Hoşgörü kentinin tarihi taş binası Şehir Müzesi'ne dönüştürüldü

Hoşgörü kentinin tarihi taş binası Şehir Müzesi

Hoşgörü kentinin tarihi taş binası Şehir Müzesi'ne dönüştürüldü

HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ - Hosgörü kenti Hatay'in tarihi, günlük yasami ve kültürü, 2014'e kadar 66 yil boyunca Antakya Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veren tarihi tas binanin dönüstürüldügü Sehir Müzesi'nde tanitilacak.

Insasina 1934'te Fransiz arkeolog Claude M. Prost'un tavsiyesi üzerine baslanilan ve Hatay'in Türkiye Cumhuriyeti'ne katilmasinin ardindan 1948'de Antakya Arkeoloji Müzesi olarak hizmete giren tas binanin içerisindeki eserler, daha iyi sergilenebilmesi için 2014 yilinda Hatay Arkeoloji Müzesi'ne tasindi.

6 yil bos kalan tarihi tas binanin yeniden turizme kazandirilmasi için baslatilan çalisma kapsaminda, rölöve ve restorasyon projeleri Adana Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulunca onaylandi.

Restorasyon ve çevre düzenlemesi yapilan tarihi tas binanin, ikinci kez müze olarak hizmet vermesi için baslatilan çalisma tamamlandi.

Hizmete gelecek ay girmesi planlanan müzede, 6 bölümde kentin tarihçesi, ticareti, üretimi, günlük yasami ve yemek kültürü tanitilacak.

Ayrica müzeye, daha önce Valilik binasi içerisindeki Hatay'in ana vatana katilmadan önceki ilk ve tek Cumhurbaskani Tayfur Sökmen'in ve o dönem Mecliste yer alanlarin bal mumu heykelleri ve kullandigi esyalarin bulundugu Hatay Devlet Müzesi de tasindi.

- "Önümüzdeki ay halkimizin hizmetine sunacagiz"

Vali Rahmi Dogan, AA muhabirine, Hatay'in tarihiyle, kültürüyle, gastronomisiyle önemli bir sehir oldugunu söyledi.

Eski müzeyi Sehir Müzesi olarak dizayn ettiklerini belirten Dogan söyle dedi:

"Sehir Müzemiz 6 sergi salonu halinde dizayn edildi. Hatay'in günlük yasantisini, üretimini, ticaretini, gastronomisini, tarihini anlatan bölümler var. Içerisindeki bir sergi salonunda ise Hatay Devlet Müzesi bulunuyor. Aslinda burasi Hatay Valiligi binasi içerisinde yer alan bir bölümdü, sadece Valilige gelen vatandaslarimiz bunu görme imkanina kavusuyordu. Biz bu çalisma içerisinde Valilikteki bu alani da müze içerisine almis olduk. Burada 6. sergi salonu olarak halkimizin hizmetine girmis olacak."

Özellikle hafta sonlari kentte çok ciddi sayida turist agirlandigini aktaran Dogan, kente gelenlerin Hatay Arkeoloji Müzesi, Necmi Asfuroglu Arkeoloji Müzesi, Tibbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi, Tematik Tarim Müzesi ve St. Pierre Anit Müzesi'nin yani sira Sehir Müzesi'ni de gezme imkani bulacagini belirtti.

Dogan, kentin turizmini canlandirabilme adina önemli çalismalar yaptiklarini anlatarak, "Hatay denince akla gastronomi geliyor. Insanlar farkli lezzetleri tatmak adina Hatay'a geliyorlar çünkü bizdeki meze kültürü, yemek çesitleri gerçekten gelen misafirlerimizi de memnun edecek sekilde. Farkli alternatiflerimiz var, insanlar buraya gelip hem tarihle, kültürle, sanatla tanisiyorlar hem de farkli lezzetleri taniyorlar." diye konustu.



Güncel 25.07.2020 11:19:26 0

İlginizi Çekebilir

1

Türk savunma sanayisindeki üstünlük "yapay zeka" ile artırılacak

2

Kumluca'da öğrenciler, gökyüzünü teleskopla inceledi

3

Antalya'da 25 adrese eş zamanlı uyuşturucu operasyonu düzenlendi

4

Maldivler'de tanışan Rus gelin ve Türk damat, Mersin'de evlendi

5

Depremde 146 kişinin öldüğü Hamidiye Sitesi'ne ilişkin davanın görülmesine başlandı

6

Adana'da kızını rahatsız ettiği iddiasıyla bir genci öldüren baba tutuklandı

7

Antalya'da eski eşini ve arkadaşını bıçakla yaralayan kişi tutuklandı

8

Hatay'da tarihi binada çıkan yangının nedeni araştırılıyor

9

TÜBİTAK Araştırma Projeleri Adana Bölge Yarışması Sergisi açıldı

10

Çocuklar Akkuyu NGS'yi gezerek, nükleer enerji hakkında bilgilendirildi