Evlerinin önündeki atölyede el işi "Serik Bıçağı" üretiyorlar

Evlerinin önündeki atölyede el işi

Evlerinin önündeki atölyede el işi "Serik Bıçağı" üretiyorlar

ANTALYA (AA) - Antalya'nin Serik ilçesinde 4 kisilik aile, evlerinin önüne kurduklari atölyede Kurban Bayrami için el isi "Serik Biçagi" üretimi yapiyor.

Deniztepesi Mahallesi'nde yasayan biçak ustasi Hüseyin Durmaz (36), esi Azra (28), annesi Ümmü Durmaz (55) ve kayinvalidesi Türkan Torun (44) ile atölyede birlikte alin teri döküyor. Biçaklari özenle yapan aile, yaklasan Kurban Bayrami öncesi yogun talebi karsilamaya çalisiyor.

Biçak ustasi Hüseyin Durmaz, gazetecilere, dedesinin baslattigi biçak yapim isini babasindan devraldigini belirtti.

Gida teknikeri olmasina karsin biçak ustaligini tercih ettigini dile getiren Durmaz, "Biçakçilik ilçemizin tarihi ve kültürel bir degeri. Kurban Bayrami'nin yaklasmasi ile islerimiz sikisiyor. Yaptigimiz is çeligin örs üzerinde yön ve sekil verilmesi. Fabrikasyon biçaklar gibi olmuyor. El emegi ile yapildigi için de çok ragbet görüyoruz. Fabrikasyon biçaklara çok talep yok. Kullandiklari çelik yumusak çelik olunca ve çabuk bozuldugu için benim meslegimin ön plana çikmasini sagliyor." diye konustu.

Ailesinin her bayram kendisine yardim ettigini belirten Hüseyin Durmaz, "Esim bana normalde de yardimci oluyor. Fakat bayram sezonunda yogunluk çok oldugu için annem ve kayinvalidem de yardim için geldiler." dedi.

- "Gerçekten zor is"

Esine yardimci olan Azra Durmaz ise islerinin yogun ve zor oldugunu söyledi.

Durmaz, siparis üzerine çalistiklarini belirterek, Kurban Bayrami'nda asiri bir yogunluk yasadiklarini aktardi.

Esine yardimci oldugunu dile getiren Durmaz, "Annem, kayinvalidem, ben, esimin bize yapabilecegimizi söyledigi isleri yapmaya çalisiyoruz. Hem aile ekonomisine katkida bulunuyor hem de esimin islerini kolaylastiriyoruz. Gerçekten zor bir is. Ama aile ortaminda yaptigimiz için konusarak, sohbet ederek yapilinca zevkli oluyor. Isin zorlugundan çok, aldigimiz zevke bakiyoruz." ifadesini kullandi.

Türkan Torun ise Sivas'tan kizi ve damadina yardim etmek için geldigini vurgulayarak, biçakçiligin çok zor bir meslek ama güzel yönlerinin de oldugunu kaydetti.

Ümmü Durmaz da biçakçiligin kayinpederinden miras kalan bir meslek oldugunu aktardi.

Rahmetli esinin de biçak islerini çok güzel yaptigini dile getiren Durmaz, "Yapmak isteyen herkes yapamaz. Ogluma yardim etmek amaciyla katkida bulunmak istedik. Bir sekilde bu Kurban Bayrami'ni atlatmamiz gerekir. Gelecek nesillerden bu isi yapacak çok fazla kisi olacagini sanmiyorum. Eleman yetistirmek sorun." diye konustu.



Spor 16.07.2020 18:38:59 0

İlginizi Çekebilir

1

Voleybolda milli maçların ardından

2

Avrupa Kadınlar Açık Alan Kulüpler Hokey Şampiyonası Trophy 2, Alanya'da başladı

3

Voleybol: FIVB Kadınlar Milletler Ligi

4

Futbol: TFF 2. Lig play-off

5

Voleybol: FIVB Kadınlar Milletler Ligi

6

Voleybol: FIVB Kadınlar Milletler Ligi

7

Alanyaspor, Samsunspor maçına hazır

8

Voleybolda milli maçın ardından

9

Voleybol: FIVB Kadınlar Milletler Ligi

10

Voleybol: FIVB Kadınlar Milletler Ligi