Mağaralarda olgunlaşmaya bırakılan obruk peynirinin "lezzet yolculuğu" başladı

Mağaralarda olgunlaşmaya bırakılan obruk peynirinin

Mağaralarda olgunlaşmaya bırakılan obruk peynirinin "lezzet yolculuğu" başladı

MERSIN (AA) - MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Mersin'in Mut ilçesinde, geleneksel yöntemlerle üretilen "Kizilova Yaylasi Obruk Peyniri", olgunlasmasi ve lezzetini almasi için yaklasik 5 ay bekletilecegi 1800 rakimli yayladaki magaralara indiriliyor.

Ilçede yillardir yapilan obruk peynirinin markalasmasi için çalisan yöre halki, üretimlerini artirabilmek için Haciahmetli Mahallesi'ndeki eski saglik ocagini tesise dönüstürdü.

Burada köylerden getirilen sütlerle geleneksel yöntemlerle yapilan peynirler, özel hazirlanan kuzu ve oglak derilerine basilip tulum haline getiriliyor.

Daha sonra traktörlerin römorkuna yüklenerek 1800 rakimli yaylaya çikarilan peynirler, sarp kayalarin arasindan halatlarla "soguk hava deposu" olarak kullanilan magaralara indiriliyor.

Yaklasik 5 aylik olgunlasma süresinin tamamlanmasiyla bulunduklari yerden çikarilip satisa sunulacak obruk peyniri, zahmetli yolculugun ardindan sofralardaki yerini alacak.

Kilogrami yaklasik 100 liradan satilacak peynirler için siparis almaya baslayan yöre halki, üretimlerini her geçen yil artirarak atalarindan kalan "lezzetli mirasi" daha çok kisiye ulastirmayi hedefliyor.

- "Üreticimiz bu üründen daha fazla gelir sagliyor"

Mut Tarim ve Orman Müdürü Ekrem Bayir, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Kizilova Yaylasi Obruk Peyniri"nin markalasmasi için yogun çalisma içerisinde olduklarini söyledi.

Bölgede obruk peynirinin yüz yillardir yapildigini dile getiren Bayir, yöre halkinin katma degeri yüksek bu üründen kazanç elde ettigini aktardi.

Bayir, ilçede üretilen obruk peynirinin tamamen geleneksel yöntemlerle hazirlandigini belirterek sunlari kaydetti:

"Bölgedeki vatandaslarimiz geçimini hayvancilikla sagliyor. Obruk peynirimiz tadi ve aromasiyla öne çikiyor. Hazirladigimiz projeyle ürünümüze marka degeri kattik. Peynirler obruklara konulmaya baslandi. Olgunlasmaya baslayan peynirlerimizi yaklasik 5 ay sonra satisa sunacagiz. Üreticimiz bu üründen daha fazla gelir sagliyor. Bu tadi herkese tavsiye ediyoruz. Peynirimiz güvenle tüketilebilir."

- "Üretimimizin 4-5 kati talep var"

Haciahmetli Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Abdullah Büyüktatli da üretimlerini tamamen dogal yöntemlerle yaptiklarini ifade etti.

Eskiden bu üretimi kendi ihtiyaçlarini karsilayacak kadar yaptiklarini vurgulayan Büyüktatli, "Hem gelenegimiz devam etsin hem de üreticimiz kazanç saglasin diye çalisma baslattik. Obruk peynirimiz çok iyi yerlere gelecek. Desteklerinden ötürü Mersin Valisi Ali Ihsan Su ve Mut Kaymakami Muammer Köken'e tesekkür ederiz." dedi.

Kurtulus, Çatalharman, Haciahmetli Köylüleri Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Baskani Yunus Emre Kaya ise atalarindan miras kalan bu lezzeti daha iyi noktaya tasimak için çalismalarini sürdürdüklerini belirterek, "Su an üretimimizin 4-5 kati talep var. Bu yil talebe belki karsilik veremeyecegiz ama önümüzdeki yillarda yöresel çizgiden sasmadan, ürünümüzün dogalligini bozmadan çalismaya devam edecegiz." diye konustu.



Yurt Dünya 1.07.2020 12:15:55 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'da apartmanda çıkan yangın hasara yol açtı

2

Kahramanmaraş'ta Gazze'ye destek için düzenlenen 40 kilometrelik yürüyüş sona erdi

3

Adana'da çıkan orman yangınları kontrol altına alındı

4

Antalya'da sıcak hava ve nem etkili oluyor

5

Hatay'da öğrenciler, geleneksel çocuk oyunlarıyla eğlendi

6

GÜNCELLEME - Antalya'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

7

Eğirdir'de uçurtma şenliği yapıldı

8

Kahramanmaraş'taki ağır hasarlı binaların yüzde 90'ı yıkılıp enkazı kaldırıldı

9

Orman Bölge Müdürü Derince ilk ziyaretini Serik'e yaptı

10

Burdur'da çiftçinin av tüfeğiyle öldürülmesiyle ilgili 6 sanığın yargılanmasına devam edildi