Önal: Laiklik, demokrasinin olmazsa olmaz koşuludur

Önal: Laiklik, demokrasinin olmazsa olmaz koşuludur

 Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği  Osmaniye Şube Başkanı Metin Önal, yazılı bir açıklama yaptı.

Önal, açıklamasında şunları söyledi:

`10 Nisan 1928, ?Türkiye Devletinin dini İslam?dır.? hükmünün, o dönemde yürürlükte olan 1924 Anayasasından çıkarılışının yıldönümüdür. Bu önemli dönüşüm, Cumhuriyet yönetiminin yasalar ve uygulamalarla, adım adım gerçekleştirdiği laikliğin anayasal zeminde kabulü anlamını taşımaktadır. Bu nedenle 10 Nisan ?Laiklik Günü? olarak kabul edilmiştir. 

Demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan laiklik; hukukta, siyasette, ekonomide, eğitimde, sosyal yaşamda din kurallarının belirleyici olmayacağını öngörür. Laiklik kamusal ve özel yaşamda çeşitli dinlere ve mezheplere inananlar arasında ayırım yapmamanın anahtarıdır. Bu açıdan bakılınca laiklik, din ve vicdan özgürlüğünün güvencesidir. Bireyin özgürlüğünün güvencesi olan laiklik, aklın özgürlüğüdür. Türkiye?nin Müslüman toplumlar arasındaki farklı ve müstesna yerinin kaynağı da laikliktir. 

Toplum olarak yaklaşık 10 yıldır Cumhuriyetimizin değerlerini, devrimleri, laikliği, milli bayramları ve Atatürk?ü unutturmaya ve inkâra yönelik bir proje ile karşı karşıyayız. Atatürk?ün bütün eserleri yok ediliyor, ulus ? devlet anlayışı ırkçılıkla suçlanıyor, aşağılanıyor. Toplum laiklik, din, mezhep, etnik köken ekseninde bugüne kadar hiç görülmemiş biçimde ayrıştırıldı. Bu parçalanmadan siyasal ve ekonomik çıkar sağlayanların görevlerini bırakmamak için ülkemizi tehlikeye atabilecekleri endişesini taşıyoruz. Davranışlarımızda, söylemlerimizde bu oyuna meydan vermemeliyiz. 

Bütün kurumları, kuralları ve coğrafyası ile tek adamın iradesi ile yönetilen koskocaman bir ülke, şimdi de yolsuzluk skandalları ile itibar kaybediyor. Bazı şeyler tek adamın umurunda değil ama TC vatandaşı olmanın onurunu taşıyan bizlerin umurunda. Er ya da geç, ama mutlaka, bir demokratik çözüme ulaşacağız. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.`



Güncel 25.10.2016 04:57:29 0

İlginizi Çekebilir

1

Türk savunma sanayisindeki üstünlük "yapay zeka" ile artırılacak

2

Kumluca'da öğrenciler, gökyüzünü teleskopla inceledi

3

Antalya'da 25 adrese eş zamanlı uyuşturucu operasyonu düzenlendi

4

Maldivler'de tanışan Rus gelin ve Türk damat, Mersin'de evlendi

5

Depremde 146 kişinin öldüğü Hamidiye Sitesi'ne ilişkin davanın görülmesine başlandı

6

Adana'da kızını rahatsız ettiği iddiasıyla bir genci öldüren baba tutuklandı

7

Antalya'da eski eşini ve arkadaşını bıçakla yaralayan kişi tutuklandı

8

Hatay'da tarihi binada çıkan yangının nedeni araştırılıyor

9

TÜBİTAK Araştırma Projeleri Adana Bölge Yarışması Sergisi açıldı

10

Çocuklar Akkuyu NGS'yi gezerek, nükleer enerji hakkında bilgilendirildi