Ahlat kuru fasulye üretiminde merkez olma yolunda

Ahlat kuru fasulye üretiminde merkez olma yolunda

Ahlat kuru fasulye üretiminde merkez olma yolunda

Doğu Anadolu Bölgesinin kuru fasulye üretim merkezi olan Ahlat ilçesi, yıllık 15 bin ton üretimle liderliğini sürdürüyor.
Son yıllarda ilçede yaygınlaşan kuru fasulye üretimi ve kurulan paketleme tesisleriyle Bitlis’in Ahlat ilçesi yemeklik ve tohumluk kuru fasulye üretiminde merkez olma yolunda ilerliyor. Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Ahlat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nihat Keskin ile birlikte ilçede faaliyet gösteren kuru fasulye eleme ve paketleme fabrikalarını ziyaret etti. Fabrikaların kuru fasulye eleme ve paketleme tesislerini gezen Kaymakam Bingöl, firma yetkililerinden bilgi alarak çalışmalarında başarılar diledi.
Ahlat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nihat Keskin, Ahlat’ın tarımsal ürünleriyle hem bölgede hem de Türkiye’de önemli bir pay sahibi olduğunu söyledi. İlçenin önemli tarım ürünlerinin başında kuru fasulye geldiğini belirten Keskin, “Ahlat, son yıllarda faaliyete geçen eleme ve paketleme fabrikaları ile birlikte yemeklik kuru fasulye ve tohumluk kuru fasulye üretiminde Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri haline geldi. Ahlat yıllık ortalama 15 bin ton yemeklik kuru fasulye üretimi yapmaktadır. İlçe olarak Türkiye’nin yaklaşık yüzde 9’luk, Bitlis ili olarak da yüzde 12’lik kuru fasulye ihtiyacını karşılanmaktadır. Ayrıca 2022 yılında bin 500 ton tohumluk kuru fasulye üretimiyle Türkiye’nin yüzde 70’lik ihtiyacı ilçemizden karşılanmaktadır” dedi.


Ekonomi 4.05.2023 10:45:31 0

İlginizi Çekebilir

1

Türkiye nisanda 211 milyon 494 bin dolarlık yaş meyve sebze ihraç etti

2

Çukurova Üniversitesi tescillenen patenti ticarileştirildi

3

"Seabourn Quest" kruvaziyeriyle Antalya'ya 450 yolcu geldi

4

Mersin'de yetiştirilen kiraz tezgahtaki yerini aldı

5

Alanya'ya yılın ilk kruvaziyeri geldi

6

Adana'da buğday hasadı başladı

7

Antalya'daki Hasyurt Tarım Fuarı, 27'nci kez sektör paydaşlarını buluşturdu

8

HotelRunner ve Alesayi Hospitality Company'den Suudi Arabistan'da seyahat anlaşması

9

Enerjisa Enerji'den Karataş'ta "Sürdürülebilir Balıkçılığa Destek" projesi

10

Mersin'de "Turunçgil Çalıştayı" başladı