Hayat Su'dan Türkiye'nin ilk geri dönüştürülmüş şişesi

Hayat Su

Hayat Su'dan Türkiye'nin ilk geri dönüştürülmüş şişesi

ISTANBUL (AA) - Hayat Su tarafindan Türkiye’de ilk kez yüzde 50’si geri dönüstürülmüs malzemeden üretilen su sisesinin tanitimi gerçeklestirildi.

Istanbul Besiktas'ta bir teknede yapilan etkinlikte, Hayat Su’yun sürdürülebilir bir dünya için 2025 taahhütleri de açiklandi.

Ayrica etkinlik kapsaminda, Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP) Türkiye tarafindan "Sudaki Yasam Savunucusu" seçilen milli sporcu Sahika Ercümen ile Gida ve Tarim Örgütü (FAO) Türkiye "Sifir Atik Sifir Açlik" proje destekçisi, beslenme uzmani Dilara Koçak, Istanbul Bogazi’nda yaptiklari dalisla denizlerdeki kirlilige ve geri dönüsümün önemine dikkati çekti.

- "Türkiye’de ilk kez geri dönüstürülmüs plastikten su sisesi ürettik"


Hayat Su Pazarlama Direktörü Gökçe Kunt, toplantida yaptigi konusmada, denizlerdeki kirliligi ve dünya için geri dönüsümün önemine degindi.

Kunt, "Türkiye’nin ilk sise su üreticilerinden biri olarak, Türkiye’de sürdürülebilirlik adina harekete geçen ilk su markasi olmaya karar verdik. Türkiye’de ilk kez geri dönüstürülmüs plastikten su sisesi üreten marka olarak dünyamiz için anlamli bir adim atiyoruz. Bugün Türkiye’yle tanistirdigimiz 500 ml’lik yüzde 50’si geri dönüstürülmüs Hayat Çevre Dostu siselerimizin yani sira, 2025’e kadar portföyümüzdeki tüm pet siselerin geri dönüstürülmüs plastik içereceginin haberini veriyoruz. Amacimiz kullandigimiz pet oraninin ortalama yüzde 50’sinin geri dönüstürülmüs olmasini saglamak." dedi.

- "Geri dönüsümde sürdürebilir adimlar atmak için uzun süredir çalisiyoruz"


Geri dönüsüm konusunda sürdürebilir adimlar atmak için uzun süredir çalistiklarini anlatan Kunt, "Hayat Su olarak bugün 2025 taahhütlerimizi açiklamaktan mutluluk duyuyoruz. Ilk adimini yüzde 50’si geri dönüstürülmüs plastikten ürettigimiz siselerimizle attigimiz bu yolculukta, Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin 'Sifir Atik projesi' basta olmak üzere en etkin resmi atik toplama ve geri dönüsüm sistemlerine destek olmak, yerel yönetimlerle is birligi yaparak, daha fazla plastigin geri dönüstürülmesini saglamak, toplumsal bilinci artirmak amaciyla egitim kurumlari ile is birligi yapmak gibi çok daha kapsamli çalismalara imza atacagimizin sözünü veriyoruz. 'Hayat geri dönüsümde' diyerek herkesi de bu farkindalik yarisina davet ediyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Degerli kuruluslarla is birlikleri yapiyoruz"

Hayat Su Kidemli Marka Müdürü Selcen Tokgöz ise geri dönüsüm yolculugunda degerli kuruluslarla is birlikleri yaptiklarini belirterek, çevre dostu sisenin lanse edilmesiyle birlikte DenizTemiz Dernegi/ TURMEPA’nin Sifir Atik Mavi projesine de destekte bulunacaklarini dile getirdi.

Özellikle pandemi döneminde maske ve eldiven atiklarinin denizlerde olusturdugu kirlilige dikkati çeken Tokgöz, "Karantina günlerinde hepimiz sagligimizin, dogal güzelliklerin önemini daha iyi anladik. Bizler evlerimizdeyken kendisini yenileyen denizlerimizde, normallesme günleriyle birlikte üzücü görüntülerle de karsilastik. Biz Hayat Su olarak 2025’e kadar hedeflerimizi belirledik. Herkesi bu farkindalik yarisinda bize katilmaya davet ediyoruz." diye konustu.


- "1 milyon ton plastigi geri dönüstürmek, 1 milyon aracin trafikten alinmasiyla ayni etkiyi yapiyor"


DenizTemiz Dernegi/ TURMEPA Yönetim Kurulu Baskani Sadan Kaptanoglu ise sunlari kaydetti:

"Insanlik bu zamana kadar kisi basina 1 ton plastik üretti ve üretilen plastiklerin üçte birini sadece bir kez kullanip attik. Yalnizca yüzde 15’ini geri dönüstürdük. Oysaki plastigin geri dönüsümü hayati bir önem tasiyor. Çünkü 1 milyon ton plastigi geri dönüstürmek, 1 milyon aracin trafikten alinmasiyla ayni etkiyi yaratiyor. Denizlere ise her yil 8 milyon tondan fazla plastik atiliyor. Okyanuslarda su an 150 milyon tondan fazla plastik bulunuyor.

Bu atiklari azaltmak bizim elimizde, kullandigimiz plastikleri geri dönüsüme kazandirarak doga için önemli bir adim atabiliriz. Bu kapsamda Hayat Su’yun Türkiye’de bir ilk olarak dönüstürülmüs su sisesini lanse etmesi bizi gelecek için umutlandirdi."


- "Deniz çöplerinin yüzde 80'i deniz tabaninda bulunuyor"


Sahika Ercümen ise etkinlikte yaptiklari dalisla denizlerdeki kirlilige ve geri dönüsümün önemine vurgu yapmak istediklerini belirterek, "Okyanus ve denizler gezegenimizin yüzde 70’ini olusturuyor. Çogumuzun su yüzeyinde gördügü atiklar, denizsel atiklarin sadece yüzde 15’ini olustururken, deniz çöplerinin yüzde 80'i deniz tabaninda bulunuyor. Denizlerdeki yasami ciddi sekilde etkileyen bu kirlilik dünyamizin sürdürülebilirligini tehdit ediyor. Bunun önüne geçmek ve plastik kullanimini azaltmak adina bugün çok önemli bir adim atiyoruz. Plastik kullanim oranini yüzde 50 düsürmeyi hedefleyen Hayat Su’yun bu çalismasini çok degerli buluyor ve destekliyorum." degerlendirmesinde bulundu.


- "Gezegeni iyi beslemek hepimizin sorumlulugu"


Dilara Koçak da "Bugün kirlettigimiz denizler, yarinlarimizi ve gelecegin beslenmesini etkiliyor. Gezegeni iyi beslemek hepimizin sorumlulugu. Biliyoruz ki deniz ve okyanuslardaki çöplerin yüzde 73’ünden fazlasini plastikler olusturuyor. Bu nedenle Hayat Su’yun plastik kullanimini sinirlandirma taahhüdünü çok kiymetli buluyor ve destekliyorum” ifadelerini kullandi.



Yurt Dünya 13.08.2020 10:33:38 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da bir ev çıkan yangında hasar gördü

2

Hatay'da Gençlik Festivali'nde Uğur Aslan konser verdi

3

Eğirdir Gölü'nde patlamamış el bombaları bulundu

4

Kahramanmaraş'ta otomobilin çarptığı kişi öldü

5

Isparta'da firari FETÖ hükümlüsü yakalandı

6

Osmaniye'de demir çelik tesisinde kireç silosunun devrilmesi sonucu 2 işçi öldü

7

Burdur'da kanadı kırık baykuşu jandarma kurtardı

8

Antalya'da günübirlik kiralanan evler denetlendi

9

Kahramanmaraş'ta Gençlik Yürüyüşü düzenlendi

10

Adana'da düzenlenecek "Kariyer ve Mesleki Eğitim Günleri" tanıtıldı