Deneye Hayır Derneği hayvan deneylerinin son bulması için çalışıyor

Deneye Hayır Derneği hayvan deneylerinin son bulması için çalışıyor

Deneye Hayır Derneği hayvan deneylerinin son bulması için çalışıyor

ISTANBUL (AA) - Sabanci Vakfi Fark Yaratanlar Programi'nin 11. sezonunda Fark Yaratan seçilen Deneye Hayir Dernegi, hayvan deneylerinin etik standartlara uygun sekilde yapilmasi ve son bulmasi için çalismalar gerçeklestiriyor.

Sabanci Vakfi'nin açiklamasina göre, Yagmur Özgür Özgüven'in öncülügünde kurulan dernek, hayvan deneylerinin etik standartlara uygun sekilde yapilmasi ve bilimsel çalismalarla gelistirilen alternatif yöntemlerin yayginlasmasiyla son bulmasi için çalismalar yürütüyor.

Bu çalismalar kapsaminda "Laboratuvardaki Tüm Türler Evlere" projesiyle Türkiye'de faaliyet gösteren özel sektör ve kamuya ait 135 deney laboratuvari ile iletisime geçen Deneye Hayir Dernegi, deneylerde kullanilan hayvanlari güvenli ve siddetsiz bir ortamda yasayabilecekleri evlere kazandiriyor.

Dernek ayrica "etik egitim hakki" çerçevesinde, üniversite ögrencilerinin hayvanlar üzerinde uygulama yapilan derslerde "vicdani ret" hakkina sahip olmalari konusunda da çalismalara devam ediyor. Bu kapsamda partneri olduklari Uluslararasi Insancil Egitim Agi (InterNICHE) ile üniversitelerde alternatif materyallerin kullanilmasi ve yayginlastirilmasi için çalismalar yürütüyor.

Sadece yetiskinlerde degil, çocuklarda da canlilarin yasam hakki bilincini olusturmak için çalisan ekip, "Latte Eve Gidiyor" isimli bir hikaye kitabiyla, "Latte" isimli kurtarilmis bir deney faresinin özgür kaldiktan sonraki macerasini anlatiyor. Kitabi Türkiye'nin 44 ilindeki ilkögretim okullarina gönderen dernek, yaklasik 5 bin çocuga ulasti. Bunlara ek olarak, "deneysiz.org" ve "Deneysiz Belediye" projeleriyle toplumu bilinçlendirme çalismalarina devam ediyor.

"Deneysiz.org", tüketicilere hayvanlar üzerinde test edilmeyen kisisel bakim, kozmetik ve temizlik ürünleri hakkinda bir rehber olma özelligine sahip. "Deneysiz Belediye" projesi ise belediye bünyesinde bulunan barinaklardaki hayvanlarin deney çalismasi yapan merkezlere verilmemesi konusunda çalisiyor.

Sabanci Vakfi Fark Yaratanlar Programi, "Fark Yarat Hayatlar Degissin" sloganiyla yeni sezonunda da çalismalariyla topluma cesaret veren bireyleri desteklemeye devam ediyor. Basladigi günden bu yana 4 bine yakin kisi ve kurumun aday gösterildigi Fark Yaratanlar programinda su ana kadar 195 "Fark Yaratan" seçildi.



- "Hayvan deneylerinin yüzde 92'si insanlara uyarlanmiyor"


Açiklamada degerlendirmeleri yer alan Sabanci Vakfi Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, tüm dünyada 100 milyondan fazla hayvan üzerinde deney yagildigini, deneylerin yüzde 92'sinin insanlara uyarlanamadigini ve akademik çalisma sürecinde kaldigini bildirdi.

Bu rakamin çok büyük oldugunu kaydeden Safkan, sunlari kaydetti:

"Bu rakamin ortaya çikmasinin esas nedeni hayvanlarin biyolojik ve fizyolojik farklarinin olmasi. Çok küçük farkliliklar bile deney sirasinda yalnizca bir türü hastaliktan koruyabiliyor veya zarar verebiliyor. Örnegin; günümüzde çok sik kullanilan bazi ilaçlar hayvanlar üzerinde gösterdigi ölümcül etkisinden ötürü insanlarin kullanimina çok geç sunuldu. Bir baska deyisle, ilaç, kozmetik vb. ürünler kaç hayvan üzerinde denenirse denesin, dogru etkiyi gözlemleyebilecegimiz ilk denek yine insan oluyor."

Safkan, canlilarin yasam hakki için çalisan Deneye Hayir Dernegi'nin, bu kapsamda hem çocuklara hem üniversite egitimi alan gençlere dogrudan ulasarak, toplumun her yas ve kesimine sesini duyurarak farkindalik olusturmak için çok sayida farkli proje gerçeklestirdigini belirtti.

Bu mücadelenin yayginlastirilmasina katki sunabilmenin çok kiymetli oldugunu vurgulayan Safkan, "Sabanci Vakfi olarak hayvanlarin yasam haklarini savunan Deneye Hayir Dernegi’ni desteklemekten büyük mutluluk duyuyoruz." ifadesini kullandi.



Yurt Dünya 28.09.2020 10:41:06 0

İlginizi Çekebilir

1

Kahramanmaraş'ta Gazze'ye destek için düzenlenen 40 kilometrelik yürüyüş sona erdi

2

Adana'da çıkan orman yangınları kontrol altına alındı

3

Antalya'da sıcak hava ve nem etkili oluyor

4

Hatay'da öğrenciler, geleneksel çocuk oyunlarıyla eğlendi

5

GÜNCELLEME - Antalya'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

6

Eğirdir'de uçurtma şenliği yapıldı

7

Kahramanmaraş'taki ağır hasarlı binaların yüzde 90'ı yıkılıp enkazı kaldırıldı

8

Orman Bölge Müdürü Derince ilk ziyaretini Serik'e yaptı

9

Burdur'da çiftçinin av tüfeğiyle öldürülmesiyle ilgili 6 sanığın yargılanmasına devam edildi

10

Antalya'da çıkan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor