Yüzeylerdeki virüs ve bakterilere karşı "iyonik nano gümüş" içerikli sıvı geliştirildi

Yüzeylerdeki virüs ve bakterilere karşı

Yüzeylerdeki virüs ve bakterilere karşı "iyonik nano gümüş" içerikli sıvı geliştirildi

ANTALYA (AA) - Antalya Teknokent'te faaliyet gösteren Nanoen Arastirma ve Gelistirme ekibi, yüzeylerdeki virüs, bakteri ve mantarlara karsi içeriginde iyonik nano gümüs bulunan sivi gelistirdi.

Teknokent'te 2006'dan bu yana antimikrobiyal projeler üzerinde çalisan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi ögretim üyeleri Prof. Dr. Ertugrul Arpaç, Doç. Dr. Esin Akarsu, Doç. Dr. Murat Akarsu, ögretim görevlisi Dr. Ömer Kesmez ile lisansüstü ögrencileri Eylül Odabas, Tugçe Kuruca, Gizem Sivri ve Basak Aslihan Bagci'dan olusan ekip, yüzeylerdeki virüs ve bakterilere karsi sivi gelistirmek için çalisma yapti.

Çalismalarin detaylarini AA muhabirine anlatan Arpaç, piyasada satilan antimikrobiyal özelligi bulunan sivi ürünleri incelediklerini, daha etkin ve kalici koruma saglayacak "Nanodis" adli bir sivi gelistirdiklerini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Dis Hekimligi Fakültesi kliniginde ürünü test ettiklerini aktaran Arpaç, sivinin bakteri, mantar ve virüse karsi yüzde 99,99 koruma saglandigini belirlediklerini kaydetti.

Ürettikleri ürünün mevcut ürünlerden farkli oldugunu savunan Arpaç, "Ürünümüz iyonik nano gümüs içeriyor. Iyonik gümüsle yüzeye gelen virüs, bakteri, mantar varsa onu yok ediyoruz. Gelistirdigimiz çözelti, yüzeyde bir film tabaka olusturuyor. Bu tabaka çevreye yayilan mantar, bakteri, virüsün tutunmasini engelliyor. Tutunmasi zor, tutunsa da yok edecek ajanimiz iyonik gümüs." diye konustu.

Sivinin bilgisayarlarda, cep telefonlarinda, maskelerde kullanilabildigini anlatan Arpaç, ürün sikildiginda 7 güne kadar etkin koruma sagladigini söyledi.

"Kullan at maskelere sikildiginda da disaridan gelecek virüslerin, bakterilerin, mantarlarin agza ve buruna ulasmasini engelliyor." diyen Arpaç, kullan at maskelerin günlük degistirilmesini önerdi.

Kendilerinin sadece ürünü gelistirdiklerine dikkati çeken Arpaç, "Seri üretime yakin zamanda baslanacak, özel bir sirket bunun pazarlamasini yapacak. Sadece Türkiye'ye degil, tüm dünyaya satisi gerçeklestirilecek." dedi.

Arpaç, ürün için patent alindigini sözlerine ekledi.





Yurt Dünya 30.09.2020 14:55:50 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da sulama kanalında kaybolan çocuğun cesedine ulaşıldı

2

Hatay'da yaşamını yitiren bisikletlileri anma için "sessiz sürüş" etkinliği

3

Antalya'da 118 düzensiz göçmen yakalandı

4

Hatay'da ambulansla iki otomobilin karıştığı kazada 3 kişi yaralandı

5

Hatay'da Üretim İyileştirir Geçim Kaynağı Tesisi açıldı

6

Isparta'da FETÖ'den aranan 2 kişi yakalandı

7

Hatay'da Engelliler Haftası kapsamında etkinlik düzenlendi

8

Mersin'de yapay zekanın savunma sanayisinde kullanımına ilişkin panel düzenlendi

9

TCG Nusret Müze Gemisi, Mersin'de ziyarete açıldı

10

Dünya İklim Günü dolayısıyla çocuklara yönelik program düzenlendi