OZO Başkanı Sezgin: Çiftçilerimiz, bir an önce mısır fiyatlarının açıklanmasını beklemekte

OZO Başkanı Sezgin: Çiftçilerimiz, bir an önce mısır fiyatlarının açıklanmasını beklemekte

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Osmaniye Ziraat Odası (OZO) Başkanı Bahadır Sezgin, çiftçinin zorlu mücadelelerle ürünü hasat dönemine hazırladığını belirterek, hasat edilmeye başlanılan mısır ürününün, para edip etmeyeceğinin kaygı edilmekte olduğunu ifade etti. 
Osmaniye İli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Bahadır Sezgin Başkanlığında, Ziraat Odası Salonunda ilçe oda başkanlarının ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. 
Başkan Bahadır Sezgin, toplantısın, hasadına başlanan mısır konusunda, yaşanan belirsizlik ve sorunlarla ilgili, çiftçilerin talep ve beklentilerini dile getirmek, İlgili makamlara ulaştırmak için düzenlendiğini ifade etti. 
Başkan Sezgin, Osmaniye ve bölgede, çiftçilerin yoğun olarak üretimini yaptığı mısır bitkisinin; her hasat döneminde olduğugibi, bu sezonda da dolu, sel ve sıcaklık gibi bazı doğal afetlere maruz kaldığını, üretim sezonu boyunca fark edilmeyen, bu doğal afet zararının hasatta verim kaybı ile ortaya çıkmakta olduğunu belirtti. 
FİYAT BELİRSİZLİĞİ ÇİFTÇİYİ ZOR DURUMDA BIRAKIYOR
Başkan Sezgin, açıklamasının devamında, “Mısırın Tozlaşma dönemine denk gelen bu doğal afetler, mısır koçanlarında yüzde 25-30 oranında dane noksanlığına yol açmıştır. Buda yüzde 25-30 verim eksikliği anlamına gelmektedir.Çiftçilerimiz ürünü zorlu mücadeleler ile hasat dönemine hazırlarken, hasat edilmeye başlanılan Mısır ürününün, para edip etmeyeceğini kaygı etmektedir. Piyasada oluşan fiyat belirsizliği, geçmiş yıllarda da çiftçimizi zor durumda bırakmış ve ürünlerini zararına satmak zorunda kalmışlardır. Önceki yıllarda yaşanmış olan mağduriyetler ile tekrar karşılaşmak istemeyen çiftçilerimiz, bir an önce Mısır fiyatlarının açıklanmasını beklemektedir.” Dedi. 
MAZOT DESTEĞİ YÜZDE 100 ORANINDA ARTIRILMALI
Son 2 ayda özellikle mazot fiyatlarının yüzde 00 oranında arttığına dikkat çeken Başkan Sezgin, “Çiftçilerimize verilen mazot desteğinin de yüzde 100 oranında artırılmasını talep ediyoruz. Bu girdi artışları sonucunda çiftçilerimiz gerekli şekilde desteklenmez ise çiftçilerimiz yeni ürün sezonuna tarlasını hazırlamakta zorlanacaktır. Ekim yapamaz hale gelecektir.” diye konuştu. 
ÇİFTÇİ MAHSULÜNÜN PARA ETMESİNİ İSTEMEKTE
Mısır hasadı başlamasına rağmen 2023 yılı müdahale alım fiyatı Henüz açıklanmadığını kaydeden Bahadır Sezgin, “Mısır fiyatlarındaki belirsizlik çiftçilerimizi endişelendirmektedir. Bugün için mısırın tüccarda alım fiyatı 5,20 kuruştur. Yani 2023 yılı maliyetinin de altında kalmıştır.Buradan hareketle TMO depolarının her an alıma hazır tutulması, rutubet konusunda çiftçilerimizin geri çevrilmemesi ve girdi maliyetlerindeki bu yüksek artışlar göz önünde bulundurularak ve geç kalınmadan, iyi bir fiyat açıklanmasıÇiftçilerimizin beklentisidir. Fiyat açıklaması, serbest piyasada giderek düşen mısır fiyatlarının düşüşünü durduracaktır. Zaten fiyatların açıklanmaması ve oluşan bu maliyet farkı nedeni ile çiftçilerimiz iyice zor duruma düşmüştür. Bu rakamlara verim kaybı da üst üste konulduğunda, mısır üreticisinin durumu çok açık bir şekilde ortadadır. Zaten girdi alış verişini peşin yapamayan ve bankalara, tüccarlara borcu olan çiftçilerimiz zor durumda kalmaktadır. Durum düşünülenden çok daha vahimdir.Çiftçilerimizden her dönem, Bir karış bile toprağını boş bırakmadan, ekmesi istenilmektedir. Çiftçilerimiz bu talebi,hiçbir zaman geri çevirmemiş, her türlü doğal afete, pandemiye ve depreme rağmen o bir karışta olsa, toprağını ekmekten vazgeçmemiştir. Yani çiftçimiz üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Ve emeğinin karşılığında mahsulünün para etmesini istemektedir.”
Toplantının ardından heyet, Kırmıtlı Beldesinde hasadına başlanılan Ali Rıza ve Aziz Deprem’e ait mısır tarlasında incelemelerde bulunuldu



Osmaniye 21.08.2023 14:56:00 0

İlginizi Çekebilir

1

Şehit Başkomiser Kamuran Üçgül'ün cenazesi, Osmaniye'de toprağa verildi

2

Dr.Korkmaz Tabipler Odasının Yeni Başkanı Oldu

3

Osmaniye'de uçurtma şenliği

4

Adıyaman'daki şehitler göz yaşlarıyla memleketlerine uğurlandı

5

Osmaniye'de 5 düzensiz göçmen yakalandı

6

Hemşehrimiz Şehit Oldu

7

Elektrikli araç sayısı artınca işletmeciler de iş yerlerine şarj üniteleri kurmaya başladı

8

Milli hokeyciler, Avrupa Şampiyonası için Osmaniye'de kampa girdi

9

Özdokur, Başkan Yardımcısı Oldu

10

Karalar'dan Olcar'a Ziyaret