Dr. Alaiddin Koşar


Tehlikenin farkında mısınız ?

Tehlikenin farkında mısınız ?


Değerli okurlar, benim yazılarımı düzenli takip ediyorsanız daha önce kira konusunun, gıdadaki fiyat artışının büyük problemlere neden olacağını çok çok önceden belirtip çözümleri ile birlikte yazmıştım. Keşke yanılsaydım ama şu an kira fiyatlarından dolayı mahkemelik olan yüzlerce dava, kiracı ile ev sahibinin tekme tokatlı kavgasına neden olan onlarca olay var. Gıda fiyatlarındaki artışlar ve fırsatçıların (perakendecilerin bazıları, aracıların bazıları) aç gözlülüğü de fiyatların çok yükselmesine neden oldu. Umarım bu iki sorun da kısa sürede çözüme kavuşur.

Şimdi size bir tehlikeyi daha burada açıklıyorum. Sosyal Medya…

Facebook, Instagram, Twitter, Tik Tok vs. gibi çok fazla türü olan bir sosyal medya. Peki buralarda neler yapılıyor? Twitter’ı aktif kullanan bilir. Her gün farklı farklı etiketlerle gündem konuları olur ama bunların yarıdan fazlası saçma sapan işe yaramaz konulardır. Ama buradaki asıl sorun konuların saçmalığı değil. Özellikle milletin birbirine hakaretleri, küfürleri, tehditleri, paylaşılan yalan yanlış bilgiler, karalama kampanyaları. Bir de açılan sahte hesaplardan yapılan dolandırıcılıklar, devlete karşı kötüleme kampanyaları vs. Ve tüm bunların sonunda ortaya çıkan ise bunlara inanıp galeyana gelen milyonlarca insan. Bu twitter var ya pimi çekilmiş el bombası gibi.

Tik Tok ise akıllara zarar. Takipçi kazanacam diye dedesine, nenesine su atanlar, iş yerinin tanıtımını yapacam diye eti tavuğu yere fırlatanlar, tabak çanak kıranlar, meşhur olacam diye kıçını başını açıp oynayanlar, arkadaşının anasına avradına sövüp beğeni toplamaya çalışanlar, milli değerlerle alay edenler ve şu an aklıma gelmeyen daha pek çok şey. Ve bunların %90’ını yapan ise 20 yaş altı gençler. Daha da vahimi bunları izleyenlerin yaş ortalaması ise 10 yaşlara kadar düşüyor.

Bu tehlike gün geçtikçe büyüyor ve maalesef bizim değerlerimizi, inançlarımızı, ahlâkımızı zedeliyor, gençlerimizin ve çocuklarımızın yaşam tarzlarını çok uç noktalara çekiyor (büyüklere saygısızlık, küçük yaşta küfür öğrenme, kıçını başını açmayı iyi bir şey sanma gibi).

Bunun çözümünü ise madde madde sıralıyorum:

  1. Belli bir tarih belirtilerek bu tarihten itibaren tüm sosyal medya hesaplarının otomatik olarak silineceği, bu tarihten önce kişilerin almak istedikleri fotoğraf ya da videoları sosyal medyalarından almaları söylenecek (değerli fotoğraflar, videolar vs.)
  2. Belirtilen tarih geldiğinde hangi sosyal medya hesabı açılacaksa T.C. kimlik no ve cep telefonu doğrulamalı olarak herkese sadece bir adet gerçek hesap açma izni verilecek
  3. 15 yaşın altında sosyal medyada hesap açma yasak olacak
  4. Sosyal medyada hakaret, küfür ve kötü içerikli paylaşımlar uyarılacak ve kişiden bunu kaldırması istenecek. Kaldırmazsa ya da ikinci defa tekrarlarsa hesabı belirli bir süre (1 ay 2 ay gibi) bloke olacak

Yukarıda saydığım 4 madde hayata geçirilirse teknolojinin ve sosyal medyanın faydalarını çok daha fazla görüp kullanabiliriz. Ayrıca bilgi kirliliği, dolandırıcılık, kötü örnek gibi davranışların da önüne geçilmiş olur. Ama hiçbir önlem alınmadan bu şekilde devam edilmesi 3-5 ay sonra çok büyük sorunlara yol açabilir. Benden demesi…

 

 

 

mustafa
25.09.2022 16:13:48
Sosyal medya insanlara ve özelliklere genclere zarar veriyor haklisiniz. Ama ancak bir demir perde ulkesinde uygulanabilecek yöntemlerle bu isi cözmeye calismak kabul edilemez. Yasaklarin degil özgurluklerin savunucusu olmali bir bilim adami... Genclere konusabilecekleri bir yabanci dil ile mantik muhakeme yurutme, sorgulama yetenegi kazandirmali ve onlara guvenmeliyiz. Kendi secimlerini özgur iradeleri ile yapabilmeliler,devlet baba yada öz baba korkusu ile degil... Elestiri, kritik, yergi ile hakaretin farklarini anlatamayan bir egitim sistemi öncelikle duzeltilmeli. Siz bu tedbirleri getirirseniz Z kusagi da VPN vs ile o hesabi yine acar yine hakaret vs ederler. Ayrica her yasak ilgili eylemi daha cazip kilan bir tetikleyicidir.

  • Perşembe 31.3 ° / 19 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.4 ° false
  • Cumartesi 28.5 ° / 15.2 ° Güneşli