ARAYANCAN: “SALGIN HASTALIKLAR, DEVLETLERİ ÇÖKERTEBİLİR”

ARAYANCAN: “SALGIN HASTALIKLAR, DEVLETLERİ ÇÖKERTEBİLİR”

OKÜ Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayşe Atıcı Arayancan: “Salgın hastalıklar, imparatorluları, devletleri çökertebilir, sınırları yeniden çizebilir, ekonomik, siyasi ve demografik bir takım sonuçlar doğurabilir” uyarısında bulundu.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Türk ile Sosyal Medya Tecrübe Paylaşımları devam ediyor. Bu kapsamda Rektör Prof. Dr. Murat Türk, Üniversite Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayşe Atıcı Arayancan’la “Orta Çağda Salgın Hastalıklar” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Üniversitenin İnstagram sayfası üzerinden gerçekleştirilen yayında “Tarih Gelecektir.”, “Tarih Eve Sığar” başlıkları da vurgulandı. Rektör Prof. Dr. Murat Türk, “Bugün hepimizi yakından ilgilendiren, Çin’in Wuhan kentinde başlayıp, tüm kıtalara yayılan ve Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs’ten yola çıkarak salgın hastalıkların tarihi geçmişinden bahsedeceğiz. Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgınını Dünya Sağlık Örgütü Pandemi olarak ilan etti. Bilindiği üzere Pandemi bir kıta, hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel addır. Salgın hastalıkların geçmişi insanlık tarihi kadar eskidir. Salgınlar yüzünden bugüne kadar milyonlarca insan hayatını kaybetmiş ve salgınlar Dünya Ülkelerinde dengeleri değistirecek siyasi, ekonomik ve sosyal sonuçlar doğurmuştur.” dedi.

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan OKÜ Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayşe Atıcı Arayancan, “Salgın hastalıklar, imparatorluları, devletleri çökertebilir, sınırları yeniden çizebilir, ekonomik, siyasi ve demografik bir takım sonuçlar doğurabilir. Yeryüzü haritasının yeniden çizilmesinde önemli roller üstlenir. Ancak insanlık tarihte de olduğu gibi bugün de bu zor günlerden kendisini yenileyerek çıkar” dedi.

Söyleşide Ortaçağda hangi hastalıkların görüldüğü, hastalıkların ortaya çıkış nedenleri ve buna karşı alınan önlemler, korunma yöntemleri ve hastalıkların sosyal ve kültür hayatımıza etkisi ile hastalığın nüfus ve ekonomiye etkilerinden bahsedildi.
Söyleşinin sonunda Rektör Prof. Dr. Murat Türk, Üniversitemiz tarafından başlatılan Fidan Dikim kampanyası kapsamında Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayşe Atıcı Arayancan adına dikilen fidanın sertifikasını, kendisine e posta ile ulaştırıldığını söyledi.

Rektör Prof. Dr. Murat Türk, “Sevgili öğrencilerimiz ve değerli takipçilerimiz, Devletimizle ve milletimizle örnek bir mücadele ortaya koyduk. Bildiğiniz üzere, kademeli olarak normal hayata dönüşler başlamıştır. Yeni tip koronavirüse karşı herkesin bireysel olarak alacağı tedbirleri çoğumuz artık yaşayarak öğrendik. Herkesin kendini izole etmesi, temastan ve toplu alanlarda bulunmaktan kaçınması gerekiyor. “Hiçbir virüs, alacağımız tedbirlerden daha güçlü değildir.” bizim için en önemlisi sizin sağlığınız. Evde kalın, bizi takip etmeye devam edin.” dedi.

 



Osmaniye 12.05.2020 14:49:00 0

İlginizi Çekebilir

1

Osmaniye'de traktörün altında kalan çiftçi hayatını kaybetti

2

Osmaniye'de kan bağışı etkinliği düzenlendi

3

Osmaniye İl Özel İdaresi araç filosuna 10 yeni araç

4

Osmaniyeli şehidin çocuklar için istediği şenlik, yerine getirildi! 

5

Osmaniye’de devrilen motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

6

Osmaniye'de TCDD'ye ait demir korkulukları çalan 5 şüpheli yakalandı

7

Erkekler Açık Alan Hokey Süper Lig 1. etap maçları, Osmaniye'de başladı

8

Vali İsa Küçük, Osmaniye'deki anılarını yazdı

9

İnşaat işçisinin acı sonu

10

Osmaniye Eczacı Odası depremzede çocuklar için 23 Nisan etkinliği düzenleyecek