Hatay'daki kazıda çıkarılan 3500 yıllık iskelet, tarihe ışık tutuyor

Hatay

Hatay'daki kazıda çıkarılan 3500 yıllık iskelet, tarihe ışık tutuyor

HATAY (AA) - CEM GENCO - Hatay'in Reyhanli ilçesindeki Aççana Höyük/Antik Alalah Kenti'nde yürütülen kazi çalismalarinda, 5 metrelik bir çukurda bulunan 3500 yillik iskeletin Orta Asya kökenli bir kadina ait oldugu belirlendi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Murat Akar baskanliginda 2003 yilindan bu yana devam eden Reyhanli ilçesindeki Aççana Höyük/Antik Alalah Kenti'ndeki kazilar bölgenin tarihine isik tutuyor.

Kazi çalismalarinda elde ettikleri bulgulari büyük bir titizlikle gün yüzüne çikaran arkeologlar, metrelerce derinlikten çikarilan insanlara ait kafatasi ve kemik parçalarini incelenmek üzere isbirligi yaptiklari Almanya'daki Max Planck Insanlik Tarihi Bilimi Enstitüsüne gönderiyor.

Bilim insanlarinin söz konusu bulgular üzerinde yaptigi incelemede önemli sonuçlar elde ediliyor.

Antik kentte yürütülen çalismalar hakkinda AA muhabirine bilgi veren kazi heyeti baskani Doç. Dr. Akar, 8 yil önceki kazilarda, mezarlik alani disinda yer alan 5 metrelik bir çukurdan çikarilan iskeleti, detayli analiz için is birligi yaptiklari Almanya'daki enstitüye gönderdiklerini belirtti.

Bilim insanlarinin bulgular üzerinde yaptigi test sonucunda hazirladigi raporu bir süre önce kendilerine ilettigini anlatan Akar, DNA ve antropolojik testler sonucunda iskeletin 40-45 yas araligindaki Orta Asya kökenli bir kadina ait oldugunun belirlendigini söyledi.

Elde edilen bilgi ve bulgular isiginda çalismalarini hassasiyetle sürdürdüklerine deginen Akar, "Günümüzden 3500 yil önce Orta Asya kökenli bireylerin Hatay'da ve Amik Ovasinda yasadigini belirlemek bizim için heyecan verici. 3500 yil önce zor bir hayat yasamis, çok uzun yollar katetmis bir Orta Asya kadininin hayat hikayesini çalismalarimizla canlandirmis oluyoruz." dedi.

Akar, antropolojik analizler sonucunda, hayati boyunca agir islerde çalistigi degerlendirilen kadinin kafatasindaki kirik ve kemiklerindeki zedelenmelerden siddet gördügünün de belirlendigini sözlerine ekledi.



Yurt Dünya 21.08.2020 10:55:27 0

İlginizi Çekebilir

1

Alanya'da otel lojmanında çıkan yangında 9 kişi dumandan etkilendi

2

Antalya'da 19 öğrenci Gençlik Bayramı'nı 19 metrelik erişte açarak kutladı

3

"Uluslararası Antalya Türkiye Fly 2 Troy Festivali" yapıldı

4

Adana'da Seyhan Nehri'ne giren genç kayboldu

5

Mersin ve Hatay'ın ilçelerinde 19 Mayıs kutlandı

6

MHP Adana İl Başkanı Yusuf Kanlı'dan 19 Mayıs mesajı

7

Kahramanmaraş'ta gençler tekvando il şampiyonası düzenlendi

8

Afşin'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı

9

Antalya'da gazeteciler yat turu ile yaza "merhaba" dedi

10

Kemer'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı