"Cennete" asansörle ulaşılacak, "cehennem" seyir terasından izlenecek

"Cennete" asansörle ulaşılacak, "cehennem" seyir terasından izlenecek

MERSIN (AA) - SEZGIN PANCAR - Mersin'in en ilginç yapilarindan "Cennet-Cehennem obruklari"nda yürütülen turizme kazandirma çalismalarinda asansör ve seyir terasi projeleri tamamlandi.

Silifke ilçesindeki obruklar için Sanayi ve Teknoloji Bakanligi'nin "2020 Yili Turizmde Destinasyon Yönetimi Fizibilite Destek Programi" kapsaminda, Mersin Valiligi koordinasyonunda, Çukurova Kalkinma Ajansi ile Il Kültür ve Turizm Müdürlügünün destegiyle yürütülen iyilestirme çalismalari sürüyor.

Ilginç yapinin, yesil tabiati ve dibinden akan dogal suyu ile "Cennet" olarak adlandirilan 70 metre derinligindeki obruguna, yasli, engelli ve kronik rahatsizligi olan ziyaretçiler için asansör insa edildi.

Elips biçimindeki 250 metrelik çapiyla dikkati çeken obrugun, 452 basamakli yürüyüs yolunun da korunacagi projede, tabanda yer alan Meryem Ana Klisesi'nde de iyilestirme çalismalari yürütülecek.

Ayrica, merdivenlerin bitimindeki tarihi magaraya kadar da yürüyüs yolu yapilacak proje kapsaminda, obrugun otopark alaninin zemini de dogal küp tasla kaplanacak.

- "Cehennem"in seyir terasi da tamamlandi

Ilginç atmosferi ve 128 metre derinligi nedeniyle "Cehennem" olarak adlandirilan ve kenarlari içbükey oldugu için inilmesi mümkün olmayan obruga ise yerli ve yabanci turistlerin tabiati daha rahat inceleyebilmesi için seyir terasi yapildi.

Ören yerinin çevresindeki Zeus Tapinagi'nin duvarinin da sabit çelik sistemle askiya alinmasinin planlandigi projede, çok sayida ziyaretçinin ugrak yeri olan Astim Magarasi'nda da çevre düzenlemesi yapilacak.

- "Asansör ile seyir terasi, obruklarin dogasini bozmadan yapildi"

Silifke Belediye Baskan Vekili Sadik Altunok, AA muhabirine yaptigi açiklamada, geçmisinde çok sayida uygarliga ev sahipligi yapan ilçede "Cennet-Cehennem obruklari"nin turistlerin sik ziyaret ettigi yerlerden oldugunu söyledi.

Obruklarin, hem yükseklikleri hem derinlikleriyle ilgi çektigini vurgulayan Altunok, söyle konustu:

"Burada ziyaretçilerin daha rahat gezebilmesi için asansör insa edildi. Asansör ile seyir terasi, obruklarin dogasini bozmadan yapildi. Geçen yillarda obruklarin ziyaretçi sayisi yilda 80-100 bindi. Projenin tamamlanmasinin ardindan ziyaretçi sayisinin bir milyona yaklasacagina inaniyorum. Katkilarindan dolayi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Baskani Lütfi Elvan ve Valimiz Ali Ihsan Su'ya tesekkür ediyoruz."

Altunok, özellikle yasli vatandaslarin obruga inerken zorlandigini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Bazi insanlarimiz asansör konusunu farkli noktalara çekebilir ancak gerçekten ihtiyaç olan bir çalismaydi. Uluslararasi festivallerimiz kapsaminda yurt disindan gelen misafirlerimiz oluyor. Çogu zaman obruklarin asagisina inip, çikmakta zorlaniyorlar. Yaslilar inmek istiyor ancak bazen rahatsizlaniyorlar. Saglik ekipleri müdahalede zorlanabiliyor. Hem can güvenligi hem de ziyaretler için çok güzel oldu. Artik herkesin bu dogal güzelligi görüp yasayacagina, gittikleri ülkelerde burayi anlatacagina ve yeni kisilerin gelecegine inaniyoruz."



Spor 10.06.2020 11:55:18 0

İlginizi Çekebilir

1

Alanyaspor-Beşiktaş maçının ardından

2

Hentbol: Kadınlar Süper Lig play-off şampiyonluk etabı

3

Atakaş Hatayspor-MKE Ankaragücü​​​​ maçının ardından

4

Futbol: Trendyol Süper Lig

5

Futbol: Trendyol Süper Lig

6

Futbol: Trendyol Süper Lig

7

"Filenin Sultanları", FIVB Milletler Ligi ilk hafta maçları için Antalya'ya geldi

8

Tekerlekli Sandalye Tenis Dünya Takımlar Şampiyonası'nda milli takım ikinci oldu

9

Beşiktaş, Alanya'ya geldi

10

Türkiye Sigorta Türkiye Basketbol Ligi play-off yarı final