Deniz kaplumbağalarının cankurtaranları

Deniz kaplumbağalarının cankurtaranları

Deniz kaplumbağalarının cankurtaranları

ANTALYA (AA) - BEKIR BEKTAS - Mugla'da bulunan Deniz Kaplumbagalari Arastirma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER), yarali deniz kaplumbagalarina cerrah titizligiyle müdahale ediliyor.

Ortaca ilçesindeki Akdeniz'in en önemli caretta caretta yuvalama alanlarindan biri olan Iztuzu sahili yakininda yer alan DEKAMER, 12 yildir Türkiye'nin çesitli yerlerinde yarali bulunan deniz kaplumbagalarinin tedavisini üstleniyor. Hastane ortaminin saglandigi merkezde kaplumbagalar, büyük bir özenle tedavi ediliyor.

- Hastane titizliginde tedavi

DEKAMER Baskani ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine, aga takilma, misinaya dolanma, olta yutma, sürat motoru çarpmasi, pervane kesmesi gibi denizdeki yaralanmalar nedeniyle Türkiye'nin her yerinden yarali kaplumbaga geldigini belirtti.

Merkezde 2 veterinerin görev yaptigini, bunlarin yani sira çalisan asistanlarin da su ürünleri mühendisi, biyolog olduklarini ve deniz kaplumbagalarini yakindan tanidiklarini anlatan Kasa, her türlü islem için donanimli olduklarini bildirdi.

Merkeze gelen yarali kaplumbagalarin önce teshisinin yapildigini anlatan Kasa, sunlari söyledi:

"Yarali gelen kaplumbagalarin kan analizleri yapiliyor, röntgenleri çekiliyor, gerekiyorsa yogun bakim ünitelerinde tedavi ediliyor ve sagliklarina kavustuktan sonra rehabilite edilerek dogal ortamlarina birakiliyor. Hastanelerde insanlarin sabah aksam yemekleri geliyor, çarsaflari degisiyorsa, burada da kaplumbagalarin her gün sulari degistiriliyor, beslenmeleri saglaniyor."

Merkezde pansuman, serum baglama islemlerinin de gerçeklestirildigini aktaran Kasa, kaplumbagalarin beslenmesinden, tedavi sürecinden, kilo takiplerinden sorumlu ekiplerin de bulundugunu kaydetti.

Bir hastane gibi hizmet verdiklerini bildiren Kasa, tedavi süreci tamamlanan kaplumbagalarin ziyarete açik olan alana alinarak, hem rehabilitasyon sürecinin basladigini hem de merkezi ziyaret edenlerin kaplumbagalarin nasil yaralandiginin görmesinin saglandigini belirtti.

- 12 yilda 207 kaplumbaga sagligina kavustu

Bazi kaplumbagalarin yaralanma nedeniyle ampute edilmesinin dahi gerekebildigini vurgulayan Kasa, deniz kaplumbagalarinin her ne kadar tedavi sonrasi 3 kolla yasayabilen hayvanlar olsa da her birinin o kadar sansli görülmedigini kaydetti.

Merkezde 12 yilda 417 kaplumbaga getirildigini ve bunlarin 207'sinin saglikli bir sekilde denizle bulusturuldugunu aktaran Kasa, "160 civarinda deniz kaplumbagasi ise tedaviye ragmen kurtarilamadi. Biz her ne kadar elimizden geleni yapsak da merkeze yarali olarak gelen canlilarin yüzde 30 ila 35'i aldigi yaralar nedeniyle yasamini sürdüremiyor." diye konustu.

- Yesil deniz kaplumbagasina "yesil devin" ismi: Hulk

Prof. Dr. Kaska, yarali deniz kaplumbagalarina zaman zaman ihbar sonucunda da ulastiklarini ifade ederek, bu durumda ihbarciya küçük bir hediye ile kaplumbagaya isim verme imkani sunduklarini söyledi.

Baska bir kaplumbagaya verilmemis olmasi kaydiyla ihbarcilarin diledikleri ismi verebildiklerini aktaran Kasa, "Türkçe ya da yabanci isimler olabiliyor. Kimi zaman ilginç isimler de tercih ediliyor. Örnegin bunlardan biri 'Hulk'. Ama bunun disinda günlük hayattan alisik oldugumuz Osman, Mustafa gibi isimleri tercih edenler de oluyor." dedi.

Çizgi karakter "yesil dev"in adinin verildigi Hulk'un bir yesil deniz kaplumbagasi oldugunu ve 2 ay önce misina dolanmasina bagli kolundaki yarayla merkeze getirildigini bildiren Kaska, söyle devam etti:

"Yesil deniz kaplumbagasi olan Hulk, aslinda otçul bir birey. Denize balik tutmak için atilan her misina deniz kaplumbagalarinin kollarina dolanabiliyor. Misinadan kurtulmak için kolunu çevirdikçe daha fazla dolaniyor ve o bölgede ciddi bir kesik olusuyor. Hulk da bu sekilde yaralanmis bir deniz kaplumbagasi. 2 aydir her gün pansumani ve gerekli tedavisi yapildi. Antibiyotikleri verildi."

Hulk'un yarasinin tamamen kapandigini söyleyen Kasa, ileriki aylarda onu da dogal ortama birakacaklarini sözlerine ekledi.





Güncel 19.08.2020 10:54:40 0

İlginizi Çekebilir

1

Türk savunma sanayisindeki üstünlük "yapay zeka" ile artırılacak

2

Kumluca'da öğrenciler, gökyüzünü teleskopla inceledi

3

Antalya'da 25 adrese eş zamanlı uyuşturucu operasyonu düzenlendi

4

Maldivler'de tanışan Rus gelin ve Türk damat, Mersin'de evlendi

5

Depremde 146 kişinin öldüğü Hamidiye Sitesi'ne ilişkin davanın görülmesine başlandı

6

Adana'da kızını rahatsız ettiği iddiasıyla bir genci öldüren baba tutuklandı

7

Antalya'da eski eşini ve arkadaşını bıçakla yaralayan kişi tutuklandı

8

Hatay'da tarihi binada çıkan yangının nedeni araştırılıyor

9

TÜBİTAK Araştırma Projeleri Adana Bölge Yarışması Sergisi açıldı

10

Çocuklar Akkuyu NGS'yi gezerek, nükleer enerji hakkında bilgilendirildi