Hatay'da üretip yurt dışına "faydalı böcek" satıyorlar

Hatay

Hatay'da üretip yurt dışına "faydalı böcek" satıyorlar

HATAY (AA) - BURAK MILLI - Hatay'da iki ortak tarafindan kurulan bir tesiste üretilen faydali böcekler, narenciye, süs bitkileri ve seralarda zarar veren hasereye karsi kullanilmak üzere yurt disina pazarlaniyor.

Halil Demirbas ve Lerzan Bakircioglu Erkiliç, birlikte çalistiklari Zirai Mücadele Arastirma Enstitüsünden emekli olduktan sonra biyolojik mücadelede önemli rol oynayan faydali böcek üretmeye karar verdiler.

Erzin ilçesinde 2004 yilinda kurduklari tesiste üretim için kollari sivayan Demirbas ve Erkiliç, çiftçilerden artan talep üzerine her geçen yil "faydali böcek" üretim kapasitesini arttirdilar.

"Biyoavci" ve "Biyoari" isimli iki türden yilda 70 milyon faydali böcek üreten ortaklar, bunun 1 milyon 800 binini Belçika ile Israil basta olmak üzere 7 ülkeye satiyorlar.

Türkiye'deki narenciye bahçeleri, seralar ve süs bitkilerinde kullanilmak üzere iç piyasaya yilda 21 milyon 200 bin faydali böcek satan Demirbas ve Erkiliç, geri kalan 43 milyon böcegi ise stok olarak bekletiyor.

- Hem yurt içi hem de yurt disina faydali böcek satiyorlar

Tesis ortaklarindan Halil Demirbas, AA muhabirine, emekli olduktan sonra bu isi yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Kurduklari tesiste yaklasik 16 yildir üretim gerçeklestirdiklerini dile getiren Demirbas, "Biyoavci" isimli böcekten yilda 25 milyon, "Biyoari" isimli böcekten de 45 milyon üretim yaptiklarini belirtti.

Bunlarin özellikle narenciyede "unlubit" üretiminin biyolojik mücadelesinde kullanildigina deginen Demirbas, söyle devam etti:

"Ayrica narda, bagda ve süs bitkilerinde de kullanilabiliyor. Kapasite ve talepler artinca yurt disina da ihraç etmeye basladik. Yillik 1 milyon 200 bin Biyoavci isimli böcegin ihracatini yapiyoruz. En çok talebi Belçika'dan aliyoruz. Yilin her haftasi bizden böcek talep ediyorlar. Tabi ki bunlarin yani sira Güney Afrika ve Kanada gibi birçok ülkeye de gönderiyoruz."

- Böcekler yurt disina köpük kutularda uçakla gönderiliyor

Tesisin dört bölümden olustugunu ve üretimi gerçeklesen böceklerin köpük kutularda yurt disina uçakla gönderildigini anlatan Demirbas, üretim ve paketlemenin ayni binada yapildigini söyledi.

Üretimde yilda yaklasik 300 ton patates kullandigini aktaran Demirbas, 50 bin liralik bir böcegin yaklasik 10 bin lira transfer maliyeti oldugunu belirtti.

Demirbas, narenciyede çözümün faydali böceklerden geçtiginin altini çizdi.

- "Uzun yillardir kullanan çiftçilerimiz var"

Tesisin bir diger ortagi Lerzan Bakircioglu Erkiliç da faydali böcek kullanan çiftçilerden olumlu geri dönüsler aldiklarini söyledi.

Tesisi kurduklarinda en büyük destegi de çiftçilerden gördüklerini anlatan Erkiliç, "Uzun yillardir kullanan çiftçilerimiz var. Zaten o çiftçilerimizle bu ise basladik." dedi.

Dört bölümlü tesiste üretimi gerçeklesen ve kadin isçiler tarafindan büyük titizlikle paketlenen faydali böcekler, pazarlara ulastirilmak üzere kargolaniyor.






Yurt Dünya 23.06.2020 11:51:52 0

İlginizi Çekebilir

1

Mersin'de köprü altında sıkışan otobüs, vinç yardımıyla çıkartıldı

2

Antalya'da dolu yağışı tarım ürünlerine zarar verdi

3

Silifke'de "Kültürün İzinde Mersin" etkinliği düzenlendi

4

Hatay'da 14 düzensiz göçmen yakalandı

5

Hatay'da sahte içki ve ham maddesi ele geçirildi

6

Muhittin Böcek Akdeniz Belediyeler Birliği başkanlığına seçildi

7

Mersin'de kontrolden çıkan otomobil bariyere saplandı

8

Reyhanlı'da tarlada çıkan yangın söndürüldü

9

Adana'da tır şoförü damada meslektaş ağabeyleri araç lastiği hediye etti

10

Mersin'deki zincirleme trafik kazasında ölü sayısı 11'e çıktı