Almanya’da “küçük genel seçim" olarak nitelendirilen Kuzey Ren-Vestfalya seçimlerinde CDU birinci oldu

Almanya’da “küçük genel seçim

Almanya’da “küçük genel seçim" olarak nitelendirilen Kuzey Ren-Vestfalya seçimlerinde CDU birinci oldu

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yapılan ve "küçük genel seçim" olarak nitelendirilen eyalet meclisi seçimlerinin galibi oyların yüzde 35’ini alan Hristiyan Demokratik Birliği (CDU) oldu.
Almanya’nın nüfus bakımından en büyük eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yapılan ve "küçük genel seçim" olarak nitelendirilen eyalet meclisi seçimlerinin galibi oyların yüzde 35’ini alan Hristiyan Demokratik Birliği (CDU) oldu. Seçime katılım oranı yüzde 56 olurken, halk, eyalet meclisinde yer alacak 199 meclis üyesini seçti. Almanya’nın 83 milyonluk nüfusunun 18 milyonu Kuzey Ren-Vestfalya’da yaşarken, 61 milyon kayıtlı seçmenden 13 milyon 200 bini Kuzey Ren-Vestfalya’da bulunuyor. Eyalette yaşayan 277 bin Türk kökenli seçmeninde oy verme hakkı var.
Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, CDU bir önceki seçime göre oyunu 2 puan arttırarak birinci parti çıkarken, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 27,5 oy alarak bir önceki seçime göre oy oranı yüzde 3,2 geriledi.
Yeşiller, yüzde 18,5 oy alarak eyaletteki üçüncü büyük parti olurken, bir önceki seçime kıyasla oy oranını yüzde 12,1 oranında arttırarak oy oranı en çok artan parti oldu. Irkçı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ise, oyların yüzde 6’sını alarak eyalet meclisine girmeye haz kazandı. AfD bir önceki seçime göre yüzde 1,4 oranında oy kaybı yaşadı. Hür Demokrat Parti (FDP) oyların yüzde 5’ini alarak, oy oranı en çok düşen partiler arasında yer aldı. FDP, bir önceki seçime göre yüzde 7,6 oranında oy kaybetti.
Federal hükümeti oluşturan üçlü koalisyon partilerinin güven oylaması olarak da değerlendirilen seçim, eski Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU’nun yeni Genel Başkanı Friedrich Merz için de liderlik onayı olarak kabul ediliyor.


Güncel 15.05.2022 19:52:49 0

İlginizi Çekebilir

1

Kozan'da kan bağışçılarına fidan hediye edildi

2

Kahramanmaraş'ta kar yağışı etkili oldu

3

Osmaniye'de üreticilere sertifikalı tohumluk nohut dağıtıldı

4

Anadolu Isuzu Özbekistan'da faaliyet gösteren SamAuto'nun yüzde 75,2'sini devraldı

5

Antalya'da bir kişi yeğenini öldürüp, iki kişiyi yaraladı

6

Antalyasporlu çocuklar yüzme şenliklerinde yarıştı

7

Adana Barosunda "Çocuk Hakları Merkezi" hizmete girdi

8

Yeşilay Osmaniye Şubesi ile Osmaniye Eczacı Odası arasında işbirliği protokolü imzalandı

9

Hatay'da kalp krizi sonucu ölen polis memurunun cenazesi defnedildi

10

Hatay'da kayıp balıkçıyı arama çalışmaları 9 gündür devam ediyor