Otistik çocuklar için geliştirdiği ödüllü projeye yatırımcı bekliyor

Otistik çocuklar için geliştirdiği ödüllü projeye yatırımcı bekliyor

Otistik çocuklar için geliştirdiği ödüllü projeye yatırımcı bekliyor

ADANA (AA) - ÖMER FANSA - Adana Girisimcilik Merkezinde geçen yil düzenlenen "StartUp Weekend for All" etkinliginde "Otizmli çocuklarin sanal gerçeklikle egitimi" projesiyle Turkcell Arikovani'ndan kitlesel fonlama, mentorluk ve networking alaninda destek almaya hak kazanan Umut Kocaman, belli bir asamaya kadar getirdigi fikrini hayata geçirmek için yatirimci ariyor.

Kalite güvence sorumlusu olarak görev yapan ve çesitli meslek gruplarina sanal gerçeklikle egitim veren Kocaman, otizmli çocuklarin da sanal gerçeklik yoluyla egitilebilecegini öngörerek 2018 yilinda çalisma baslatti.

Yurt disinda bu konuda akademik olarak yapilmis çalismalari inceleyen Kocaman, otizmli çocuklarin 3D gözlükler araciligiyla yapilan sanal gerçeklik yoluyla korkularini yenmesi, rol model yoluyla beceri kazanmasini içeren bir simülasyon yazilimini yerli kaynaklarla olusturma yoluna gitti.

Bu yöndeki çalismalarini çesitli platformlarda gündeme getiren ve ödül de alan Kocaman, gerek kendi çabasi gerekse aldigi desteklerle pilot uygulama haline getirdigi egitim simülasyonunun tamamlanmasi için yatirimci firma destegi bekliyor.

Kocaman, AA muhabirine yaptigi açiklamada, küçüklügünden beri teknolojiye merakli oldugunu söyledi.

Sanal gerçeklik konusunun özellikle egitim için tercih edilen bir yol oldugunu vurgulayan Kocaman, bu kapsamda daha önce vinç ve forklift kullanma egitimi için modelleme yapip yazilimla simülasyon olusturduklarini kaydetti.

- Otizmli çocuklar sakinlesti

Ayni yöntemin otizmli çocuklarin egitiminde de kullanilabilecegi düsüncesiyle Türk yazilimcilarin katkisiyla bir simülasyon hazirladiklarini ve bununla girisimcilik ödülleri aldiklarini ifade eden Kocaman, sunlari söyledi:

"Olusturdugumuz simülasyonu, özel bir egitim uygulama merkezinde 50 otistik bireyde denedik. Ilk önce çocuklarin gözlügü takmada agresif davranirken 3'üncü haftanin basinda bu çocuklarin gözlügü takmada hiçbir sorunu olmadigini gördük. Daha sonra çocuklari sakinlestirici etkisi olmasi için hazirladigimiz sanal gerçeklikle ormanda gezdirdik. Çocuklarin agresif tavirlardan dingin tavirlara geçtigini gördük."

- Gerçek hayattaki rol model egitimi sanal ortamda

Kocaman, otizmli çocuklarin kendi ihtiyaçlarini karsilayabilmelerinin çok önemli oldugunu, bunun için de bu çocuklara gerçek hayatta bir rol model araciligiyla kisisel bakim gibi egitimlerin verildigini aktardi.

Aileler ve otizmli bireyler için büyük sorun olan bu durumu sanal gerçeklikle yenmek için simülasyonu gelistirmeye basladiklarini ifade eden Kocaman, söyle devam etti:

"Biz rol model egitimini simülasyona uyarlamak istiyoruz. Bunun için de çalismalara basladik. Bireyin karsisina kendi akrani olan sanal bir rol model olusacak. Bu model günlük otizmli bireyin yapmasi gereken isleri önce kendisi yapacak, daha sonra otistik bireyden isteyecek. Kahvalti hazirlamasi, dis firçalamasi, dügmelerini iliklemesi otistik bireyler için zor islerdir. Önce rol model kendi dislerini firçalayacak, daha sonra da otistik bireyden dislerini firçalamasini isteyecek. Aslinda bir egitmen yok. Sadece rol modelle otistik bireyi olusturdugumuz ortamda bas basa birakiyoruz ve orda ögrenmesini istiyoruz."

Kocaman, su korkusu olan otistik bireyleri sanal gerçeklikte su altinda gezdirme gibi çesitli simülasyon fikirleri olduklarini belirtti.

Fikirlerinin kalici olarak ticari hayata geçmesi için yatirimcilardan destek beklediklerini ifade eden Kocaman, sunlari kaydetti:

"Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP) ve Adana Girisimcilik Merkezi isbirligi ile yapilan 'Start-up Weekend for All' etkinliginde girisim yönünden ödüller aldik. UNDP bize, baglantilarimizi saglayan bir destek veriyor. Ayni zamanda diger projeleri yakindan takip ediyoruz. Sürekli bu isin pesindeyiz. Bakanligin AB projelerini takip ediyoruz. Girisim fikrimizin kalici hale gelmesi için Türkiye'de otizmli bireyler için kurulmus vakif dernek hepsine ulasmaya çalisiyoruz. Fikrimiz için yatirimcilardan destek bekliyoruz."

- Teknoloji tabanli projeler

Çukurova Teknokent Yönetim Kurulu Baskani ve Adana Girisimcilik Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Selçuk Çolak da Adana Girisimcilik Merkezinin, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Cazibe Merkezlerini Destekleme Programi (CMDP) kapsaminda Çukurova Kalkinma Ajansi tarafindan desteklenerek kuruldugunu belirtti.

Merkezin özellikle teknoloji tabanli sektörlerde fikirlere öncelik verdigini vurgulayan Çolak, sunlari söyledi:

"Umut ve ekibinin projesini biz merkeze ilk basvurduklari sürecin basindan beri takip ediyoruz. Teknolojinin özellikle egitim alaninda kullanilmasina çok güzel bir örnek. Burada biz egitim etkinlik ve teknik destek veriyoruz. Ama is burada artik yavas yavas yatirimcilara düsüyor. Yatirimcilarin otizm gibi önemli bir konudaki bu projeye destek olmasi bizim de en büyük beklentimiz."



Yurt Dünya 28.09.2020 11:42:12 0

İlginizi Çekebilir

1

İskenderun'da üniversite öğrencilerinden mezuniyet töreninde İsrail'e tepki

2

Adana'da refüjdeki ağaca çarpan otomobilin sürücüsü yaralandı

3

Adana'da iki motosiklet çarpıştı, 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

4

Hatay'da otomobil ile hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 2'si ağır 5 kişi yaralandı

5

Hatay'da şok uygulamalarda aranan 8 şüpheli yakalandı

6

Antalya'da iki motosikletin çarpışması sonucu sürücüler yaralandı

7

Hatay'da Gazze'ye destek için oturma eylemi düzenlendi

8

Adana'da STK'ler Gazze'ye destek için çadır nöbeti başlattı

9

Kahramanmaraş'ta hekimler ve sağlık çalışanları İsrail'in saldırılarını "sessiz yürüyüş"le kınadı

10

Mersin Erdemli'de öğrencilere trafik eğitimi veriliyor