Seçimler ve Asker Kaçağı İsmet Paşa!

Seçimler ve Asker Kaçağı İsmet Paşa!

Seçimler bitti. Ne olacak şimdi? Millet kararını verdi. Artık bizlere yazacak konu da kalmadı. Bundan sonra havadan sudan konularla meşgul oluruz. Çiçekten böcekten bahsederiz. Genel basın da konu sıkıntısı çekmez herhalde. Önce bir veya birkaç günah keçisi bulunur. Seçimlerde ki muhalefet partilerinin başarısızlığı onlara yüklenir. Sonra? Sonra hayat devam ediyor. Yine muhalefet partilerinin parti ?Genel Müdürleri? pardon Genel Başkanları yola devam ederler!

Ülkenin kötüye giden meselelerini milletin dikkatine sunduğunu zanneden köşe yazarları (!) ne yaparlar acaba? Köşe yazarları derken tabii ki kendimi hariç tutuyorum. Bizim öyle büyük kitlelere ulaşma imkânımız yok. Sadece mahalli çapta görüşlerimizi anlatmaya çalışıyoruz. Gerçi internet ortamında yaygın basınla aynı şartlara sahibiz. Ama yine de tabii ki yaygın basınla mahalli basın mukayesesi yapılamaz.

Mahallide de olsa kendimce bazı uyarılarda bulunduğumu, tahliller yaptığımı fark ettim. Hani bazıları derler ya ben böyle olacağını önceden görmüştüm. Ben zaten önceden demiştim. Ben de onlar gibi yapsam nasıl olur? Çok eskiden beri öyle konulara değinmişim ama, maalesef ki yazılarımı ciddiye alan olmamış! Yok, aslında hepsine öyle değil. Yazılarıma kızanlar da çok oluyordu!

Ben bugünlere gelineceğinin işaretlerini veren ne yazılar yazmıştım! Mesela ?Asker kaçağı İsmet Paşa!? yazımı ele alalım.  İlk 29 Ocak 2007 tarihinde yazmışım. Muhalefet partilerinin ikinci yenilgisi olan 22 Temmuz 2007 Seçimlerinden hemen sonra 2 Ağustos 2007 de aynı yazıyı tekrar yayımlamışım. İsterseniz o eski yazılarıma internetten ulaşabilirsiniz.

Muhalefet partilerinin bu son seçimler kaçıncı yenilgileri saymadım! Ama aynı İsmet Paşa hikâyesini yenilgi sorumluluğunu üzerlerine almayan muhalifleri rahatlatmak(!) için kısaca anlatalım mı? Malum muhalefet partilerine göre onlar ellerinden geleni yaptılar. Daha ne yapsınlar? Sıkıntı millette. Bu millet yani Türk halkı onların değerini bilemedi! Yine gittiler çoktan yıpranmış olması gereken 14 yıllık iktidar partisine onay verdiler.

Neyse hikâyeye dönelim. 1973 öncesi bilmem kaç dönemdir seçilen bir milletvekili vardır. Bu vekilimiz sadece seçimden seçime ortalıkta görünür. Dönem içerisinde ortalıkta gözükmez. Ama yine de seçilir. Üstelik o yıllarda milletvekili adaylıkları hâkim nezaretinde ön seçimle belirlenirdi. Şimdiki gibi Genel Başkanlar adayları belirlemezlerdi!

Tabiri caizse aslında Aziz Nesin`in hikâyesinde ki gibi ?Zübük? bir kişi, nasıl kaç dönem üst üste seçilir? Kendisine sorulur. Vekil ?sorunun cevabını yapacağımız ilk mitingde vereyim? der. Neyse miting başlar. Vekil kürsüye çıkar. Heyecanlı bir konuşma yapar. Konuşmanın bir yerinde der ki ?bu İsmet Paşa var ya İsmet Paşa asker kaçağıdır.? Halktan büyük ilgi görür. Halk önemli (!) bir sırrı açıklayan vekili alkışlar. İsmet Paşa aleyhine tezahürat yapar.

İsmet Paşanın (1884-1973) sağlığında vuku bulduğu söylenen bu hikâyecik günümüze ışık tutabilir mi? Günümüz politikacıları da sıkıştılar mıydı İsmet Paşa veya tek parti dönemlerine atar tutarlar ya! Eyvah bir şeyi unuttuk! Vekil ile soruyu soran arasındaki konuşmayı aktarmadık.  

Vekil der ki ?Bakın Atatürk?ün silah arkadaşı, Cumhuriyetimizin kurucularından, ömrü cephelerde geçmiş unvanında bile Paşa tabirini kullandığımız İsmet Paşa?nın asker kaçağı olduğunu söylüyorum. Vatandaşlar beni alkışlıyor, onu lanetliyor! Ona yuh çekiyor!? Devam ediyor ve ?E böyle halk olduktan sonra, ben her dönem seçilirim.? diyor.

Bu anekdota göre biz de mi Seçim sonuçlarını aynı şekilde değerlendireceğiz? Elbette hayır. Daha gerçekçi bir özeleştiri yapılması gerekir. Yansıtma mekanizmasını işleterek yenilginin suçunu vatandaşa atmanın bir âlemi yok. Dahası ?Mazeret yok!? diye bir kitap okumuştum. İnsan her başarısızlığında veya yenilgisinde belki kendisinin de inanmadığı mazeretlere sığınmamalıdır. Sorumluluğu kendisinde aramalıdır. Sonra da yenilginin bedelini ödemelidir.   Durun yahu hemen Japonlar gibi harakiri yapıp hayatlarına son versinler diyen yok! Bizim dediğimiz Seçim mağlupları Siyaseten bedel ödesinler, yeter! 



Güncel 25.10.2016 05:54:05 0

İlginizi Çekebilir

1

Türk Telekom'dan çevreci veri merkezi çözümleri

2

Arçelik Genel Müdürü Can Dinçer: "Antalya ve çevresi, yenilenebilir enerji dönüşümünde öne çıkacak"

3

Hava savunma sistemleri 2024'te vatanı uçtan uca koruyacak

4

Adanalı öğrenciler otonom su altı aracı "ALESTA" ile Singapur'da yarışacak

5

e-ATA, Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te test edildi

6

Mipo Türkiye'de akıllı telefon pazarının yeni markası oldu

7

Bakan Kacır, TÜBİTAK 31. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni'nde konuştu:

8

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Antalya'da konuştu:

9

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Antalya'da Türk Telekom'un toplantısında konuştu:

10

Çukurova 16. Kitap Fuarı'nın TEKNOFEST standına yoğun ilgi