Çekya Rusya’yı nükleer santral ihalesinden çıkarıyor

Çekya Rusya’yı nükleer santral ihalesinden çıkarıyor

Çekya Rusya’yı nükleer santral ihalesinden çıkarıyor

Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Karel Havlicek, Rus nükleer enerji şirketi Rosatom’un "Dukovany Nükleer Enerji Santrali Yeni Ünite İnşası" ihalesine katılacak firmalar listesinden çıkarılacağını belirtti.
Rusya ve Çekya arasındaki kriz giderek derinleşiyor. Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Karel Havlicek bir Çek gazetesine verdiği röportajda, Rus enerji şirketi Rosatom’un önümüzdeki günlerde resmi olarak "Dukovany Nükleer Enerji Santrali Yeni Ünite İnşası" ihalesine katılacak firmalar listesinden çıkarılacağını bildirdi. Havlicek, söz konusu kararın geçtiğimiz cumartesi günü Çekya Başbakanı Andrej Babis’in yaptığı Vrbietice’deki mühimmat deposundaki patlamada Rus İstihbarat Servisi (GRU) görevlilerinin parmağı olduğu açıklamasının ardından alındığını aktardı.

İhale 6 milyar avro değerinde
Ülkenin güneydoğusunda bulunan Dukovany nükleer enerji santraline yapılacak yeni ünitenin inşasının 2029 yılından önce başlanması öngörülürken, ünitenin 2036 yılında ise test amaçlı kullanıma sunulması hedefleniyor. Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, halen ülkedeki enerji kullanımının yüzde 20’sinin tedarik edildiği santralin yeni ünitesinin inşası ihalesine, Rus enerji firması Rosatom, Amerikan Westinghouse, Fransız EDF ile Güney Kore firması Korea Hydro & Nuclear Power’in katılacağını açıklamıştı. Yaklaşık 6 milyar avro değerindeki ihalenin kazananı ise, önümüzdeki Ekim ayında yapılacak olan parlamento seçimlerinden sonra açıklanacak.

Çekya ve Rusya karşılıklı olarak diplomatları sınır dışı etmişti
Başbakan Babis, Çekya İçişleri Bakanı Jan Hamacek ile geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında 2014 yılında Vrbietiec kentindeki meydana gelen ve 2 kişinin hayatını kaybettiği mühimmat deposundaki patlamada rolleri olduğu gerekçesiyle 18 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini açıklamıştı. İddiaları temelsiz ve absürt olarak niteleyen Rusya ise, misilleme olarak 20 Çek diplomatı sınır dışı etme kararı almıştı.


Güncel 20.04.2021 00:49:23 0

İlginizi Çekebilir

1

Isparta'da uyuşturucu operasyonlarında 2 zanlı yakalandı

2

Isparta'da firari hükümlü yakalandı

3

Dünya Etnospor Birliği Başkanı Bilal Erdoğan, Kahramanmaraş'ta STK temsilcileri ve gençlerle buluştu

4

Alanyaspor, Fatih Karagümrük maçı hazırlıklarına başladı

5

Basketbol: FIBA Kadınlar Avrupa Kupası

6

Hatay'da tırla çarpışması sonucu ikiye ayrılan otomobilin sürücüsü yaralandı

7

KKTC'nin 5. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Mersin'de temaslarda bulundu

8

Alanya'da huzurevinde yaşayan kişi bedenini kadavra olarak bağışladı

9

Antalya'da "Sanal Bahis ve Kumarın Görünmeyen Yüzü" konferansı düzenlendi

10

Burdur'daki Gölhisar Gölü'nde su seviyesinin azalmasına karşı alınabilecek önlemler toplantıda görüşüldü