Dr. Alaiddin Koşar


Trafik Terörü

Trafik Terörü


Değerli okurlar, öncelikle size trafik kazaları ile ilgili bazı istatistikler vermek istiyorum. Sonrasında asıl yazmak istediklerimi yazacağım. Vereceğim bilgiler sadece Türkiye içindir.

2018 yılı trafik kazası sayısı: 1 milyon 229 bin 364. Bu kazalarda ölen sayısı 6.675.

2019 yılı trafik kazası sayısı: 1 milyon 168 bin 144. Bu kazalarda ölen sayısı 5.473.

2020 yılı trafik kaza sayısı: 983 bin 808. Bu kazalarda ölen sayısı 4.866.

Bu kazaların oluş sebepleri ise en çok olma durumuna göre sırasıyla yandan çarpma, yayaya çarpma, yoldan çıkma, devrilme, arkadan çarpma, karşılıklı çarpışma ve diğer kazalar şeklinde sıralanmaktadır.

Kusurlu olanlara bakıldığında ise %90 sürücü, %8 yaya ve %2 diğer faktörler şeklinde karşımıza çıkıyor.

Sayılar hiç iç açıcı değil. Son 3 yılda ülkemizde 3 milyondan çok kaza olmuş ve bu kazalarda 17 bin vatandaşımız ölmüş.

Peki bu kazaları önlemek insanın kendi elindeyken neden milyonlarca kaza; binlerce ölüm oluyor? Bakın size cevapları tek tek vereyim:

1.Kırmızı ışıkta beklerken kendine yanacak yeşil ışığı takip etmek yerine karşıdaki araçların bitiş süresini bilip onlara daha yeşilden sarıya geçiş olduğu an hemen hareket edenler yüzünden.

2.Sarı ışığı hazırlan olarak değil geç olarak yorumlayan ve hemen geçenler yüzünden.

3.Sollama yapmak için önceki aracın g.tüne yapışan, selektör yapanlar ve öndekini telaşa sokup kaza yapmalarına neden olanlar yüzünden.

4.Dönüş yapacak iken ya da sağa yanaşacak iken işaret vermeyen ya da son saniyede işaret verenler yüzünden.

5.Mobese kameralarının olmadığı her yerde kırmızı ışıkta geçmeyi kendinde hak görenler yüzünden.

6.Takip mesafesinin ne olduğunu bilmeyen ve öndeki aracın g.tüne yapışarak hareket edenler yüzünden.

7.Alkollü iken araba kullananlar yüzünden.

8.Otobanda sadece en sağdaki şeritten gitmesi gereken tırların haddinden fazla orta şeritte ve hatta bazen en sol şeritte kalmasından dolayı.

9.Gideceği yere 2 dk. erken gitmek için sanki tabakhaneye b.k yetiştirir gibi hızla gidenler yüzünden.

Yukarıda saydığım sebepler kazaların %90’ının nedenidir. Bir de benim çok rahatsız olduğum bazı konular var. Eminim anlatınca sizler de hak vereceksiniz.

Birincisi korna olayı. Yolcu almak için kornaya basarız, kırmızı ışıkta daha sarı yanıyor iken en az 3 5 araç kornaya basarız, birinden ayrılır iken görüşürüz anlamında kornaya basarız, tanıdık birini görüp kornaya basarız, yolda birine sinirlenip küfür anlamına gelen kornaya basarız, düğün konvoyunda onlarca araç kornaya basarız. Yani basarız da basarız önünü ardını düşünmeden…

İkincisitrafik lambalarının olduğu yerde yaya lambalarının hiçbir işe yaramaması. Çünkü araçlar için bir tarafa kırmızı yanınca diğer tarafa hemen yeşil yanıyor. Ona kırmızı yanınca diğer tarafa hemen yeşil yanıyor. Eeee yayalar ne zaman geçecek? Işınlanacak mı? Zaten yol verme kültürü bizde yok, verenede sövüyorlar. En azından araçlar için kırmızı yandığında 10 saniye tüm her yere kırmızı yansın ki yayalar 10 saniye de olsa karşıya geçme fırsatı bulsun. Karşıya geçmek için araba olmamasını beklemek durumda kalıyor insanlar. Yaşlı insanlarımız var, yürümekte zorlananlar var, hastalar var, engelliler var. Biraz saygı… Bunun düzeltilmesi acil ve önemlidir.

Üçüncüsüherkes eminim şikayetçidir bu konuda. Kaldırımda motorlar, bisikletler cirit atıyor. Vallahi de billahi de bir motor 2 dk caddeden gidiyorsa 1 dk da kaldırımı işgal ediyordur. Hele bir de kaldırıma araba park edenler ya da yol gibi kullanıp kaldırımda araba kullananlar. Bir de kaldırımda yürüyenlere korna basarlar! Yürüdüğünüz yolda market varsa eyvah eyvah. Kaldırımın yarısı markete giren arabaların park yeri. Kalan yarısında yürümeye çalışır iken motor ve bisikletlere de dikkat etmelisin. Bazen koca kaldırımda yürüyemeyip caddeden yürüdüğümü bile hatırlıyorum ben.

Dördüncüsü ise engelli rampalarına park edenler. Ya hiç mi saygınız yok hiç mi Allah korkunuz yok. Düşünsenize kaldırımdan inebilmek ya da kaldırıma çıkabilmek için tek çaresi o rampa olan engelli vatandaşımız düşüncesiz ve saygısız biri yüzünden inemiyor caddede kalıyor. Ya da çevredekiler gelip engelli arabasını kaldırıma taşıyıp öyle çıkartabiliyorlar. Park etmeyin şu rampalara. Biraz vicdanlı, saygılı, kültürlü olun.

Trafikte gerek sürücülerde gerek yayalarda o kadar çok bilgisizlik, saygısızlık ve vicdansızlık var ki belki abartıyorum ama 3-5 sene içinde sanki trafik terörü ülkemizin en büyük sorun yaşadığı konuların başında gelecek…

 

 

 

 

 

 

  • Cuma 23.4 ° / 11.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.3 ° / 12.5 ° Güneşli
  • Pazar 26.5 ° / 13.3 ° false