‘Ömür boyu duymak için, dikkatli dinleyin’

‘Ömür boyu duymak için, dikkatli dinleyin’

‘Ömür boyu duymak için, dikkatli dinleyin’

Duymanın hayatın en önemli ve güzel nimetlerinden olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz(KBB) Uzmanı Doç. Dr. Özgür Kemal, “Kuş sesi, sevdiğimizin sesi, müzik sesi gibi sesler hayatımızın olmazsa olmazlarındandır. Bu yıl Dünya Sağlı Örgütü yaşam boyu işitmek için dinleme üzerine odaklanmıştır” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği’nden Doç. Dr. Özgür Kemal, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü nedeniyle bilgilendirmelerde bulundu. Doç. Dr. Özgür Kemal, duymanın hayatın en önemli ve en güzel nimetlerinden biri olduğunu söyledi. Dünyanın modernleşmesine rağmen işitme kaybına uğrayan veya işitme kaybı riski altında bulunan insan sayısı arttığını dile getiren Doç. Dr. Kemal, “Kuş sesi, sevdiğimizin sesi, müzik sesi gibi birçok ses olmazsa olmazlarımızdandır. Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yaşam boyu işitmek için, dinleme üzerine odaklanmıştır” şeklinde konuştu.

Yaşam boyu iyi işitmenin 6 yolu
Doç. Dr. Özgür Kemal, yaşam boyu işitmek için önerilerini şöyle sıraladı:
“Kulak ve işitme muayeneleri ve takibi düzenli olarak yapılmalıdır. Yüksek sese maruziyet dâhil olmak üzere kalıcı işitme kaybı yapan nedenlerden kaçınılmalıdır. Güvenli dinlemeyi sağlama, disko, bar, düğün vs. gibi ortamlarda ki yüksek sese maruz kalmaktan kaçınılması, bu amaçla iş yerlerinin gürültü kirliliğinden arınması önemlidir. Sigara, alkol gibi zararlı maddelerden kaçınmak şarttır. Diyabet, hipertansiyon gibi sistemik hastalıklardan korunmak gereklidir. Hastalıklar var ise kontrol altında tutulmalıdır. Özellikle yenidoğan işitme taramaları ve progresif işitme kayıplarının takibi ve gerekli hallerde kohlear implant uygulaması yapılmalıdır.”


Güncel 3.03.2022 13:16:46 0

İlginizi Çekebilir

1

Medicana'dan yeni H3N2 grip varyantı uyarısı

2

Antakya'da sis etkili oldu

3

Osmaniye’de otobüste 277 kaçak cep telefonu ele geçirildi

4

Opel Mokka GSE'ye "2025 Altın Direksiyon Ödülü"

5

Burdur'da yeni evlenen çift, kitap fuarını ziyaret etti

6

Pilates Gelişim Semineri, Antalya'da başladı

7

Adana'da evinde çıkan yangında 85 yaşındaki kadın hayatını kaybetti

8

"Özellikli İşletme Ödülü" alan Antalya'daki tesis, yöresel ürünlere de ağırlık veriyor

9

Citroen'den aralık ayına özel sıfır faizli finansman desteği

10

Türk Kızılayın Gazze için hazırladığı 19. "İyilik Gemisi" Mersin limanından uğurlandı