Bayramlar yardımlaşmayı teşvik ediyor

Bayramlar yardımlaşmayı teşvik ediyor

Bayramlar yardımlaşmayı teşvik ediyor

ANTALYA (AA) - AYSE YILDIZ - Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Baskani Prof. Dr. Suat Kolukirik, bayramlarin bir tatil firsati olmadigini belirterek, "Bayramlar, insanlara yardimlasmayi ve misafirperverligi tesvik ediyor." dedi.

Kolukirik, AA muhabirine, bayram günlerini özel kilanin sadece dini bir vecibeyi yerine getirmek degil, evlerde yasanan sevinç, heyecan ve coskunun ortaya çikardigi bir davranis birligi oldugunu söyledi.

Anadolu kültüründe bayram mutlulugunun, tek basina ve kisinin kendi evinde yasanamayacagini belirten Kolukirik, "Bayramlarda misafirlige degil, gönül almaya ve bayramlasmaya gidilir. Bayramlar eldekilerin paylasilmasi, yardimlasmanin, dayanismanin ve kardeslik duygularinin zirveye çiktigi müstesna günlerdir." diye konustu.

Dünya üzerinde bayrami ya da töreni olmayan hiçbir millet ve devlet olmadigini vurgulayan Kolukirik, ilk çaglardan günümüze toplumlarin bayram günlerinin hep olageldigini ancak farkli deger sistemleri içerisinde ve özel günlerde bayram kutlamalari yapildigini bildirdi.

Köklü ve asirlik bir tarihin ürünü olan bayramlarin, kendi içinde derin ve zengin anlamlar barindirdigina dikkati çeken Kolukirik, bayramlarin cosku, huzur ve mutlulugun doya doya yasandigi günler olduguna isaret etti.

- "Bayramlar bir tatil firsati degildir"

Geleneksel ve dini bayramlarin daha uzun bir tarihi geçmis ve yaygin bir etki gücüne sahip oldugunu hatirlatan Korukirik, sunlari kaydetti:

"Bayramlari bir tatil firsati gibi görmek özellikle büyüksehirlerde yasayan günümüz insaninin bir çikmazini olusturuyor. Yogun çalisma tempolari ve kosusturmalar arasinda bayramlari bir tatil olarak degerlendirmek bir tercih olmakla birlikte, ihmal ettigimiz yakinlarimizi, akrabalarimizi da unutmamak gerekir. Bayramlar insanin toplumsal rolü ve konumunu güçlendiren, aidiyet kazandiran, firsatlardir. Bayramlar, bir tatil firsati degildir, kendi atmosferi içerisinde selamlasarak ve yardimlasarak geçirmek hem bireysel hem de toplumsal huzur ve coskunun yasanmasini saglamaktadir."

Kolukirik, bayramlarin geçmis ve gelecek nesiller arasindaki köprü ve kültürel özelliklerin kusaklar arasindaki bagi oldugunu vurguladi.

Bayramlar sayesinde çocuklara kültürel degerlerin aktarimi ve yasanmasi imkaninin daha fazla verildigini anlatan Kolukirik, "Bayramlar, insanlara yardimlasmayi ve misafirperverligi tesvik ediyor. Kisiler arasindaki küskünlük ve darginliklarin bayramlar vesilesiyle sona ermesi arzu edilir." dedi.

- "Hijyen kurallarini gözardi edemeyiz"

Kolukirik, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle bayram kutlamalarinda tedbir almak gerektigini belirterek, sunlari söyledi:

"Gerekli tedbirleri almamizin toplum sagligi açisindan son derece önemli oldugunu dikkate almaliyiz. Özellikle görüntülü konusma araciligiyla bazi büyüklerimizin elini öpemesek de bayramlarini kutladigimizi yüz yüze iletmis oluruz. Evimizde bayram gününe özgü kiyafetler giymeye, bayram sofralari kurmaya özen gösterebiliriz. Ayni sekilde bayramlarin birlestirici ruhunu tüm çevremizdekilerle ve gerekli saglik tedbirleri içerisinde yasayabiliriz."



Yurt Dünya 31.07.2020 12:12:53 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'daki teleferik kazası soruşturmasında tahliye edilen Kocagöz, Belediye'de vatandaşlarla buluştu

2

Adana'da Filistin'e destek yürüyüşü düzenlendi

3

GÜNCELLEME - Mersin'de çıkan orman yangını kontrol altına alındı

4

Mersin'de "Büyük Filistin Mitingi" düzenlendi

5

GÜNCELLEME - Antalya'daki teleferik kazasının sanıkları hakim karşısında

6

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy Hatay'da konuştu:

7

Mersin'de çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

8

Kahramanmaraş'ta depremzede yetim çocuklara bisiklet dağıtıldı

9

GÜNCELLEME 2 - Antalya'daki teleferik kazasının sanıkları hakim karşısında

10

Burdur'da Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı yapıldı