Dr. Alaiddin Koşar


Asgari Ücret, Memur Ve Emekli Zamları

Asgari Ücret, Memur Ve Emekli Zamları


Değerli okurlar, bildiğiniz üzere asgari ücret yıllık olarak; memur ve emekli maaşları 6 ayda bir (Temmuz ve Ocak) zam alır. Asgari ücret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile belirlenir. Memur ve emekli maaşları ise 6 aylık enflasyona göre zam alır. Ancak bu sene yaşanan yüksek fiyat artışları ve enflasyondan dolayı asgari ücrete ara zam (Temmuz zammı) yapılması planlanıyor.

Asgari ücret, memur ve emekli zamları ne kadar olacak peki? Tüm bunlar 4 ya da 5 Temmuzda net bir şekilde belli olacak. Ben tüm bu zamlara ilişkin bazı tahminlerde bulunmak isterim. Tüm yazılarımı okuyanlar bilir ki tahmin yaptığım konuların hepsi tutmuş; dikkat çektiğim olayların hepsi gerçekleşmiştir.

Memur ve emekli maaşları: 4 Temmuz'da  açıklanacak enflasyon oranından sonra 6 aylık enflasyon ortalama %40 olacak ve tüm memurlar, emekliler, aktif çalışan memurlar şu an aldıkları maaşın üzerine %40 zam alacak. Ancak ben bunun %40 ile kalmayacağını, üzerine küçük bir oran daha konularak tüm memur ve emeklilere %45 ya da %50 civarı bir zam verileceğini düşünüyorum. Ayrıca şu an 2500 TL olan en düşük emekli maaşının 3500 TL civarına çıkarılacağını tahmin ediyorum.

Asgari ücret: Asgari ücretin miktarı yıllardır tartışma konusu olmuştur. Çalışan yüksek asgari ücret istemekte, işveren düşük olsun istemekte. Çünkü asgari ücret şu an 4253 TL ancak işverene maliyeti 5879 TL. Asgari ücret arttıkça işverenler de işçi çıkarma yolunu düşünmekte ve dolayısıyla her asgari ücret artışı istihdamı da olumsuz etkileyebilmektedir. Asgari ücret konusunda çok hassas dengeler söz konusu yani. Yıllık olarak belirlenen asgari ücret bu defa çok yüksek ihtimalle Temmuzda da zam alacak. Eğer ortalama %40 çıkacak enflasyon oranını baz alırsak asgari ücretin 5954 TL olması gerekiyor. Ancak Ocak 2022’de gelen %50 zamdan sonra ve istihdam dengeleri de söz konusu iken bu zam gerçekleşir mi bilemiyorum. Bana biraz zor gibi geliyor. Tahminimce asgari ücret 5300-5700 TL arasında olacak. Ancak asgari ücretin işverene maliyetinde devlet de desteğini arttırma kararı verirse yani asgari ücretin işverene maliyeti şu ana göre çok fazla artmazsa bu defa asgari ücretin rahatlıkla 6000 TL olabileceğini söyleyebilirim.

 

 

  • Perşembe 27.6 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Cuma 22.8 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı