Engelliler Günü ve Sorgulama!

Engelliler Günü ve Sorgulama!

Askerlerin çok güzel bir sözü vardır. "İtimat kontrole mani değildir." Yani ?Güven denetlemeye engel değildir!? O halde denetlemeye hemen başlayalım. Nereden mi başlayalım?

Tabii ki 03 Aralık tarihi ?Dünya Engelliler Günü? olduğuna göre Engelliler ile ilgili Kuruluşları denetlemeye ne dersiniz? Mesela Engelli Dernekleri, Vakıfları, Platformları, Federasyonları, Konfederasyonları gibi Sivil Toplum Kuruluşları (STK) var.

Belki sizlerin de üye olarak yer aldığınız engelli STK?ları olabilir. Amacımız kimseyi peşinen yargılamak değildir. Hele hiçbir kuruluş ve kişiyi ima etmek hiç değildir. Bizim yapacağımız azıcık şeytanın avukatlığı, azıcık yapıcı eleştiri ve çözüm önerileridir.

Tersini yapacak olsak yani yapıcı eleştiri yapmasak, eleştirel düşünceyi ortaya koymasak aksaklıkları kimler ortaya çıkaracak?

Hemen başlayalım. Örneğin bir Engelliler STK?na bakıyorsunuz. Diyelim ki 20 yıldır Aynı kişi Genel Başkanlık yapıyor! Veya bazılarına bakıyorsunuz 30 yıldır Yönetim Kurulu üyeleri olarak bulunuyorlar!

Birde o Engelli Dernek veya Vakfını nereden nereye getirmişler ona bakınız. 30 Şubesi var ise bunu artırması gerekirken Şube Sayısını azaltanlar var. ?Az olsun, öz olsun, bizim olsun? mantığı mı yoksa başarısızlık örneği mi? Ne dersiniz?

Başarısızlık örneği ise o kişi nasıl o Derneğin başkanı olarak kalabilir? Başka bir örnek verelim. Anadolu?nun herhangi bir ilinde falanca Engelliler Genel Merkezi diye bir dernek kurulabiliyor. Nasıl bir Genel Merkez ki yıllarca bir şubesi bile olmuyor?

Sadece Genel Merkezlerde değil bazen Şubelerde de aynı kişi yıllarca Şube Başkanlığını sürdürebiliyor. Eskiden ?Sendika Ağalığı? Siyasi Partilerde de ?Delege Ağalığı? diye kavramlar vardı.

Engelli Kuruluşlarında ise ?Dernek veya Vakıf Ağalığı? var, diyebilir miyiz? Bilemiyorum! En güzeli etrafınızdaki Engelli kuruluşları incelemeye alınız. Yok, canım öyle resmi bir gözlem yapın demiyoruz. Sadece sorgulayın!

Sorgularken aklınızda bulunsun diye bir hatırlatma yapalım. Ülkeyi 10 yıldır idare etmekte olan Siyasi İradenin Parti Tüzüğünün ilginç bir maddesi vardır. Bilirsiniz ama yinede o tüzük maddesinin özünü verelim.

O maddenin özü ?Partide bir kişi en fazla Üç Dönem aktif görev yapar.?idi, değil mi? Düşünün Sayın Başbakan yani İktidar Partisinin Genel Başkanı son defa Genel Başkan olduğunu ilan etti.

Ya Engelli Kuruluşlarının Genel Başkanları, Şube Başkanları, onlar kaç üç dönem makamlarını koruyorlar? Hemen kimse alınmasın!

Başta söylemiştik. Herkes Engelli Edebiyatı yaparken biz Engelliler günü vesilesiyle başka konulara dikkat çekmek istedik. Sadece bu konu mu gündeme getirilmeli sizce?

Bugün başka bir sivil toplum kuruluşunun Genel Başkanı yardım amaçlı ?Kermeslerin kayıt dışılığı artırdığından? bahsediyordu. Televizyon kanallarında alt yazı geçiyordu.

Sahi Kermesler iyi denetleniyor mu? Kimseye bir imada bulunmadığımızı önceden söylemiştik. Bir bakıyorsunuz, adı üstünde Özel yani para karşılığı hizmet veren Rehabilitasyon Merkezleri bile Kermesler yapıyorlar!

Çare nedir? Çözüm var mı? Elbette vardır! Dernek ve Vakıf gibi kuruluşlarda yöneticilere süre kısıtlaması getirilebilinir. Sayın Millet Vekillerimize duyurulur!

 O kuruluşların üyeleri de harekete geçerek kendi tüzüklerinde değişiklik yapabilirler. Dernek veya Vakıf denetçileri daha sıkı bir denetim yapabilirler. Zaten yapıyorlardır. Bizler Engelli STK?larının Yöneticilerine güveniyoruz!

Şimdi diyeceksiniz, iyide madem onlara güveniyorsunuz, niçin böyle bir yazı yazdınız? Sebebini yazımızın ilk satırında dedik ya;

 ?Güven denetlemeye engel değildir!?



Güncel 25.10.2016 05:54:08 0

İlginizi Çekebilir

1

TÜBİTAK Araştırma Projeleri Adana Bölge Yarışması Sergisi açıldı

2

Çocuklar Akkuyu NGS'yi gezerek, nükleer enerji hakkında bilgilendirildi

3

Antalya'da denizde mahsur kalan genç, insansız cankurtaran ile kurtarıldı

4

Antalya'da "Yapay Zeka ve Oyun Teknolojileri Programı" düzenlendi

5

Yeni Renault Captur'un dünya lansmanı gerçekleştirildi

6

Türk Telekom'dan çevreci veri merkezi çözümleri

7

Arçelik Genel Müdürü Can Dinçer: "Antalya ve çevresi, yenilenebilir enerji dönüşümünde öne çıkacak"

8

Hava savunma sistemleri 2024'te vatanı uçtan uca koruyacak

9

Adanalı öğrenciler otonom su altı aracı "ALESTA" ile Singapur'da yarışacak

10

e-ATA, Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te test edildi