Karmod, Kahramanmaraş'ta 45 günde çelik cami projesini tamamladı

Karmod, Kahramanmaraş

Karmod, Kahramanmaraş'ta 45 günde çelik cami projesini tamamladı

İSTANBUL - Karmod, Kahramanmaraş'ta çelik sistemle inşa edilen cami projesini 45 günde tamamladı.

Şirketten yapılan açıklamada, Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki yeni caminin, hibrit çelik sistemin verdiği avantajla çok kısa sürede tamamlanabildiğine işaret edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Karmod Yönetim Kurulu Üyesi ve Sürdürülebilirlik Yöneticisi Hakan Durmaz, inşası tamamlanan Hz. Osman Camii ile deprem bölgesinde gerçekleştirdikleri çelik sistem cami projelerine bir yenisini daha eklediklerini belirtti.

Çelik konstrüksiyon sistemle inşa edilen camilerin tam deprem güvenliğine sahip olduğunu vurgulayan Durmaz, şu değerlendirmede bulundu:

"Deprem gerçeği ile yüz yüze bulunan ülkemizde bina projelerinde sürdürülebilir çözümlere yönelmenin çok önemli olduğunu hatırlatmakta yarar var. Çelik konstrüksiyon sistem, depreme güvenli yapıları inşa etmek için büyük fırsat. Bu binalar, taşıyıcı direklerden duvarlar ve çatıya varana kadar çelik konstrüksiyon sistemler kullanılarak inşa ediliyor. Üstelik ön üretimi tamamen modern fabrika hatlarında kalite yönetim sisteminde gerçekleştirildiğinden, saha üretim riskleri ortadan kalkıyor. Proje alanında inşa süreçleri çok kısa zamanda tamamlanabiliyor."

- "Ağır ve hafif çelik sistemler kullanıldı"

Afşin ilçesinde inşa ettikleri projenin, hasar gören 28 caminin arasında yer aldığını belirten Durmaz, şunları kaydetti:

"Yeniden yapım kararı alınan cami, firmamızın teknik ofisinde 285 metrekare büyüklükte çelik konstrüksiyon sistemiyle projelendirildi. Projede hibrit çelik olarak isimlendirdiğimiz ağır ve hafif çelik sistemler kullanıldı. Caminin ön bölümündeki ana cemaat alanında ağır çelik sistem kullanılarak 5,1 metre kot yüksekliği oluşturuldu. 142 metrekare büyüklükteki bu alanda ağır çelik sistemin verdiği avantajla ekstra kolon kullanılmadan tam açıklık sağlandı. Caminin arka girişinde hafif çelik sistemler kullanıldı. Arka bölümün kot yüksekliği 3,6 metre olarak gerçekleşti. Caminin bu bölümünde son cemaat mahalli, imam odası, erkekler şadırvanı, hanımlar namaz kılma alanı ve abdesthanesi bulunuyor."

Afşin Müftülüğü tarafından hizmete alınan Hz. Osman Camii'nin resmi açılışının, nisan ayı içerisinde yapılması planlanıyor. Caminin inşa finansmanı, Hollanda Diyanet Vakfı tarafından karşılanıyor.



Ekonomi 27.03.2024 16:46:33 0

İlginizi Çekebilir

1

Panplast, Türkiye tarım sulama sektöründe öncü rol üstleniyor

2

CANiK'ten genç Türk robot tasarımcılarına dünya şampiyonasında destek

3

Antalya'daki Tarım ve Seracılık Festivali'nde kadınlar yarıştı

4

Antalya turizminde pazar çeşitlendi

5

Alanya'nın fıstıklı limonatası coğrafi işaret aldı

6

Antalyalı sanayiciler, Çin'de iş insanlarıyla buluştu

7

STM savaş gemilerini Malezya'da sergileyecek

8

Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği'nden gençler için yapay zeka eğitimi

9

Turkcell'in yeni yönetim kurulu belli oldu

10

CANiK, VELOM LR'nin ilk teslimatlarını ağustosta yapacak