Kış aylarında kilo vermeyi zorlaştıran sebepler

Kış aylarında kilo vermeyi zorlaştıran sebepler

Kış aylarında kilo vermeyi zorlaştıran sebepler

Diyetisyen Cemre Balkan, “Kış aylarında düşen vücut sıcaklığını yükseltmek için vücut daha fazla karbonhidrata ihtiyaç duyuyor, üstelik soğuk hava terlemeyi de azalttığı için susadığımızı da hissetmiyoruz. Bunlar da yine kilo vermeyi zorlaştıran sebeplerden” dedi.
Kış aylarında diyet yapma hakkında bilgi veren Medicana International Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemre Balkan, “Havalar soğuyor, evlerde daha fazla zaman geçirip daha az fiziksel aktiviteye zaman ayırıyoruz. Hatta egzersiz alışkanlığı olmayan bireysel fiziksel harekete neredeyse hiç vakit ayırmıyoruz. TV / bilgisayar başında da daha fazla zaman geçirmek, zaman geçirirken atıştırmalık tüketmek de alışkanlığınız olabilir. Ne yazık ki tüm bunlar kışın kilo vermemizi engelleyen faktörler arasında. Rutin kan tahlili yaptırmanın öneminden hep bahsederim. 6 ayda bir uzman kontrolünde kan değerlerimize baktırmalıyız. Kışın hem güneşi daha az görüyor hem de dışarıda daha az vakit geçiriyoruz; bu da D vitamini düşüklüğüne sebep olabiliyor. Halsizlik, kemiklerde ağrı, metabolizma yavaşlaması olarak belirti verebilir, mutlaka kontrol ettirin” ifadelerini kullandı.
Diyetisyen Balkan, önerilerini şöyle sıraladı:
“Kapalı, soğuk havalar sizi daha depresif bir ruh haline itebilir. Bu da beraberinde duygusal yemeyi getirebilir. Serotonini arttırmak adına vücut karbonhidrat ve kızartma ağırlıklı besinlere yönelebilir. Bu noktada küçük önerilerle serotonin düzeyinizi arttırabilirsiniz. Mutlaka hareket edin. Sıvı alımına özen gösterin. D vitamini değerinizi kontrol ettirin, gerekirse takviye alın. Seratonin (mutluluk hormonu) arttırmaya yardımcı besinlerden destek alın. Triptofan miktarı yüksek besinlerden et, süt, yumurta, peynir, kuruyemiş tüketimi; B6 B9 ve B12 vitaminleri içeren muz, avokado, tam tahıllı yiyecekler serotonin düzeyinin arttırılmasına yardımcı olur. Uyku düzeninize önem verin. Ana öğünlerde mutlaka sebze kaynağı, özellikle yeşil yapraklı sebzelere yer verin. Ana ve ara öğünlerde yeterli doygunluğu sağlayın, TV karşısı atıştırmalıklarından sakının.”


Güncel 1.02.2023 12:39:52 0

İlginizi Çekebilir

1

Salon Hokeyi Erkekler Süper Lig maçları Alanya'da yapıldı

2

Uluslararası Enerji Derneğince Antalya'da düzenlenen IAEE MECA Konferansı sona erdi

3

Antalya'da 14. Geleneksel TÜSED Sigorta Eksperleri 2026 Eylem Planı Çalıştayı düzenlendi

4

Isparta'da dağlık alanda çobanın ölü bulunmasıyla ilgili 4 zanlı gözaltına alındı

5

"Gelidonya'nın son fenercisi" ışıkları artık anılarını tazelemek için yakıyor

6

Yeni Malatyaspor yeterli oyuncuyla sahaya çıkmadığı için Isbaş Isparta 32 FK maçı iptal edildi

7

GÜNCELLEME 4 - Osmaniye'de yolcu otobüsünün tıra çarptığı kazada 7 kişi öldü, 11 kişi yaralandı

8

Sudan'a çadır ulaştıracak gemi Mersin'den uğurlandı

9

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası keman virtüözü Robert Lakatos'u ağırladı

10

GÜNCELLEME 3 - Osmaniye'de yolcu otobüsünün tıra çarptığı kazada 7 kişi öldü, 11 kişi yaralandı