3 bin yıllık kaya mezarlığına jeneratör götürüp, spiral ile taşları kestiler

3 bin yıllık kaya mezarlığına jeneratör götürüp, spiral ile taşları kestiler

3 bin yıllık kaya mezarlığına jeneratör götürüp, spiral ile taşları kestiler

Erzurum’da defineciler, Demir Çağı’ndan kaldığı düşünülen yaklaşık 3 bin yıllık kaya mezarlıklarına jeneratör götürerek, içerideki taşları spiral ile önce kesti, sonra da kırıcı ile deldiler. Umduklarını taşlarda bulamayan defineciler ardından mezarlığın etrafındaki toprakları dahi kazdı.
Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı Umudum Mahallesi yakınlarında bulunan ve Demir Çağı’ndan kaldığı tahmin edilen yaklaşık 3 bin yıllık kaya mezarlıkları bugünlerde definecilerin uğrak yeri haline geldi. Dağ yamacında bulunan ve ihtişamıyla görenleri kendine hayran bırakan kaya mezarları defineciler tarafından tahrip ediliyor.
Erzurum’daki birçok tarihi noktaya zarar veren defineciler ova ortasındaki dağlık alanda bulunan kaya mezarlıklarına jeneratör götürerek, spiral kullanmaları ise görenleri hayrete düşürüyor. Yerden yaklaşık 3 metre yükseklikte bulunan kaya mezarlıklarına ulaşan defineciler spiral ile mezarlık içerisindeki taşları keserek ikiye ayırdı. Umduklarını taşta bulamayan defineciler zengin olma hayaliyle önce kaya mezarlıklarındaki duvarları kırıcıyla delip ardından mezarlığın etrafındaki toprak alanı bile kazdılar.
Erzurum İli Tanıtma Derneği Başkan Yardımcısı Ömer Kızılkaya, definecilerin kaya mezarlarını kazarak gerçek hazineye zarar verdiklerini ifade ederek, “Erzurum ovasında Umudum Mahallesi’nde bulunuyoruz. Buranın benzeri çok bulunmuyor. Buranın Urartulara veya Tunç Çağı’na ait olduğu söylense de burası daha çok Demir Çağı’nın özelliklerini taşıyor. Defineciler tarafından burası sürekli tahrip ediliyor. Tamamen taş bir blokun içerisinde altın olacağını düşünen insanlar oralara zarar veriyorlar. Buraları spiral ve kırıcılar ile delmişler. Bunları yapmak için elektrik lazım. Bunu yapmak için jeneratör getirmişler. Baya kapsamlı çalışma yapmışlar. Böyle olamayacak hayaller için bu kadar kapsamlı çalışmalar yapmaları hayret verici. Arkamızda taş bir blok var. Bunun içine nasıl altın koysunlar. Buna delik açılıp konulması lazım. O dönemdeki insanların sanki küp küp altınları varmış gibi düşünülüyor. Kaya mezarları daha çok kralların ve saygın kişilerin mezarları olarak biliniyor bu yüzden kazıyorlar. Ölü hediyesi olarak sunulsa bile yeri burası değil. Bu tarihi eserlerimizi tahrip etmeden bizden sonraki nesillere aktaralım” dedi.


Güncel 7.06.2020 09:41:39 0

İlginizi Çekebilir

1

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay'da ziyaretlerde bulundu

2

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Depremlerden etkilenen Hatay, 2027'de tamamen yenilenmiş altyapıya kavuşacak

3

IC İçtaş İnşaat King Khalid Uluslararası Havalimanı terminallerinin yapımını tamamladı

4

Hatay'da minibüsle çarpışan motosikletin sürücüsü yaralandı

5

Beyaz örtü içinde Salda Gölü manzaralı kayak keyfi

6

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Deprem, vefat, tedavi zorluklarını sporla aştı, milli takımla gururlandı

7

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Depremde 14 sporcusunu kaybeden İstiklalspor, sahadaki başarısıyla kente umut oluyor

8

Kolon kanserinde düzenli tarama erken tanı için belirleyici rol oynuyor

9

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Depremzede aşçı, kendisini hayata bağlayan AFAD arama kurtarma ekibiyle buluştu

10

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Kahramanmaraş'ın yeniden inşasında depremzede mimar ve mühendisler de yer aldı