İpek: Osmaniye Büyük Şehir Oluyor

İpek: Osmaniye Büyük Şehir Oluyor

İpek: Osmaniye Büyük Şehir Oluyor

           Nüfus bakımından “Büyükşehir” olma hakkını elde eden Osmaniye’nin müjdeli haberi Belediye Başkanımız Kadir Kara beyin son zamanlardaki konuşmalarında ima ediliyor. Belediye Nikâh Salonunda “Osmaniye Büyümeye Kararlı” adıyla düzenlediği proje tanıtımında Osmaniye’nin büyükşehir olacağını duyurması her yerde konuşuluyor.

            Araştırmacı ve yazar İsmet İpek, Radyo Meşale’de yaptığı konuşmada Osmaniye’nin “Büyükşehir” olması için başlatılan siyasi çalışmaların bilimsel bilgilerle desteklenmesinin önemini vurguluyor, dünKınık şehri ve Cebelibereket Sancağı ve vilayet olması gibi tarihi atılımların bu gün de Büyükşehirolarak taçlanmasının bir şans olacağını belirterek diyor ki;

            “Osmaniye’nin büyükşehir olması bir şans kabul edilmelidir. Türkiye’de büyükşehir yönetimlerinin şehirlerin kalkınmasında başarı sağladığı ve halkın kabulü ile uygulandığı görülmektedir. Osmaniye’nin büyükşehir olması da inanıyorum ki hayırlı olacak ve kalkınmasını hızlandıracaktır.”

 

            BİR ŞEHR-İ AZİM

            Bir Çukurova şehri olan Osmaniye’nin doğal varlıklarının zengin, coğrafyasının cazip olduğunu belirten İsmet İpek; “Tarihin eski çağlarından beri Osmaniye yolların kavşağındabir bölgedir. Osmaniye’nin yaslandığı Toros Dağları ve Amanos dağları zengin doğası, bol akarsuları ve verimli topraklarıyla cazibesini hep devam ettirmiştir. Ören yerleri ve çok sayıda kale bu coğrafyanın cazibesinin tarihi belgeleridir.

Abbasilerden itibaren Horasan’dan gelen gönüllü Türkler sebebiyle ikinci Türkistan olan Çukurova’da Haruniye ve Toprakkale kaleleri, Maraş’taki Dulkadiroğlu beyliğinin kışlağı Kadirli, Osmaniye’nin yerindeki Kınıkşehri Müslüman Türk devrinin anlamlı ve önemli eserleridir.

Ceyhan nehrinin suladığı bereketli toprakların ortasında, eski Maraş yolunda, Karaçay kenarında kurulan Kınık şehri bölgeninen büyük pazaryeridir. 1671 yılında Maraş’a giderken Kınık Şehrinden geçen ünlü seyyah Evliya Çelebi, İsneyn Pazarının öve öve bitirememiştir. Haccını ifa için çıktığı yolculukta Osmaniye’nin yerindeki Kınık şehrine gelen Evliya Çelebi, Kınık şehrinin İsneyn pazarı için ‘İnşallahütaala bu İsneynbirşehr-i azim olur’ diye dua etmiştir.

          Yani Osmaniye dualı bir şehirdir.”

Bundan böyle her Cuma günü Radyo Meşale’de bu konuları işleyeceğini söyleyen İsmet İpek, Evliya Çelebi’nin duasının bir gün gerçekleşeceğini ve Osmaniye’nin bir “şehr-i azim” yani “büyük şehir” olacağını ümit ve temenni ettiğini söyledi.

           



Osmaniye 26.01.2022 13:41:00 0
Anahtar Kelimeler: : Osmaniye Büyük Şehir Oluyor

İlginizi Çekebilir

1

Osmaniye’de devrilen motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

2

Osmaniye'de TCDD'ye ait demir korkulukları çalan 5 şüpheli yakalandı

3

Erkekler Açık Alan Hokey Süper Lig 1. etap maçları, Osmaniye'de başladı

4

Vali İsa Küçük, Osmaniye'deki anılarını yazdı

5

İnşaat işçisinin acı sonu

6

Osmaniye Eczacı Odası depremzede çocuklar için 23 Nisan etkinliği düzenleyecek

7

Kadirli'de asayiş uygulamalarında yakalanan 32 şüpheliden 14’ü tutuklandı

8

Osmaniye’de konteyner evleri yanan depremzede çift, yardım bekliyor

9

Osmaniye’de fırınlarda ve evlerde bayram kömbesi telaşı

10

Depremlerden etkilenen Osmaniye'de mezarlıklara hüzünlü ziyaret