Isparta'daki Demirel Müzesinden "demokrasi tarihi" yolculuğuna davet

Isparta

Isparta'daki Demirel Müzesinden "demokrasi tarihi" yolculuğuna davet

ISPARTA (AA) - YALÇIN ÇELEN - Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaskani merhum Süleyman Demirel'in esyalarinin sergilendigi Isparta'daki Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkinma Müzesi'nde, Türkiye'nin yakin demokrasi tarihi yolcuguna çikmak mümkün.

17 Haziran 2015'te yasamini yitiren Süleyman Demirel'in vefatinin üzerinden 5 yil geçti.

Demirel, yarin memleketi Isparta'nin Atabey ilçesine bagli Islamköy'deki Çalcatepe mevkisinde bulunan anit mezarinda düzenlenecek törenle anilacak.

Tören öncesinde anit mezarda belediye ekipleri temizlik ve dezenfeksiyon çalismasi yapti.

Dogdugu Islamköy'de 26 Ekim 2014'te açilan müzede Demirel'in Basbakanligi ve Cumhurbaskanligi döneminde biriktirdigi materyaller iki bölümde ziyaret edilebiliyor. Müzeye gelenler, Demirel'in siyasi hayatinda yaptiklari icraatlarin yaninda Türk siyasi tarihine ait önemli belgeleri de inceleme sansi yakaliyor.

Müzede, 46 bin kitap, 42 bin gazete ve dergi, 6 milyon belge, 8 bin hediyelik esya 4 bin tablo, 6 bin video-teyp kaset, 126 bin fotograf, hali kilim ve giysileri bulunuyor.

- "Bu icraatlari demokrasi ve cumhuriyet sayesinde yaptim"

Müze Müdürü Osman Siviloglu, AA muhabirine yaptigi açiklamada, müzenin kurulus asamasinda Demirel'in hayatta oldugunu söyledi.

Demirel'in kendisine hediye edilen esyalarin hepsini sakladigini belirten Siviloglu, "Süleyman Demirel denince akla bir devlet adami, Cumhurbaskani ve Basbakan gelir. Bu müzeye gelenler Demirel'in arsive, tarihe ve hatiralara ne kadar önem veren bir devlet adami oldugunu görebiliyor." dedi.

Süleyman Demirel'in kendisine "Benim icraatlarim görünsün ama ben bu icraatlari nasil gerçeklestirdim? Bu icraatlarim müzeyi ziyaret edenlere bir mesaj versin istiyorum. Bu icraatlari demokrasi ve cumhuriyet sayesinde yaptim." dedigini aktaran Siviloglu, müzede "dostluk" ve "vatana baglilik duygularinin" da sergilendigini dile getirdi.

- 1 Temmuz'da yeniden açiliyor

Müzeyi vatandaslarin yani sira çok sayida yabanci turistin ziyaret ettigini anlatan Siviloglu "Müzede bu yil yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini öncesinde 34 bin kadar ziyaretçi agirladik. Müzeyi 1 Temmuz'da yeniden ziyarete açacagiz. Müze ziyaretçilerine aslinda 'Türkiye 1950'nin baslarinda nasil bir ülkeydi? Nesi vardi? Nesi yoktu?' onlari anlatiyor. Demirel'in de amaci buydu." ifadelerini kullandi.



Yurt Dünya 16.06.2020 15:09:21 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da sulama kanalına düşen kişi kayboldu

2

Kahramanmaraş'ta otomobilin çarptığı kişi öldü

3

Isparta'da firari FETÖ hükümlüsü yakalandı

4

Osmaniye'de demir çelik tesisinde kireç silosunun devrilmesi sonucu 2 işçi öldü

5

Burdur'da kanadı kırık baykuşu jandarma kurtardı

6

Antalya'da günübirlik kiralanan evler denetlendi

7

Kahramanmaraş'ta Gençlik Yürüyüşü düzenlendi

8

Adana'da düzenlenecek "Kariyer ve Mesleki Eğitim Günleri" tanıtıldı

9

Adana'da dere yatağına düşen inek ve buzağısı kurtarıldı

10

Saimbeyli'de öğrenciler şenlikte eğlendi