Abdulkadir Şahin


limon ve Piyasanın Sorumluları

Bir ay öncesine kadar Limon manavlarda, pazarda ve marketlerde 5-15 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyordu.


Bir ay öncesine kadar Limon manavlarda, pazarda ve marketlerde 5-15 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyordu. Sonra her ne olduysa birden limonun kilosu 100TL’ye sıçrayıverdi. Limon’un fiyatının birden bire yükseldiği günlerde gazetelerde bir haber çıktı.” Mersin'de, Ticaret İl Müdürlüğü ekiplerinin fiyatlardaki artış nedeniyle başlattığı denetimlerde, iki depoda Hal Kayıt Sistemi'ne (HKS) bildirilmeyen 380 ton limon tespit edildi. İki depo limonun sahibi 3 kişi hakkında tutanak tutuldu. 
  Sabah gazetesi köşe yazarı Melih ALTINOK bu konuyu Tarım Bakanlığı yetkililerine soruyor, aldığı cevap: "Biz üretimden ve  üreticiden sorumluyuz. Sonrasındaki ticari süreç Ticaret Bakanlığı'nın alanı. Hal Yasası konusu Ticaret Bakanlığı'nda" diyorlar.
            Aynı konuyu Ticaret Bakanlığı yetkililerine soruyor, aldığı cevap: Bugüne kadar milyarlarca lira ceza kestik. 29 Mayıs'ta da kapsamlı düzenleme yapıldı. Stokçuluğun cezası 10 katına çıkartıldı. Artık işletmelere 10 milyona kadar ceza verilebiliyor. Üreticiye yapılan ödemelerin vadesini ciddi oranda kısalttık. Denetim kadromuza 1300 kişi daha ekledik. 
  Ancak yerel yönetimlerin fahiş fiyatla mücadeleye ellerindeki zabıta gücüyle etkin bir şekilde katılmadıklarını görüyoruz." Buradaki esas sorun hal yasası ve haller belediyelerin sorumluluğunda.   
       Sanki iki bakanlık ve belediyeler her biri ayrı bir devlet. 
  2018 Yılında zamanın Hazine ve  Maliye Bakanı Berat ALBAYRAK  “ Yeni Hal Yasası hazır ve yakında meclis gündemine gelecek “ dediği halde geçen 6 yılda hal yasası çıkmadı. Sosyal medyada her gün bir yerlerde yola , çöplüğe, denize döktürülen tonlarca sebze ve meyve yi görüyoruz. Bir tarafta bu sebze ve meyveleri alıp yiyemeyen halkımız, diğer taraftan piyasa düşmesin diye  tarladan aldıkları malı sağa sola döken aç gözlü mafya artıkları.
   Peki mevcut durumda  yapacak bir şey yok mu? Elbette var. Bir kere bu işin içine belediyeler, emniyet ve jandarma girmediği müddetçe bu işi çözmek zor.Yola, çöpe denize döktürülen malların kontrol ve denetimi jandarma vasıtası ile çözülebilir.
   Tarım İl Müdürlükleri ve belediyeler marketlerin gıda sağlığı ve fiyatları konusunda denetimini yapabilir, etiket kontrolü ile  marketler arasında aynı marka malın farklı ve fahiş fiyatlarla satışı engellenip  piyasada bir fiyat istikrarı sağlanabilir. Ayrıca Belediyeler vasıtası ile haller daha sıkı denetime tabi tutulabilir.
    Bir dönem Osmaniye Belediyesi her gün hale gelen sebze ve meyve fiyatlarını Belediye hoparlörü ile halka anons ediyordu. Böylece halk o günkü sebze ve meyve fiyatlarını öğrenip fahiş fiyata mal satanları tanıyordu. Ya da iki, üç kişi bir olup sebze ve meyvesini halden alarak ucuza mal ediyordu
Bu  günlerde vatan . millet ve devlet için yapılacak en büyük hizmet fahiş fiyatla mal satan aç gözlü satıcılara engel olmak ve haksız kazancı engellemektir. Çünkü bizim esnafımız SERBEST  PİYASA’yı yanlış anlamış tutturabildiğine satıyor.
NOT: Namusu ile ve hakkı ile ticaret yapan esnafa bir sözümüz yok . Allah onlara helal ve bol kazanç versin inşallah.
Kalın sağlıcakla. 

 

 

  • Cumartesi 28.2 ° / 16.4 ° Güneşli
  • Pazar 28.2 ° / 17.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 27.4 ° / 20.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı