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Demirel, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Seyhan, 22. dönem Hatay Milletvekili İsmail Soylu,  Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı H. İbrahim Seçer, Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Tanju Katipoğlu, Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ercan Yıldırım, Hatay Arı Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Ekici, Zirai İlaç Bayileri ve üreticiler katıldı.

            Açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman İl Müdürlü Ergün Çolakoğlu; " İlimizde 250.504 da alanda turunçgil üretimi yapılmakta olup ağaç sayımız 6.537.090 adet ve Üretim miktarımız 972.209 ton ile narenciye üretiminde önemli bir yere sahiptir. İlimiz Türkiye’de Narenciye ihracatında ikinci sırada yer almaktadır. Narenciye üretimindeki verim kayıplarının önemli bir bölümünü Akdeniz meyve sineği adlı zararlıdan kaynaklanmaktadır. Akdeniz meyve sineği (AMS), polifag bir zararlı olup dış karantinaya tabi ve ihracatta toleransı sıfırdır. Turunçgillerin en önemli zararlısı olan AMS mücadelesi ülkemiz ekonomisi açısından önem arz etmektedir. Akdeniz meyve sineği başta Narenciye olmak üzere Nektarin, Şeftali, Kayısı, İncir, Nar, Trabzon Hurması, Yenidünya, Vişne, Kiraz, Elma, Bağ, Armut, Ayva, Avakado, Alıç ve Hünnap olmak üzere toplam 327.790 da alanda bulunan ürünlerinde vuruk yaparak önemli zarara neden olmaktadır. İlimiz de Akdeniz meyve sineği mücadelesi pilot projesi 2012 yılında başlamış olup kültürel, biyolojik, biyoteknik ve kimyasal mücadele şeklinde yapılmaktadır. Bu kapsamda Bakanlığımız ve sivil toplum kuruluşlarının da desteği alınarak 2000 adet delta tipi yakalama tuzağı, 132.844 adet kitle yakalama tuzağı,70.652 litre Ziray (cezbedici), 62.144 kg, %25 lik Malathion dağıtımı ücretsiz olarak üreticilerimize yapılmıştır. Ayrıca ilimiz genelinde Akdeniz Meyve Sineği popülasyonu nu takibi amacıyla 95 ayrı noktada monitör  (izleme) tuzakları vasıtasıyla haftalık olarak takibi yapılmaktadır. AMS konukçusu olan meyve türlerinde önleyici kültürel tedbirlerin alınması, biyoteknik mücadele ve kimyasal mücadelenin birlikte değerlendirilmesi ile Entegre Zararı Yönetimi Prensipleri doğrultusunda eşzamanlı ve toplu mücadele yapılması başarıyı artıracaktır. Konukçuların üretim alanı bahçelerde, nakil araçlarında, işleme ve paketleme tesislerinde, hal, pazar vb. satış noktalarında, hayvan pisliği yığınları, çöp ve çevrede atıkların toplandığı yaşamını idame ettirdiği her yerde mücadele yapılması gerekmektedir.          Bu kapsamda; Akdeniz meyve sineği mücadelesi için tüm paydaşlar tarafından sorumluluk alınması ile kendi çalışma alanlarında gerekli tedbirlerin alınması ve mücadeleye katkı sağlanması önem arz etmektedir.

            Bu bağlamda Gıda ve Kontrol genel Müdürlüğü, Araştırma Enstitüleri, Üniversiteler, Zirai Karantina Müdürlükleri, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, Valilik ve Kaymakamlıklar, İl Özel İdareleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsası, Ziraat Odaları, Kooperatifler, Belediyeler, Muhtarlar, İhracatçı Birlikleri, Yaş Meyve ve Sebze İşletme ve Paketleme Tesisleri, Basın Kuruluşları ve Sivil Toplum ve Meslek Kuruluşlarının koordineli bir şekilde Ulusal Eylem Planı çatısı altında gerekli sorumluluklarını yerine getirmesi Akdeniz Meyve sineği ile mücadelede başarıyı arttıracaktır." dedi.

            MKÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Demirel, üreticilere Akdeniz Meyve Sineği 2020 yılı ulusal eylem planı hakkında detaylı bilgiler aktardıktan sonra üreticilerden gelen soruları yanıtladı.

Haber: Sedat İSKENDEROĞLU – Dörtyol



Bölgeden 30.01.2020 16:38:00 0

İlginizi Çekebilir

1

Hatay'da ayağına demir korkuluk saplanan kişi yaralandı

2

Hataylı depremzedeler, köy tipi konutlarında ilk bayramlarına giriyor

3

Adana'daki saman balyası yangını söndürüldü

4

Hatay'da ramazan ayının son teravih namazı kılındı

5

Belen'de Türk Polis Teşkilatının kuruluşunun 179. yılı kutlandı

6

Dörtyol'da çocuklar ramazanın maneviyatını camideki etkinliklerle öğreniyor

7

Adana-Pozantı-Ankara Otoyolu'nda bayram yoğunluğu

8

Hatay'da restore edilen vakıf eser sayısı 59'a yükseldi

9

Adana'da bir evde silah ve uyuşturucu ele geçirildi

10

Anamur Emniyet Müdürü Umar'dan, Kaymakam Bozdemir'e ziyaret