Düziçi?nde Kara Orman Mantarı Shiitake yetiştirdi?

Düziçi?nde Kara Orman Mantarı Shiitake yetiştirdi?

DÜZİÇİ - Düziçinde mantarcı Mustafa  ve Fidancı Mustafa olarak anılan Mustafa Yaşar Ağca, Japonya, Çin ve Doğu Avrupa ülkelerinde ormanlarda doğal olarak yetişen ve eski ÇİN?de Grip, soğuk algınlığı, hayat enerjisini artırıcı, kan dolaşımını hızlandıran, Kızamık, Baş ağrıları, sindirimsel sorunlar ve karaciğer rahatsızlıklarında tedavi amacıyla kullanılan Latince adı lentenula  edodes olan Mantarı800 metrerakımlı yerde yetiştirmeyi başardı.

Daha önce Kahverengi ve Gri mantar ile Sarı Mantar yetiştirerek adını yurt çapında duyuran ve mantar satışı yapan Mustafa Yaşar Ağca (47), ?Daha önce ilçe merkezindeki seramda Kahve rengi ve gri renklerde mantar yetiştirdim. Yurt genelinde mantar gönderdiğim insanlar var. Son olarak Asya ve Doğu Avrupa ülkelerinin bazılarında ormanlarda yetişen ve en kaliteli, tercih edilen ve ilaç sektöründe kullanılan Shiitake (Kara Orman Mantarı )mantarını ilçeye bağlık 1300 rakımlı DAĞLIK Karkın mahallesinin 800 rakımında yetiştirdim. Bu mantar Japonya ve Çin?de doğal ortamda yetişiyor. Çok kıymetli bir kültürdür. Eski çağlarda kral yemeği olarak bilinir. Son yıllarda Almanya  gibi birçok ülkede kültürü yetiştirilmeye başlandı. İlaç sektöründe kullanıldığı ve şifa verdiği hastalıklar sebebiyle büyük ilgi görüyor ve aranıyor. Ülkemiz bunu ithal ediyor. Taze olarak kilo gramı 50-100 lira arasında değişiyor ama kuru olarak kilogramı 1000 liraya kadar ulaşıyor. ?

Ürettiği her mantardan sonra çıkan haberlerin arından üniversitelerden ve meraklılardan yoğun ziyaretlere maruz kaldığını belirten Mustafa Yaşar Ağca, ?Şuan deneme aşamasında olduğum için seri üretime geçmeden önce üniversitelerden veya meraklılarından ziyaretçi kabul etmiyorum? hatırlatmasında bulundu.

Haber: Süleyman Güzel/Düziçi



Güncel 25.10.2016 05:10:48 0

İlginizi Çekebilir

1

Omuz ağrısıyla belirti veren akciğer kanserini immünoterapiyle yendi

2

Mersin'de evlerden altın ve para çaldıkları iddiasıyla 2 zanlı tutuklandı

3

Antalya'da düzenlenen Yerli Malı Haftası etkinlikleri sürüyor

4

Isparta'da kalorifer kazanının patlaması sonucu yangın çıkan evdeki 3 kişi yaralandı

5

Mersin'de çikolata yedikten sonra rahatsızlanan 10 öğrenciden 7'si taburcu edildi

6

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Mersin'de konuştu:

7

"İyilik Korosu" Türkan Şoray ile Mersin'de aynı sahneyi paylaşacak

8

Hatay'da tır dorsesinde 220 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi

9

Bozyazı ilçesinde kamyonetle çarpışan motosikletin sürücüsü yaralandı

10

Dünya 9-17 Yaş Grupları Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası Antalya'da başladı