TBMM (AA) - HDP Istanbul Milletvekili Zeynel Özen, "Sivas'ta canlarimizi yakanlari da aklayanlari da asla affetmeyecegiz." dedi.
Özen, beraberindeki HDP milletvekilleriyle Meclis'te düzenlendigi basin toplantisinda, Sivas olaylarinin üzerinden 27 yil geçtigini, aradan geçen bunca yila ragmen Sivas'ta yitirilenlerin acisini unutmadiklarini söyledi.
Besparmak Daglari'na iki saatte indirme yapan devletin, Sivas olaylarina 8 saatte müdahale etmedigini savunan Özen, "Sivas olaylarinin, devletin gözetiminde yapilan bir katliam" oldugunu öne sürdü.
Sivas olaylarinin davasinin zaman asimindan düstügünü hatirlatan Özen, saniklarin hak ettikleri cezayi almadigini ileri sürdü.
Saniklarin korunup kollandigini, adaletin yerini bulmasinin engellendigini söyleyen Özen, "Sivas'ta canlarimizi yakanlari da aklayanlari da asla affetmeyecegiz." ifadelerini kullandi.
HDP Istanbul Milletvekili Ali Kenanoglu ise Çorum olaylarinin, 28 Mayis'ta baslayip 10 Temmuz'a kadar sürdügünü söyledi.
Çorum olaylarinin, dönemin MHP Genel Baskan Yardimcisi Gün Sazak'in öldürülmesinin ardindan, Türkiye'nin birçok yerinde ülkücülerin intihar yeminleriyle sokaklara çikmasiyla basladigini ifade eden Kenanoglu, "Çorum katliami aylar sürüyor. Zaman zaman duruluyor, zaman zaman tekrar alevlenerek sürüyor ama bu sistematik bir saldiri üzerinden yürütülüyor." diye konustu.
Çorum olaylarinin, "devletin göz yumdugu hatta birçok yerde organize ettigi bir katliam" oldugunu ileri süren Kenanoglu, bunun sonucunda 57 insanin farkli zamanlarda yasamini yitirdigini dile getirdi.
Kenanoglu, "Insanlik tarihine kara leke olarak yazilmis ve insanlik tarihi açisindan Çorum katliami tarihin gördügü en canice katliam olarak hafizlarda yerini almistir." dedi.
HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül de "Madimak ve Çorum katliaminin" insanliga karsi islenen bir suç oldugunu söyledi.
Insanliga karsi islenen suçlarda zaman asimi olamayacagini belirten Bülbül, "Insanliga karsi suç isleyenler cumhurbaskani, basbakan veya herhangi biri tarafindan affedilemez. Insanliga karsi islenen suçlara karsi koymak her insanin ahlaki, vicdani, siyasi bir görevidir. Bu baglamda 2 Temmuz'da Sivas'a gelmek bir görevdir." ifadelerini kullandi.