Abdi İbrahim talasemi hastalarını pandemide yalnız bırakmadı

Abdi İbrahim talasemi hastalarını pandemide yalnız bırakmadı

Abdi İbrahim talasemi hastalarını pandemide yalnız bırakmadı

ISTANBUL (AA) - Abdi Ibrahim, Kovid-19 pandemisi döneminde tedavilerinde kesinti yasayabilen talasemi hastasi çocuklari ve ailelerini hekimlerle online platformda bulusturdu.

Abdi Ibrahim açiklamasina göre, Türk ilaç sektörü sirketi Abdi Ibrahim, Türkiye’de ilk kez dijital ortamda gerçeklestirilen Talasemi (Akdeniz anemisi) bilinçlendirme toplantisiyla, hasta ve yakinlarini online platformda bir araya getirdi.

Abdi Ibrahim sponsorlugunda, Kovid-19 pandemisi döneminde sikinti yasayan, tedavilerinin devami hakkinda soru isaretleri olusan talasemi hastalari için harekete geçen üniversite ve derneklerin katilimiyla düzenlenen online egitim ve bilinçlendirme toplantisina, Altinbas Üniversitesi Tip Fakültesi, Istanbul Üniversitesi Istanbul Tip Fakültesi, Çukurova Üniversitesi Tip Fakültesi ve Acibadem Adana Hastanesi ile Adana Çukurova Hemofili Dernegi ve Istanbul Çocuk Hematoloji Onkoloji Dernegi’nden uzman hekimler ile 50’ye yakin talasemi hastasi çocuk ve aileleri katildi.

"Talasemi ve Kemik Iligi Nakil Sonrasi Hastalarinda Kovid-19 Önlemleri ve Selasyon" baslikli online egitimde, Akdeniz anemisi olarak bilinen, hayat boyu kan nakli gerektiren ve tek kalici tedavi sekli kemik iligi nakli olan talasemi hastaligini tasiyan çocuklarin, pandemi sürecinde yasadiklari olumsuz etkilerin azaltilmasina, ailelerin hastalik hakkinda farkindaliklarinin artirilmasina katki saglayacak bilgiler paylasildi.

Toplantida, hematologlarin aktardiklari bilgilerden faydalanma imkani bulan hastalar ve aileleri, sorularini hekimlere yöneltme imkani bulurken, düzenlenen çesitli aktivitelerle sosyallesme firsati elde ettiler.


- Ülkemizde 1,3 milyon talasemi tasiyicisi bulunuyor


Açiklamada verilen bilgilere göre, Türkiye’nin de içinde oldugu Akdeniz ülkelerinde önemli bir halk sagligi sorunu olan Talasemi, anne ve babadan çocuklara kalitsal olarak geçen, önlenebilir bir kan hastaligi.

Tasiyicilarin saptanmasi, genetik danisma ve dogum öncesi tani konabilmesiyle engellenebilir bir hastalik olmasina ragmen, dünyada her yil en az 365 bin talasemi hastasi ortaya çikiyor. Türk Hematoloji Dernegi'nin verilerine göre ülkemizde yaklasik 1 milyon 300 bin talasemi tasiyicisi ve 4 bin 500 kadar talasemi hastasi bulunuyor.



- Talasemi nasil bir hastaliktir

Iki talasemi tasiyicisinin evlenmesi sonucunda, her bir çocuk için yüzde 25 oraninda hastalikli dogma, yüzde 50 tasiyici olma ve yüzde 25 normal dogma ihtimali ortaya çikiyor. Talasemi hastaliginda hemoglobinin yapiminda yetersizlik ve bozukluk nedeniyle; deride solukluk, anemi (kansizlik), halsizlik, çabuk yorulma, çarpinti, gelisme geriligi gibi belirtiler görülüyor. Hastaligin tanisi, özel test ile konuluyor.

Ülkemizde 2018 yilinda Evlilik Öncesi Hemoglobinopati Tarama Programi 81 ilde Aile Sagligi Merkezleri’nde uygulanmaya baslandi. Bu program ile hastalik görülme orani yillar içinde belirgin olarak azaldi. Bu tarama faaliyeti sayesinde Talasemi birçok ülkede kontrol altina alindi.

Tek kalici tedavi sekli kemik iligi nakli olan talasemi hastaligi, hayat boyu 3-4 haftada bir kan nakli (transfüzyonu) ve beraberinde selasyon tedavisi gerektiriyor. Düzenli ve uzun süreli selasyon tedavisiyle, talasemili hastalarin saglikli yasam sürelerinin uzamasi ve hastaligin olusturdugu organ-sistem hasarinin azaltilabilmesi saglanabiliyor.



- Kovid-19’un daha agir seyretme riski yüksek


Düzenlenen programda, Acibadem Adana Hastanesi Pediatrik Hematoloji Ögretim Görevlisi ve Kemik Iligi Nakil Ünitesi Baskani Prof. Dr. Bülent Antmen, Altinbas Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani Prof.Dr. Tunç Fisgin ve Istanbul Tip Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Ögretim Görevlisi Prof. Dr. Zeynep Karakas, hastalik hakkindaki gelismelerin yaninda özellikle pandemi döneminde hastalarin karsi karsiya kaldiklari riskler konusunda aydinlatici bilgiler verdi.

Toplantiya katilan uzmanlar, talasemi hastalarinda, özellikle yetiskinlerde; kalp rahatsizligi, pulmoner hipertansiyon, diyabet ve asiri demir yükü gibi eslik eden durumlarda Kovid-19 enfeksiyonunun daha agir seyretme riskinin yüksek oldugunu belirttiler.

Bu nedenle, Kovid-19 salgini sürecindeki tüm genel önlemlerin talasemi hastalari için de geçerli oldugunu, sosyal mesafeye uyum, maske kullanimi ve el hijyenine dikkat edilmesinin önemini vurguladi. Talasemi hastalarinin kalabalik ortamlara girmemesi gerektiginin ve kisisel korucu ekipmanlari (maske ve siperlik) kullanmalarinin faydali olacaginin alti çizildi.


- "Deger yaratacak çözümler sunmayi sorumlulugumuz olarak görüyoruz"


Abdi Ibrahim Özel Uzmanlik Bölüm Direktörü Çigdem Sahinbas Yilmaz, kemik iligi nakli olan ve özellikle yasanan salgin sebebiyle hastanelere gelemeyen çocuk hastalar ve ailelerini düsünerek düzenlenen online bulusmaya destek vermekten mutluluk duyduklarini belirterek, sunlari kaydetti:

"Hematoloji, önemli yatirimlar yaptigimiz ve bu çerçevede hastalarimiza destek vermeyi çok önemsedigimiz bir alan. Gerek AbdiBio ve gerekse Onkoloji Üretim Tesisi'miz ile hematoloji alaninda önemli adimlar atiyoruz. Bunun yaninda, tedavilerimizle oldugu kadar, bu olagan disi süreçte zorluk yasayan hasta ve hekimlere deger yaratacak çözümler sunmayi da sorumlulugumuz olarak görüyoruz. Özellikle pandemi döneminde tedavisinde kesinti yasayan hasta gruplarini ve hekimlerimizi düsünerek, tedavinin sürmesine, yasanan sikintilarin azaltilmasina yönelik projelere odaklandik. Bu çerçevede hasta ve hekim egitim aktivitelerini kesintisiz sekilde sürdürüyoruz.

Degerli üniversite ve derneklerimizin katilimiyla düzenledigimiz online egitimin çok faydali olduguna inaniyoruz. Gerek hekimlerimize ve derneklere, gerekse katilan hastalara ve ailelerine kiymetli katkilari için çok tesekkür ediyoruz. Yil içinde bu kapsamda yeni etkinlikler düzenlemeyi sürdürecegiz."



Yurt Dünya 26.08.2020 11:07:51 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'da dalgıçlar denizde Filistin ve Türk bayrağı açtı

2

Adana'da, statta yanıcı madde bulunmasıyla ilgili 2 kişi gözaltına alındı

3

Burdur'da çıkan yangında iş yeri zarar gördü

4

Isparta'da üniversite öğrencileri, mezuniyet töreninde İsrail'e pankartlarla tepki gösterdi

5

Kahramanmaraş'ta üniversite öğrencilerinden Filistin'e destek

6

Alanya'da bir binanın bodrumunda çıkan yangında hasar oluştu

7

Adana'da "Dünya Tütünsüz Günü" etkinliği düzenlendi

8

Mersin'de üniversite öğrencilerinin Gazze'ye destek için başlattıkları çadır nöbeti sona erdi

9

Çukurova Üniversitesi'nde güneş enerjisi santrali kurulacak

10

Mersin'de gençlerin turizmde istihdamının hedeflendiği projenin çalıştayı yapıldı