Gastronomi kentinin Ramazan Bayramı'na özel yöresel tatlısı: Açma kahke

Gastronomi kentinin Ramazan Bayramı

Gastronomi kentinin Ramazan Bayramı'na özel yöresel tatlısı: Açma kahke

HATAY (AA) - MEHMET TOKTAS - Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütünce (UNESCO) gastronomi alaninda "Yaratici Sehirler Agi"na dahil edilen Hatay'da, sadece Ramazan Bayrami'nda tüketilen, içerisinde seker, hamur ve ceviz yer alan yöresel tatli açma kahke, kadinlarin ellerinde lezzet buluyor.

Gastronomi kenti Hatay'in Yayladagi ilçesinde ramazan bayramlarinin vazgeçilmez yöresel tatlisi açma kahke, evlerde kadinlar tarafindan hazirlaniyor.

Normalde akraba ve komsulariyla bir araya gelen kadinlar, imece usulü hazirladiklari tatliyi bu yil yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle evlerinde yalniz yapiyor.

Oklavayla açilan hamurun içerisine seker ve ceviz konularak hazirlanan, genellikle tas firinlarda pisirilen tatli için kadinlar büyük emek harciyor.

Ramazanin son günlerinde hazir hale getirilen açma kahke, bayramda tüketiliyor.

- Bayrama özel tatli

Evinde açma kahke yapan kadinlardan Hülya Agri (55), AA muhabirine, tatliyi gençliginde annesinden görüp ögrendigini söyledi.

Yöresel lezzetlerini, çocuklarina da ögrettigini anlatan Agri, "Bu tatliyi ramazan bayramina özel olarak üretiyoruz." dedi.

Agri, tatlinin yapimina iliskin bilgi de vererek, söyle konustu:

"Önce hamuru yogurup bir saat kadar bekletiyoruz. Belirli büyüklükteki hamur yumaklarini oklava ile yufka haline getirip, içine seker ve cevizden hazirlanan karisimi koyduktan sonra üzeri kizarincaya kadar firinda pisirip sogumaya aliyoruz. Annem bu tatlidan yapar misafirlere ikram ederdi. Bu tatli sadece ramazanin son haftasinda bayrama özel hazirlanir. Eskiden yokluk vardi. Simdi her sey bol ama olsun bunun ayri bir yeri var bizde. Bir evde bu tatli yapmaya baslanmissa bayram geldi demektir. Bu gelenegi gelecek nesillere aktarmak için çocuklarima da ögrettim."

- Kargoyla gönderilecek

Safiye Bilge de açma kahkenin yöresel bir ürün oldugunu anlatti.

Her Ramazan Bayrami öncesinde bu tatliyi yaptiklarini ifade eden Bilge, bayramda da tükettiklerini dile getirdi.

Açma kahkenin, normalde akraba ve misafirlere ikram edildigini aktaran Bilge, "Bu yil salgin nedeniyle misafirlerimiz Hatay'a gelemeyecek. Bizler de akrabalarimiza açma kahkeyi kargoyla gönderecegiz." ifadesini kullandi.





Spor 22.05.2020 10:56:27 0

İlginizi Çekebilir

1

Hatay'da Gençlik Haftası kapsamında yelken yarışı yapıldı

2

Adana'da protokol üyeleri ve basın mensupları futbol maçında buluştu

3

Antalya Dünya Çocuklar Kupası tamamlandı

4

"Filenin Sultanları" Milletler Ligi'nde ilk haftada 7 puan topladı

5

Hatay'da badminton aday hakemlik kursu açıldı

6

Samsunspor-Alanyaspor maçının ardından

7

Beşiktaş-Hatayspor maçının ardından

8

Voleybolda milli maçların ardından

9

Avrupa Kadınlar Açık Alan Kulüpler Hokey Şampiyonası Trophy 2, Alanya'da başladı

10

Voleybol: FIVB Kadınlar Milletler Ligi