OSMANİYE'DE SAFRAN SATIŞI BAŞLADI

OSMANİYE

Osmaniye Tarım ve Orman İl Müdürü Recep Bulut, Hasanbeyli İlçesi Yanıkkışla Köyünde "Osmaniye’de Kadın Eliyle Safran Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında elde edilen safranların Safranbolu ve İstanbul Kapalıçarşı'ya pazarlandığını, üretilen safranın bir miktarının ise İl Özel İdaresinin iştiraki ile olan ‘Özidaş’ firmasına ait Beymail satış merkezinde vatandaşların hizmetine sunulduğunu söyledi. Akdeniz havzasının bir bitkisi olan safranın, Osmanlı döneminde yoğun olarak yetiştirilmekte ve kullanılmakta iken günümüzde ülke açısından neredeyse korunması gereken bir tür haline geldiğini kaydeden Bulut, "Safranın Ülkemizde pazarlandığı en belirgin yerler, Safranbolu ve İstanbul Kapalıçarşı’dır. Proje neticesinde elde edilen safran bu merkezlere pazarlanmıştır. Bununla birlikte İlimizde üretilen safranın bir miktarı Osmaniye İl Özel İdaresinin iştiraki ile olan ‘Özidaş’ firmasına ait Beymail satış merkezinde vatandaşların hizmetine sunulmuştur." dedi.
Safranla ilgili bazı bilgiler veren Bulut, şunları söyledi: "Safran 20-30 santim boyunda yaprakları ile beraber mor renkli çiçekler açan hem süs bitkisi olacak kadar güzel hem de dünyanın en pahalı baharatının elde edildiği soğanlı bir bitkidir.Melez olduğundan soğanları ile üretilir. Çiçeğindeki üç parçalı dişi organ 3.5-4.0 cm civarındadır ve üç parçanın birleştiği kısımdan koparılarak kurutulmasıyla safran elde edilir. Kullanım Alanları ise gıda, boya, tekstil, tıp ve ıtriyat sanayisinde kullanılmaktadır. Türk mutfak kültürünün de en eski baharatlarından biridir.Osmanlı döneminden beri zerde, aşure, lokum vb. tatlıların malzemeleri arasındadır. Safranın en köklü kullanım alanlarından biri de tıptır. Vücuda zindelik ve ferahlık verir. Uykuyu düzenler, sinir sistemini yatıştırır, neşelendirir. Kalp çarpıntılarını giderir. Ter ve idrar atımını hızlandırarak zayıflatır. İştah kesici ve mîdevîdir. Hazmı kolaylaştırıcı ve kas gevşeticidir.Tıkanıklıkları açar, kaşıntıyı keser, astım ve öksürüğü tedavi eder. Kulak ağrısını geçirir;çiğnendiğinde diş etlerini, sürme gibi sürüldüğünde gözleri kuvvetlendirir. Fazla miktarlarda alınırsa baş ağrısına sebep olur. Erkeklerde afrodizyak özelliği gösterir. Kadınlarda ise bilinen en eski adet söktürücü, düzenleyici ve ağrı gidericilerden biridir. İltihap önleyici özelliği vardır. Cilt parlaklığını arttırır, saç dökülmesini önler, hücre yeniler. Sedef hastalığı tedavisinde kullanılır. Son yıllarda antitümör etkisi araştırılmaktadır."
Hamile ve emziren kadınların kullanmasının tavsiye edilmemekte olduğunu belirten bulut, "Tüketimi bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Günlük tüketiminin 1-1,5 gramı geçmemesi gerekmektedir. Kaynamış suya 3-9 adet safran atılarak 1-5 dakika beklenir. Oluşan sarı renkli çayı içilir." dedi.

Haber: İbrahim EMÜL/OSMANİYE



Osmaniye 16.01.2020 16:44:00 0
Anahtar Kelimeler: OSMANİYE' SAFRAN SATIŞI BAŞLADI

İlginizi Çekebilir

1

Şipal, gazetemizi ziyaret etti

2

Çukurova'nın Efes'i Kastabala

3

DP'li Enginyurt Osmaniye'ye Geliyor

4

Dörtyol'daki trafik kazasında ölen 6 kişi toprağa verildi

5

Bakan Tekin Düziçi'nde

6

Osmaniye'de Karaçay Deresi'nin kenarındaki toprak yol çöktü

7

Adana İl Tarım Müdürlüğünün Paylaştığı Adana Yer Fıstığı Görseline Osmaniye’den Tepki

8

Kaya, Ödül Törenine Katıldı

9

AK Parti’de Geleneksel Vefa İftarı

10

Jandarmadan Yaşlılar Günü Etkinliği