Gebelik şansını arttırmak için ’aşılama’

Gebelik şansını arttırmak için ’aşılama’

Gebelik şansını arttırmak için ’aşılama’

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Şükran Esra Kaykı, “Aşılama tedavisi yardımcı üreme tedavileri arasında birinci basamakta sıklıkla kullandığımız tedavilerden biridir. Tüp bebek tedavisi öncesinde hastaya aşılama tedavileri bir ya da 2 kez uygulayarak gebelik şansını arttırıyoruz” dedi.
Aşılama tedavisinin doğal gebelik sürecine yakın bir tedavi olduğunu belirten Medicana Int. Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Şükran Esra Kaykı, “Aşılama yöntemiyle hastanın yumurtalarını hafif uyararak bir ya da iki tane yumurtayı büyütmeyi hedefleyerek, kalitesi hareketi iyi olan sperm hücrelerini seçerek ince bir pipetle rahim içine veriyoruz ve yumurtanın doğal bir ortamda döllenmesini bekliyoruz. En az 1-1,5 yıl düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamamış çiftler, yumurtlamasında sıkıntı olmayan, tüpleri açıksa, erkeğin sperm parametreleri normalse hafif erkek ve kadın kısırlığında aşılama tedavisini rahatlıkla uygulayabiliyoruz. Yapılan işlem hastaya acı vermez. Hasta 20 dk. dinleniyor. Yumurtanın spermini bulabilmesi için kısa bir istirahat şart. Aşılama işleminden 12-14 gün sonra gebelik testi yaptırmasını rica ediyoruz” diye konuştu.

Tüp bebek
Opr. Dr. Kaykı, “Yumurta sayısı ve sperm kalitesi iyi olan hasta grubunda yüzde 10-15 oranında başarı elde ediyoruz. Tekrarlayan aşılamalardaysa bu oran en az iki aşılama en fazla 4 aşılama sonrası başarı oranı yüzde 40’lara kadar çıktığı gözlenmektedir. Hastanın aşılama ile vakit kaybetmesini istemiyorsak direkt tüp bebek öneriyoruz. Aşılama tedavisinin başarı oranını arttırabilmek için kadına ait tüplerden en az birinin açık olması ve gebeliğin tutunma ihtimalini düşürecek bir endometrial patoloji (endometriozis) olmamalıdır. Tabii ki bunların dışında erkeğin sperm analizi sonuçları normal veya normale yakın olması gerekmektedir” şeklinde konuştu.


Güncel 23.07.2022 12:24:15 0

İlginizi Çekebilir

1

Kahramanmaraş'ta apartmanda yaşanan doğal gaz patlamasında 1 kişi yaralandı

2

Adana'da Yeşilay Haftası'na yönelik koordinasyon toplantısı düzenlendi

3

Adana'da polisten Türk Kızılaya kan bağışı desteği

4

Türkoğlu Kaymakamı Mercan ve Belediye Başkanı Karaca, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı

5

Antalya'da iki gündür kayıp çocuk için arama çalışması başlatıldı

6

GÜNCELLEME - Mersin'de silahla kuyumcuyu soyan zanlı yakalandı

7

Antalya'da hafif ticari araçla çarpışan motosikletin sürücüsü öldü

8

Adana'da göl kıyısındaki kaçak yapıların yıkımı sürüyor

9

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uzun, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı

10

ATB Başkanı Çandır'dan sel ve hortumun tarım alanlarına verdiği zarara ilişkin açıklama