Öğretmen Dernekleri

Öğretmen Dernekleri

Aslan öğretmenler. Kaplan öğretmenler. Toplumun en fedakâr kesimi öğretmenlerdir. En çok okuyan, araştıran, düşünen ve sorgulayan insandır, öğretmen! Hey cümle sonuna kim ünlem işareti koydu? Ünlem işareti demek, o cümlenin verdiği mesaja şaşırmak demektir. Belki de inanmamak demektir. Yoksa en tembel, hiç okumayan, araştırmayan, düşünmeyen ve sorgulamayan kimse midir, öğretmen?

Gerçekten birisi bir öğretmen tanımı yapsa da bizlerde öğretmen ne demekmiş öğrensek! Bak yine ünlem işareti. Sanki bilgisayar klavyesi bazı cümlelerde otomatik olarak ünlem işareti koyuyor! Neyse bilgisayar maharetini unutalım. Onun yerine maharetli öğretmenlerimize bakalım.

Öğretmenler gerçekten maharetliler. Aldıkları ek ders ücretleri dâhil ellerine geçen ücretler maalesef tatminkâr değildir. Ha, bu arada her öğretmenin ek ders ücreti olmadığını da unutmayalım. Hele emekli öğretmenleri bir dinleseniz, onlar zaten perişan hallerim türküsü söylemektedirler.

Ama yinede kendi özlük hakları, aldıkları maaş ve ücretler konusunda bir itirazda bulunmazlar. Ellerine geçen o parayla geçinme maharetini gösterirler. Öğretmenlerimize de haksızlık yapmayalım. Kendi özlük hakları vesaire gibi konularda belki de Öğretmen Sendikaları onların haklarını savunuyorlardır!

Acaba sendikalar yeterince etkili olabiliyorlar mı? Siyasi irade karşısında öğretmenlerin haklarını savunmak tabii ki sendikaların görevidir. Eğer sarı sendika değillerse! Bu sendika konusuna da nereden girdik? Hemen bilmediğimiz alandan çıkalım. Çıkalım ama önce sarı sendika neymiş, onu söyleyelim. Yok, söylemeyelim adı üzerinde işte ?Sarı Sendika? sarı sendikadır! Siz anladınız.

Tekrar sevgili öğretmenlerimize dönecek olursak, aslında her birinin birer abide şahsiyet olduğunu görürüz. Vatandaşın devlet ile temasında öğretmenlerle muhatap olmak ilk sıralarda gelir. İlköğretim okullarını göz önüne getirelim. Eskilerin deyimiyle ?Eti senin kemiği benim? anlayışıyla çocuklarımızı teslim ettiğimiz öğretmenlerimizi düşünelim.

Zaman içerisinde okumaz dediğimiz çocuklarımızın, eğitimlerini başarıyla bitirdiklerine şahit oluruz. Adam olmaz dediğimiz çocuklarımızın adam olduğunu görürüz. İşte bu tür mucizevî işler, öğretmenlerin sabrı, bilgisi, rehberliği ile gerçekleşir. Durun hemen moraliniz bozulmasın. Bu başarılarda, elbette, öğretmenlerin yanı sıra anne-baba, okul, arkadaşlar, çevre gibi etkenleri unutmuş değiliz.

Buraya kadar yazıyı okuyanlarda eğitimde her şey güllük gülistanlık sanır! Hani bir söz vardır. ?Bir ülkede kurumlarda kişilerde birbirlerinin aynasıdır.? Ne güzel söz değil mi? Tıpkı o sözdeki gibi ülkemizdeki kurumları ve kişileri düşünelim. Sonra da eğitim kurumlarını ve öğretmenlerimizi gözümüzde canlandıralım.

Gözümüzde canlandırmakla olmaz. Öğretmenlerimiz söz almalılardır. Sadece söz alma değil aynı zamanda söz sahibi olmalıdırlar. Çünkü eğitim çarkının en önemli dişlileri onlardır. Onlar kendilerine teslim edilen hammaddeleri eğiterek mamul madde haline getirirler. Uygulamada eksiklikleri ve hataları önce onlar görürler.

Pekâlâ, öğretmenlerimizin sesleri çıkar mı? Çıkmaz. Sadece özlük haklarının ve maaşların iyeleştirilmesi için değil eğitim konusunda da öğretmenlerimizin seslerinin çıktığını hiç duymadık. Hoş sesleri nasıl çıksın ki? Bireysel olarak zaten açıklama yapamazlar. Ne de olsa kamu çalışanıdırlar.

Öyleyse, seslerinin çıkmasının yolu ne olabilir? Tabii ki, Öğretmen Dernekleri vasıtasıyla diyebiliriz. Eskiden TÖB-DER, ÜLKÜ-BİR, HÜR-DER, MEF-DER gibi dernekler var idi. Hatta bazı şehirlerimizdeki öğretmen evleri eski TÖB-DER binalarıdır.

Mademki demokrasilerin vazgeçilmezi ?örgütlü toplum? yapısıdır. O zaman Öğretmenler kendi Sivil Toplum Kuruluşları (Dernekleri) ile millete örnek olabilirler. Kendi STK?ları ile seslerini daha iyi duyurabilirler. Hani nerede o öğretmenler? Nerede o dernekler?    



Güncel 25.10.2016 05:54:07 0

İlginizi Çekebilir

1

Türk Telekom'dan çevreci veri merkezi çözümleri

2

Arçelik Genel Müdürü Can Dinçer: "Antalya ve çevresi, yenilenebilir enerji dönüşümünde öne çıkacak"

3

Hava savunma sistemleri 2024'te vatanı uçtan uca koruyacak

4

Adanalı öğrenciler otonom su altı aracı "ALESTA" ile Singapur'da yarışacak

5

e-ATA, Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te test edildi

6

Mipo Türkiye'de akıllı telefon pazarının yeni markası oldu

7

Bakan Kacır, TÜBİTAK 31. Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni'nde konuştu:

8

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Antalya'da konuştu:

9

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Antalya'da Türk Telekom'un toplantısında konuştu:

10

Çukurova 16. Kitap Fuarı'nın TEKNOFEST standına yoğun ilgi