OSMANİYE'DE YER FISTIĞI COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ YAPILDI

OSMANİYE

Osmaniye Ticaret Borsası koordinatörlüğünde, 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren, sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında Osmaniye Yer Fıstığı ürünlerinin kullanım yetkisine sahip firmaların denetimi yapıldı. OTB Başkanı Sait Çenet, Osmaniye ile özdeşleşen Yerfıstığı ibareli coğrafi işaretli ürününün, 18 eylül 2002 tarihinde Osmaniye Ticaret Borsası tarafından ülke genelinde koruma altına alındığını söyledi.

Başkan Sait Çenet, coğrafi işaretin temel olarak bir yöresel ürün adını ifade ettiğini belirterek, "Bu anlamda coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir. Türkiye coğrafyasına ait birçok ürün benzersiz özellikleri ile o bölgenin yerlisi ya da meraklıları tarafından biliniyor ve tercih ediliyor. Bu ürünler yeterli desteği görmezlerse unutulup değerini kaybediyor. Bu orjinal ürünlerin gerçek sahiplerini doğru bir şekilde tanıtmak ve tüketiciyle buluşturmak, ürünlerin bir markaya dönüşmesine katkı sağlayarak bölgesel kalkınmaya büyük bir destek sağlamak mümkün. Coğrafi işaretler, ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan ve bulunduğu bölge ile özdeşleşen doğal ürünleri, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünleri de kapsıyor. Bu açıdan ürünün kalitesi, geleneksel üretim metodu ve coğrafi kaynağı arasında kurulan bağı simgeleyen bir güvenceyi de temsil ediyor. Coğrafi işaretler, tek bir üreticiyi değil, belirli şartlar altında üretim yapan kişi ya da firmaların tümünü korurken tüketiciyi de korumakta. Geleneksel bilgi ve kültürel değerler de korunuyor. Tüketicilerin coğrafi işaret amblemi olan ürünleri daha çok tercih etmesi ve bu ürünlerin satış değerini artırması da büyük bir avantaj sağlamaktadır" dedi.

Denetim kapsamında Osmaniye Yer Fıstığı ibareli coğrafi işaretli ürünü kullanım hakkı tanınan firmaların Orhan Ekiz-Ekiz Kuruyemiş, Yalçınay Top. Mah. Tic. Ltd. Şti., Yılmazer Kardeşler Yer Fıstık San. Tic. Ltd. Şti., Boyraz Fıstıkçılık Tarım Sanayi Ltd.Şti., Irmak Kuruyemiş Sanayi Ltd.Şti. ve Binboğalar Tar. Ürünleri ve İnş. San. Tic. Ltd. Şti. tescil belgesinde yer alan özelliklere ve sözleşmeye uygunlukları değerlendirildi.

Haber: İbrahim EMÜL/OSMANİYE



Osmaniye 28.11.2019 16:37:00 0

İlginizi Çekebilir

1

Osmaniye'de 237 kişi tutuklandı

2

Otobüste uyuşturucu bulundu 1 kişi tutuklandı

3

İyi Parti Belediye Meclis Üyesi Adayları Açıklama Yaptı

4

Toprakkale Belediye GES Santrali Açıldı

5

Muhtar Adayını Öldüren Kuzeni Yakalandı

6

Osmaniye'de 14 kişi tutuklandı

7

Muhtar Adayını Öldürdüler

8

OŞYAD, Aydınlar Mahallesi’nde “Kadınlar Günü” etkinliği düzenledi

9

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de ilk teravih kılındı

10

Demirci, güven tazeledi