Don ve buzlanmaya karşı ısınabilen beton plak geliştirildi

Don ve buzlanmaya karşı ısınabilen beton plak geliştirildi

Don ve buzlanmaya karşı ısınabilen beton plak geliştirildi

Malatya İnönü Üniversitesi akademisyenleri tarafından don ve buzlanmaya karşı ısınabilen beton plak geliştirildi.
İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Türk, İnşaat Mühendisliği Mekanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Paki Turgut ile birlikte geliştirdikleri buluş için 2018 Eylül ayında Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurduklarını, 2021 Aralık ayında ise buluşlarının onaylanarak patent aldığını ifade etti.
Beton plakları ısıtabilmek için çok sayıda deney yaptıklarını belirten Prof. Dr. Türk, “Beton bildiği üzere yalıtkan bir malzeme ama biz bu betonun zayıf olan yönlerini iyileştirmek için çelik liflerle betonun iletkenliğinin artabileceğini düşündük ve deneyler yaptık. Deneyler sonucunda betonun iletkenliğinin arttığını gördük. Büyük boyutlu numune üzerine başarılı sonuçlar elde edince 2018 yılının Eylül ayında Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurduk ve 2021 yılının Aralık ayında da patentimiz onaylandı. Şu anda mevcut uygulamada hava limanlarında ithal kumlar kullanılıyor. Bunlar uçaklarda iniş kalkışlarda turbo motorların kanatlarına çarpması sonucu aşınmaların gerilme yığılmaları ile çok ciddi zararlar verebiliyor” ifadelerini kullandı.
Geliştirdikleri beton plakların şehir şebekesini besleyen elektrik akımı sayesinde kolayca ısıtılabileceğini ifade eden Türk, ısınan beton plakların özellikle uçakların iniş kalkışlarında kullanılmak üzere hava alanı pistlerinde ve kara yollarında trafik ışıklarında buzlanmayı önlemek için kullanılabileceğini açıkladı. Böylece çok daha verimli bir sistemin kurulmuş olacağını vurgulayan Türk, “Bizim ürettiğimiz plak daha ekonomik, daha sürdürülebilir ayrıca özel inovatif bir beton ve daha uzun sürdürülebilir kompakt bir yapıda olduğundan ömrü uzun olacaktır. Tahmini 50 yıl ömrü olacaktır ve uygulanmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır, ayrıca geliştirilerek daha iyi bir hale gelecektir” şeklinde konuştu.


Güncel 20.02.2022 11:21:51 0

İlginizi Çekebilir

1

Türk savunma sanayisi 2026 yılında da hız kesmeyecek

2

Adana'da bıçaklı kavgada 1 kişi öldü, 1 kişi de yaralandı

3

Hatay'da istinat duvarının çökmesi 6 araçta hasara yol açtı

4

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş'ta anahtar teslim töreninde konuştu:

5

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi

6

Bodrum FK-Serikspor maçının ardından

7

Futbol: Trendyol 1. Lig

8

AK Parti Sözcüsü Çelik, Adana'da konuştu:

9

Bakan Kacır, Kahramanmaraş'ta "SOGEP" projelerinin imza törenine katıldı

10

Türkiye'nin yeni milli mühimmatı EREN göreve hazırlanıyor