LAVANTA YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİNE BAŞLANDI

LAVANTA YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİNE BAŞLANDI

Osmaniye'de lavanta yetiştiriciliğinin geliştirilmesi projesi hayata geçirildi. Bu kapsamda, merkeze bağlı Yarpuz Köyünde bulunan önder bir çiftçi tarafından toplamda 5 dekar alanda lavanta fidesi dikimi gerçekleştirildi. Tarım ve Orman il Müdürü İbrahim Sağlam, tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinin merkez ilçe ve köylerinde yaygınlaşmasının planlanmakta olduğunu belirterek, "Lavanta yetiştiriciliği; coğrafi yapı ve iklim özellikleri nedeniyle ilimiz tarımına uygun bir tarımsal üründür." dedi.
Proje ile tek yıllık üretim yapılan tarla bitkileri yerine, ilk kurulum maliyeti yüksek olan ancak uzun yıllar yüksek kazanç sağlayan lavanta yetiştiriciliğine geçilerek üreticilerin ve ailelerinin kendi geçimlerini sağlaması amaçlanmakta olduğunu belirten Müdür Sağlam, "Ayrıca yüksek kesimlerde yaşayan insanların, özellikle de gençlerin ve kadınların yaşam standartlarının ve gelir seviyelerinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır. Projede, 5 dekar arazi için 6 bin 665 fide kullanılmıştır. Lavanta fidesinin toplam maliyeti 17 bin 67 TL'dir. Fide maliyetinin tamamı Osmaniye İl Özel İdaresi tarafından karşılanmıştır. Projemizde lavanta çeşidi olarak Lavandula angustifolia Sevtopolis kullanılmıştır. Fideler Kasım ayının 15'inden sonra çiftçimizin hazırladığı tarlaya dikilmiştir." dedi.
Proje kapsamında her türlü toprak hazırlama maliyeti, fide dikimi,  sulama maliyeti, bu kapsamda kullanılan alet ve ekipmanlar ve işçilik maliyetlerinin projeye katılan çiftçi tarafından karşılandığını söyleyen Sağlam, "Üreticimiz tarafından lavanta dikili arazinin etrafı yabani hayvan zararına karşı güneş enerjili elektrikli tel çit ile çevrilmiştir. Bu maliyet de çiftçimiz tarafından karşılanmıştır. Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır. Bunun yanında güzel kokusu, mikrop kırıcı özelliğinden dolayı sabun ve diğer temizlik endüstrisinde, ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle ilaç sanayisinde kullanılmaktadır. İdrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi de vardır." diye bilgi verdi. Lavantanın, toprak yönünden seçici olmayan bir bitki olduğunu kaydeden İbrahim sağlam, taşlı arazilerde bile yetiştiğini ve kurağa, sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklı olduğunu, ekonomik ömrünün ise 20 yıl olduğunu ifade etti. Tarım ve Orman İl Müdürü Sağlam, lavanta bitkisinin özellikle yüksek kesimlerdeki kıraç arazilere dikilmesinin il tarım sektörü açısından son derece faydalı olacağını sözlerine ekledi.

Haber: İbrahim EMÜL/OSMANİYE



Osmaniye 29.11.2019 14:57:00 0

İlginizi Çekebilir

1

Şipal, gazetemizi ziyaret etti

2

Çukurova'nın Efes'i Kastabala

3

DP'li Enginyurt Osmaniye'ye Geliyor

4

Dörtyol'daki trafik kazasında ölen 6 kişi toprağa verildi

5

Bakan Tekin Düziçi'nde

6

Osmaniye'de Karaçay Deresi'nin kenarındaki toprak yol çöktü

7

Adana İl Tarım Müdürlüğünün Paylaştığı Adana Yer Fıstığı Görseline Osmaniye’den Tepki

8

Kaya, Ödül Törenine Katıldı

9

AK Parti’de Geleneksel Vefa İftarı

10

Jandarmadan Yaşlılar Günü Etkinliği