Kumdan Keops Piramidi, Guinness'e aday

Kumdan Keops Piramidi, Guinness

Kumdan Keops Piramidi, Guinness'e aday

ANTALYA (AA) - BEKIR BEKTAS - Antalya'da 5 yil önce 1000 ton kum kullanilarak insa edilen Keops Piramidi'nin, en uzun süre ayakta kalan kum heykel unvaniyla Guinness Rekorlar Kitabi'nda yer almasi için basvuru yapildi.

Antalya'da 10 bin tonu askin kum kullanilarak yapilan 200'den fazla kum heykelin sergilendigi Uluslararasi Antalya Kum Heykel Festivali, gelecek yil 16. kez ve farkli bir temayla ziyaretçilerini agirlayacak.

Geçen yillarda deniz efsaneleri, mitolojik ve tarihi karakterler, dünya harikalari gibi farkli temalarda yüzlerce heykeli yerli ve yabanci ziyaretçilerle bulusturan etkinlik kapsaminda 2015'de "dünya harikalari" temasiyla yapilan kumdan Keops Piramidi, digerlerinin aksine festival yönetimi tarafindan yikilmadi.

Gerekli bakimlari yapilarak 5 yildir korunan kumdan piramidin, en uzun süre ayakta kalan kum heykel unvaniyla Guinness Rekorlar Kitabi'nda yer almasi için basvuru yapildi.

- "En büyük kum heykel etkinlikleri arasinda basta geliyoruz"

Festivalin Direktörü Cem Karaca, AA muhabirine, Uluslararasi Antalya Kum Heykel Festivali'nin dünyanin 12 ay açik tek kum heykel etkinligi oldugunu anlatti.

Hem tema hem de kullanilan kum miktari olarak da dünyanin en büyük kum heykel etkinlikleri arasinda basta geldiklerini aktaran Karaca, "Festival alaninda gündüz farkli, aksam ise özel müzik ve aydinlatmalarla çok daha farkli bir atmosfer sunuyoruz." dedi.

Her yil yeni heykeller eklendigini, siklikla heykellerde tadilat çalismasi yapildigini ifade eden Karaca, dönem dönem de alanin temasinin kökten degistigini bildirdi.

Karaca, yüzlerce kum heykeli sanatseverlerle bulusturduklarini söyledi.

Ancak 2015'de orijinalinin 1/20 ölçegine göre yaptiklari Keops Piramidi'ni degisen temalara ragmen yikmak istemediklerine deginen Karaca, bu sanat eserini her ne kadar kumdan yapilmis olsa da ölümsüzlestirmeyi arzuladiklarini dile getirdi.

- 3 kum heykeltras piramidi 1000 ton kullanarak 15 günde yapti

Karaca, yaptiklari her bir eserin tarihte yer tutmasini istediklerini belirterek, söyle konustu:

"Bu nedenle en uzun süre ayakta kalan kum heykel olmasi için Keops Piramidi'ni yikmiyoruz. Alaninda dünyada bir örnegi daha yok. Belki daha önce de ayni piramidi kumdan yapan olmustur. Ancak 3 ay belki de bir yil sonra yikilmistir. Tespit ettigimiz en uzun ömürlü kum heykel 4 yil kadar ayakta kalirken, bizim heykelimiz ise 5 yildir ayakta. Bu rekoru gelistirmek ve Guinness Rekorlar Kitabi'nda yer almak için gerekli basvuruyu yaptik. Sürecin sonunda rekorlar kitabina girecegini umuyoruz. Böylelikle her yil 32 dilde 100 milyon adet basilan ve dünyada her ülkede satilan bir kitaba Antalya'nin ve etkinligimizin adini eklemis olacagiz."

Heykelde yaklasik 1000 ton kum kullanildigini aktaran Karaca, 7 metre yüksekligindeki piramidin 3 kum heykeltras tarafindan 15 günde yapildigini sözlerine ekledi.



Yurt Dünya 18.10.2020 11:49:42 0
Anahtar Kelimeler: kumdan keops piramidi guinness'e aday

İlginizi Çekebilir

1

Bedensel engelli Almanca öğretmeninin kurduğu iletişim derse ilgiyi artırdı

2

Antalya'da akaryakıt istasyonunda motosiklette çıkan yangın güvenlik kamerasında

3

TCG Gaziantep ve TCG Karayel gemileri Finike Limanı'na demirledi

4

Burdur Müzesi sergilenecek bronz heykellerle değerlenecek

5

Salda Gölü çevresi kızıl geyiklerin yeni yuvası oluyor

6

Mersin'de nitelikli dolandırıcılık operasyonunda 8 şüpheli yakalandı

7

Fransa bayraklı "L'austral", Alanya Limanı'na demirledi

8

Hatay'da başarılı sporcular ödüllendirildi

9

Isparta'da firari FETÖ hükümlüsü yakalandı

10

Mersin'de "Gençlik Koşusu" düzenledi