Diyabet hastaları için Ramazan Ayı önerileri

Diyabet hastaları için Ramazan Ayı önerileri

Diyabet hastaları için Ramazan Ayı önerileri

Şeker hastalarının gün içinde az ve sık yemek yemeleri, kan şekeri düzeylerini belirli bir seviyede tutabilmelerinin büyük önem taşıdığını ifade eden Endokrinoloji Doç. Dr. Pınar Şişman, oruç tutmak isteyen hastaların doktor kontrolüyle sağlıklı bir şekilde oruçlarını tutabileceklerini söyledi.
Diyabet hastalarının doktorlarından alacağı tavsiyelerle oruç tutabileceklerini ve kan şekeri düşüklüğü ’hipoglisemi’ hakkında bilgi veren Medicana Bursa Hastanesi Endokrinoloji Doç. Dr. Pınar Şişman, "Diyabet hastalarında uzun süren açlık esnasında kan şekeri tehlikeli olarak düşebilir. Ancak bu risk her diyabet hastası için farklıdır. Bu sebeple oruç tutma kararı verilmeden önce hasta, hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Diyabetin tipi, kullanılan ilaçlar, genel sağlık durumu, eşlik eden hipertansiyon, kalp hastalığı gibi başka hastalıkların olup olmaması gibi birçok faktör oruç tutma kararında önem taşır" dedi.
Diyabeti hafif olan, kan şeker ölçümlerinin iyi seyrettiği doktoru tarafından teyit edilen, insülin ya da insülin salgılatıcı ilaçları kullanmayan diyabet hastalarının oruç tutması doktor onayı alındıktan sonra sorun teşkil etmeyeceğini belirten Şişman, "Oruç tutmak istiyorsanız, öncelikle takip ve tedavinizi yapan hekiminizle görüşüp, oruç tutmanızın uygun olup olmadığını öğrenin. Düzenli olarak parmaktan kan şeker ölçümlerinizi yapın. Unutmayın, kan şekerini ölçmek orucu bozmaz. Hipoglisemi riskini artıracağı için yoğun egzersizlerden kaçının. Ramazan boyunca beslenmenize daha fazla özen gösterin. Sahurda posadan zengin ve uzun süre tok tutacak gıdaları tercih edin. Çavdar veya tam buğday ekmeği, az yağlı peynir, yumurta, zeytin, bol yeşillik, bir bardak süt veya ayran ve bir porsiyon meyve uygun bir seçenek olabilir. Orucunuzu salata ve bir kâse çorba ile açıp, 10-15 dakika ara verdikten sonra yemeğe devam ederek ani şeker yükselmelerinden kaçınabilirsiniz. Gece ara öğününde ise, gün boyu yeterince tüketemediğiniz meyve, süt veya yoğurt, az miktarda fındık, badem, ceviz gibi besin gruplarına yer verin. Sıvı ihtiyacınızı karşılayabilmek için de iftardan sonra bol su ve bunun yanında yanı sıra şekersiz komposto, ayran, süt, şekersiz çay gibi içecekler tercih edebilirsiniz" diye konuştu.


Sağlık 22.03.2023 09:26:11 0

İlginizi Çekebilir

1

Haftada 5 gün 20'şer dakika egzersiz yapmak kalbi koruyor

2

Hatay'daki Defne Devlet Hastanesi'nde ilk beyin tümörü ameliyatı yapıldı

3

Gaziantepli kadınlar meme kanseri farkındalık hareketi için bir araya geldi

4

Burdur'da diyaliz sonrası fenalaşan hastalardan 23'ünün tedavisi Antalya'da sürüyor

5

Burkitt lenfoma hastası çocuk Medical Point Gaziantep Hastanesi'nde tedavi ediliyor

6

Antalya'da kalp kapağı ameliyatsız değiştirilen iki hasta sağlığına kavuştu

7

Isparta'da idrar yapamama şikayetiyle hastaneye başvuran bir hastadan 300 gram prostat çıkarıldı

8

Nakil olan hasta her kalp atışında heyecanlanıyor

9

Adana'da Kanser İmmünoterapisi Derneği tarafından kongre düzenlendi

10

Uzmanına göre, mevsimler arası hızlı geçişler sağlık sorununa yol açıyor