Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, "Patara Yılı Konseri"nde konuştu:

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy,

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, "Patara Yılı Konseri"nde konuştu:

ANTALYA (AA) - Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, 2021'in de yeniden Patara Yili ilan edilmesinin dogru olacagini ve bu yönde öneride bulunacaklarini belirtti.

Ersoy, Antalya'nin Kas ilçesindeki Patara Antik Kenti'nde düzenlenen "Patara Yili Konseri"nde, tarihin sahnesinde olduklarini ve çaglari asan sarkilari söylediklerini dile getirdi.

Binlerce yillik geçmise, medeniyet ve kültürün kendi nagmelerini ekleyerek eslik ettigini söyleyen Ersoy, "Bu bitmeyen senfoniye bugün bizim seslerimiz eslik ediyor. Patara, Orta Tunç ve Demir Çagi'ndan, Helen ve Roma dönemine nihayetinde Türk egemenligine ulasan bir serüvenin topragidir. Yüzyillar öncesinin her medeniyetin mirasini gururla tasimaktadir. Dogasi ise adeta tarihinin görkemiyle yarismakta." diye konustu.

Patara bölgesinin caretta carettalarin yumurtalarina ev sahipligi yapan, göz alici kumsaliyla dogal hayatin en özel bölgeleri arasinda yer aldigini vurgulayan Ersoy, Patara'nin arkeolojik kazilari 12 aya çikarma projesine dahil ettikleri ilk 20 bölgeden biri oldugunu belirtti.

"Muhtesem antik kentin her parçasini insanliga kazandirmak için çok titiz bir çalisma yürütüyoruz. Ayni zamanda insanlarla Patara'yi bulusturmak, bilinirligini artirmak, tasidigi evrensel degerleri paylasmak adina faaliyetlerimizi sürdürüyoruz." diyen Ersoy, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 2020'yi Patara Yili ilan etmesinin bu yolda atilmis çok ciddi bir adim oldugunu anlatti.

- "Tematik yillara önem veriyoruz"

Bakanlik olarak tematik yillara önem verdiklerini kaydeden Ersoy, söyle devam etti:

"Troya, Göbeklitepe gibi daha önceki yillarda ilan edilen ulusal ve uluslararasi etkinlikler, tanitim çalismalari ve faaliyetler çok güzel geri dönüsler saglamis, ayni zamanda son derece zengin sanat etkinlikleriyle kültürel hayatimiza renk katmistir. Patara için de planlarimiz ayniydi ancak 2020 herkesin planlarini degistirdigi bir yil oldu. Bugünden itibaren Patara Yili etkinliklerini gerçeklestirmeye devam edecegiz. 2021'in de yeniden Patara Yili olarak ilan edilmesinin dogru olacagini düsünüyorum, önerimizi de yapacagiz. Ne olursa olsun yilin bitmesi bu essiz varliklara yönelik çalismalarimizin bitmesi anlamina asla gelmiyor. Bizim için her yil Patara, Troya veya Göbeklitepe yili. Ne mutlu bize ki adlarini yila degil, her bir güne versek bile 365 günün asla yetmeyecegi zenginlikleri barindiran topraklar üzerinde yasiyoruz."

Amaçlarinin tüm bu eserleri gelecek nesillere eksiksiz aktarabilmek oldugunu dile getiren Ersoy, milletin medeniyetlere, kültür ve inançlara gösterdigi emsalsiz hosgörü ve sayginin basarilarinin teminati oldugunu vurguladi.

Tarihle bütünlesmis, tüm insanligin kültür mirasi olarak ayakta duran benzersiz yapilari bir yandan korurken bir yandan da hayatin içine katmak gerektigine isaret eden Ersoy, bunu gerçeklestirebilecek en güçlü aracin sanat oldugunu anlatti.

Mimari teknolojinin ulastigi seviyeyle çok farkli sanat ve kültür merkezleri insa edebildiklerine dikkati çeken Ersoy, "Ancak binlerce yillik birikimin, yasanmisligin geride biraktigi zengin ruh, sanki medeniyetin baslangicindan beri süregelen festivale eslik ediyormusçasina bizi çevreleyen zamansizlik hissi, teknolojinin tüm görkemine agir basiyor. Bu duygulari yasatmaya devam edecegiz. Yaptigimiz çalismalar sayesinde bugün Patara Antik Tiyatrosu'nun yeniden sanatla bulusabilmis olmasi, kararligimizin göstergesidir." ifadelerini kullandi.

- 30 Agustos Zafer Bayrami'ni kutladi

Ersoy, dünya müziginin farkli seslerini sahneye tasiyan, etkinligin anlamli ve zenginligi olan sanatçilara tesekkür etti.

949. yilinda Malazgirt ve 98. yilinda Dumlupinar zaferlerini büyük bir gururla kutladigini ifade eden Ersoy, sunlari kaydetti:

"Bu vesileyle milletimizin 30 Agustos Zafer Bayrami'ni simdiden tebrik ediyorum. Tarihi degistiren bu iki meydan savasi, Anadolu'nun dünya döndükçe Türk milletinin vatani olacaginin, bunun aksini düsünenlerin milletimizin iradesi karsisinda hüsrana ugrayacaginin ilanidir. Basta Istiklal harbimizin baskomutani Mustafa Kemal Atatürk ve Anadolu'nun fatihi Sultan Alparslan olmak üzere tarihimizi sanla ve serefle yazan tüm sehit ve gazilerimizi rahmetle saygiyla minnetle aniyorum."

Antalya Valisi Ersin Yazici da konusmasinda Patara Antik Kenti'nin önemini anlatti.



Yurt Dünya 28.08.2020 00:05:14 0

İlginizi Çekebilir

1

Burdur'da bir kişiyi yaralayıp cüzdanını gasbeden zanlı tutuklandı

2

Hatay'da Gençlik Festivali'nde Gülden konser verdi

3

Mansur Yavaş'ın ağabeyi Burdur'da geçirdiği kazada yaralandı

4

Isparta'da Aile Haftası dolayısıyla çeşitli etkinlikler yapıldı

5

Hatay'da Gazze'ye destek için oturma eylemi düzenlendi

6

Burdur'da marketten gıda hırsızlığı yaptıkları gerekçesiyle 2 zanlı tutuklandı

7

TCG Gemlik Fırkateyni ve TCG Beykoz Korveti Mersin'de ziyarete açıldı

8

Antalya'da yangın çıkan 3 yayla evi kullanılamaz hale geldi

9

Alanya'da drift yapan sürücüye 128 bin 932 lira ceza kesildi

10

TCG Nusret, Gökova ve Karpaz gemileri, İskenderun'da ziyarete açıldı