Köylüler kışlık erzaklarını buzdolabı yerine toprak altında muhafaza ediyor

Köylüler kışlık erzaklarını buzdolabı yerine toprak altında muhafaza ediyor

Köylüler kışlık erzaklarını buzdolabı yerine toprak altında muhafaza ediyor

Muş’un Korkut ilçesine bağlı Yünören köyünde yaşayan vatandaşlar, kışlık erzaklarını buzdolabı yerine toprağın altında oluşturdukları alanda muhafaza ediyor.
Merkeze 56 kilometre uzaklıktaki Yünören köyü sakinleri, kışlık ve yazlık gıda erzaklarını sıcak ve soğuk havaya karşı asırlık gelenekle koruyor. Atadan kalma geleneği yaşatmaya devam eden köylüler, yaz mevsiminde ürettikleri peynir, yoğurt, tereyağı, turşu ve konserve gibi temel gıda malzemelerini toprağın altında yaptıkları özel mahzenlerde muhafaza ediyor. Köyde hemen hemen her evin önünde toprağa gömülü şekilde bulunan özel alanlar, köylülerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Köy sakinlerinden Şakir Gül, toprak altında kurdukları kilerlerde kışlık erzaklarını muhafaza altına aldıklarını söyledi. Kilerde turşu, peynir, yoğurt, menemen ve diğer kışlık ürünleri sakladıklarını kaydeden Gül, “Kilerlerimiz yazın serin, kışın sıcak oluyor. 4 metre uzunluk, 2 metre genişliğinde. Babadan kalma geleneği sürdürüyoruz. Buzdolabından daha güzel. Kış mevsiminde hava ne kadar soğuk olursa olsun burası sıcak oluyor, yazın da bir o kadar serin oluyor. Geleneğimizi devam ettiriyoruz. Köyde hemen hemen herkesin böyle bir kileri var” dedi.

“Kışın sıcak tutuyor, yazın serin tutuyor”
Vatandaşlardan Erkan Gül ise kileri derin dondurucu yerine kullandıklarını belirterek, “Peynirlerimizi, yoğurtlarımızı içine koyuyoruz. 1 sene içinde kalsa bile ürünler bozulmuyor. Kışın sıcak tutuyor, yazın serin tutuyor. Erzakları derin dondurucudan daha iyi muhafaza ediyor. Çok güzel. Yiyeceklerimiz bir sene boyunca içinde kalıyor. Çok memnun kalıyoruz. Bu dedelerimizden gelen bir gelenek. Bunu devam ettiriyoruz. Organik ürünleri kilerde muhafaza ediyoruz” diye konuştu.


Güncel 19.08.2022 09:57:23 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de Berat Kandili idrak edildi

2

Antalya'daki otobüs kazasında hayatını kaybeden 12 yaşındaki Seymen Çınar Sarı'nın cenazesi defnedildi

3

Antalya'da servis araçlarının kaza yapması sonucu iki öğrenci yaralandı

4

Burdur'da Dünya Sulak Alanlar Günü etkinliği gerçekleştirildi

5

Hatay'da hayırsever iş insanının desteğiyle yaptırılan okul hizmete girdi

6

Türk Kızılay Hatay Şube Başkanı Kimyonoğlu, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı

7

Adana'da polis ekipleri okulların çevresinde denetim yaptı

8

Kalite güvencesi sistemleri eğitimin sürekli gelişimine önemli katkı sunuyor

9

Osmaniye’de jandarma son bir haftada 111 şüpheliyi yakaladı

10

Alanya'da ilk ders “bayrak sevgisi” temasıyla başladı