"TEMEL HEDEF YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRMAK"

03 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla Payas ilçemizde faaliyet gösteren Özel Payas Yeni Yöntem Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezini ziyaret etik.

2007 yılında faaliyete başlayan ve 12 yıldır 2000 m2 lik müstakil binasında hizmet veren 170 öğrenci kapasiteli kurum Mehmet Doğan tarafından açılmış ve bölge halkının hizmetine sunulmuş. Ziyaretimizde bize refakat eden Kurum Müdürü Mesut Güneş ile özel eğitimin önemini konuştuk.

Kurum Müdürü Mesut Güneş özel gereksinimi olan bireylerin, mümkün olan en erken dönemde, gereksinimlerine uygun eğitim ortamlarında, uygun yöntemler ve araç-gereçler kullanılarak desteklenmesi gerektiğine işaret ederek; "Özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin var olan kapasitelerini en üst seviyede kullanabilmeleri açısından mümkün olan en erken dönemde eğitime başlamaları önemlidir. Ayrıca bu bireylerin toplumca kendilerinden beklenen rol ve sorumluluklar ile gelişimsel görevlerini yerine getirebilmeleri, kendilerine en uygun özel eğitim hizmetinden yararlanabilmelerine bağlıdır. Özel eğitim, bu işte uzmanlaşmış, özel bireylerin gereksinimlerini usulüne uygun olarak tespit edip, kişiye özgü planlar hazırlayarak, sistemli bir şekilde bireyle ilgilenerek küçük adımlarla hedefine ulaşmayı içeren uzun bir süreçtir. Kurumumuzda zihinsel, bedensel, işitme, Down Sendromlu ve otistik olmak üzere 170 öğrencimize bu ilkeler ışığında eğitim verilmektedir" açıklamasında bulundu.

Özel eğitimin sağlayacağı faydalar konusuna da değinen Kurum Müdürü Mesut Güneş; "Özel eğitimden tamamen sorunsuz bir yaşam ve kesin tedavi beklemek doğru değildir. Ama sorunları yüzde elli belki yüzde seksen azaltacaktır. Bireyimiz kendi bakımı, temizliği, yemek yemesi, giyinmesi gibi temel yaşam becerilerini kazanacaktır. Zamanla toplum içinde sergilediği rahatsız edici davranışların doğrularını öğrenecektir. Varsa saldırgan davranışlarından kurtarılmış olacaktır. İlerleyen aşamalarda ise üretken hale geçebilecektir. Belki İstihdam dahi edilebilecektir. Bunun bireye sağladığı faydalar, beraberinde ailenin sosyalleşme hakkı, kendine zaman ayırma, huzursuz aile ortamı gibi pek çok istenmedik durumdan kurtulması göz ardı edilemeyecek faydalar olarak sayılabilmektedir. Temel hedefimiz engelli bireyin ve ailesinin yaşam kalitesini arttırmaktır." dedi.

Haber:Sedat İSKENDEROĞLU – Dörtyol



Bölgeden 5.12.2019 14:23:00 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da otomobilin durağa çarpması sonucu 7 kişi yaralandı

2

Hatay'da ayağına demir korkuluk saplanan kişi yaralandı

3

Hataylı depremzedeler, köy tipi konutlarında ilk bayramlarına giriyor

4

Adana'daki saman balyası yangını söndürüldü

5

Hatay'da ramazan ayının son teravih namazı kılındı

6

Belen'de Türk Polis Teşkilatının kuruluşunun 179. yılı kutlandı

7

Dörtyol'da çocuklar ramazanın maneviyatını camideki etkinliklerle öğreniyor

8

Adana-Pozantı-Ankara Otoyolu'nda bayram yoğunluğu

9

Hatay'da restore edilen vakıf eser sayısı 59'a yükseldi

10

Adana'da bir evde silah ve uyuşturucu ele geçirildi