Hoşgörü kentinin endemik türü "barış", EXPO 2021'in logosuna ilham oldu

Hoşgörü kentinin endemik türü

Hoşgörü kentinin endemik türü "barış", EXPO 2021'in logosuna ilham oldu

HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ - Hatay'da, 2011'de kesfedilen ve kentte farkli dine inananlarin bir arada kardeslik ve huzur içerisinde yasamasini simgelemesi amaciyla Latince baris anlamina gelen "Pacis" ismi verilen endemik bitki türü, "Medeniyetler Bahçesi" temasiyla düzenlenecek EXPO 2021 Hatay'in logosuna ilham oldu.

EXPO 2021'e ev sahipligi yapacak hosgörü kentinde, organizasyonun logosu da "Medeniyetler Bahçesi" temasina uygun olarak sekillendi.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafindan 9 yil önce kesfedilen ve kentteki farkliliklarin kardeslik ve huzur içerisinde yasamasinin simgesi olarak Latince baris anlamina gelen "Pacis" ismi verilen bitki, 13 renk tonuyla EXPO 2021 Hatay'in logosunda yer aldi.

Kesfi sonrasi kentin endemik bitkisi olarak birçok makalede yer alan tür, EXPO 2021 ile hem adini daha da duyuracak hem de hosgörü kentini tanitacak.

- "Bizi en iyi tasvir eden logo budur"

Büyüksehir Belediye Baskani Lütfü Savas, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Hatay'in endemik bitki türleri açisindan çok zengin bir kent oldugunu söyledi.

Bu türler arasinda isminin anlami geregi "baris"in ön plana çiktigini aktaran Savas, sunlari kaydetti:

"Bu çiçek dünyada baska hiçbir yerde yok ve bu çiçegin ortalama 13-15 civarinda taç yapragi var. Adi baris olan ve ortalama 13 taç yapragi bulunan bu çiçegi biz logomuz yaptik ve öyle bir renklendirdik ki Hatay'in 13 medeniyetini tasvir etsin, buradaki baris, kardeslik ve hosgörüyü anlatsin istedik. Sunu gördük ki bizi en iyi tasvir eden logo budur. Kentimizde bulunup dünya literatürüne sokulmasi dolayisiyla da gurur duyuyoruz."

- "Sembolik anlam tasiyan bir tür"

Hatay MKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Güzel de bitkiyi ögrencileri Samim Kayikçi ve Serhat Yildiz ile bir rastlanti sonucu kesfederek dünya literatürüne kazandirmanin gururunu yasadiklarini ifade etti.

Bu türün EXPO 2021 Hatay gibi büyük bir uluslararasi organizasyonun logosunda yer almasindan da ayrica mutlu olduklarini anlatan Güzel, sunlari kaydetti:

"Baris çiçegi bizim için sembolik anlam tasiyan bir türdü. Ona özellikle 'baris' adini koymayi uygun gördük çünkü yasadigimiz sehir bizim için çok degerli ve Antakya farkli kültürlere mensup insanlarin farkliliklariyla birbirini sevebildigi, birlikte baris içinde yasayabildigi örnek bir kent. Ayrica, Pacis'in tek gibi görünen çiçegi aslinda ahenk içinde bir arada bulunan çok sayida çiçekten olusmus bir topluluktur. Aralarindaki uyum nedeniyle gözümüze tek bir çiçek gibi görünürler. Her biri kendi karakterini, kendi özelliklerini kaybetmeden meyveye dönüsür ve bu ahengi daha da güzellestirir. Çiçek bu yönüyle de Antakya'ya benzer. Türe Pacis yani baris adini koyarak biraz sehrimizin bu yönüne vurgu yapmak istedik. Dolayisiyla su anda da uluslararasi bir organizasyonda sembolik deger tasiyan bu türün seçilmis olmasi bizim için degerli."



Spor 22.06.2020 11:31:45 0

İlginizi Çekebilir

1

Hatay'da Gençlik Haftası kapsamında yelken yarışı yapıldı

2

Adana'da protokol üyeleri ve basın mensupları futbol maçında buluştu

3

Antalya Dünya Çocuklar Kupası tamamlandı

4

"Filenin Sultanları" Milletler Ligi'nde ilk haftada 7 puan topladı

5

Hatay'da badminton aday hakemlik kursu açıldı

6

Samsunspor-Alanyaspor maçının ardından

7

Beşiktaş-Hatayspor maçının ardından

8

Voleybolda milli maçların ardından

9

Avrupa Kadınlar Açık Alan Kulüpler Hokey Şampiyonası Trophy 2, Alanya'da başladı

10

Voleybol: FIVB Kadınlar Milletler Ligi