Pamuk tarlalarının arasında "süs balığı" yetiştiriyor

Pamuk tarlalarının arasında

Pamuk tarlalarının arasında "süs balığı" yetiştiriyor

HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ - Hatayli girisimci Galip Biçer, Amik Ovasi'nin verimli topraklarinda kurdugu süs baligi üretim çiftliginde yetistirdigi baliklari, Türkiye'nin birçok ilindeki petshoplara pazarliyor.

Yillardir petshop isletmeciligi yapan 54 yasindaki Biçer, süs baliklarina olan ilgisi dolayisiyla yaklasik 5 yil önce Antakya ilçesi Alaattin Mahallesi'nde yer alan pamuk tarlalarinin ortasindaki 13 dönümlük arazide süs baligi yetistirmeye karar verdi.

Daha önce nar yetistirilen tarlada, binbir emekle kurdugu tesiste çesitli renklerde Japon baligi ile vatoz yetistirmeye baslayan Biçer, yumurtlamasindan olgunluga eristigi döneme kadarki yaklasik 8 aylik sürede baliklara özenle gibi bakiyor.

Tarladaki havuzlarda yetistirilen baliklarin tanesini 1,5 ila 25 liradan iç piyasaya pazarlayan Biçer, iç piyasadaki süs baligi ihtiyacinin önemli bir kismini karsiliyor.

Girisimci Biçer, AA muhabirine yaptigi açiklamada, 5 yil önce açtigi tesisin çok mesakkatli kuruldugunu ancak sonuçlarinin da güzel oldugunu söyledi.

Ovada kurduklari tesisin balik yetistiriciligi için çok elverisli bir yer oldugunu belirten Biçer, "Amik Ovasi'nin ortasinda böyle bir tesisi yaptik, insanlar görünce çok sasiriyor. Pamuk tarlalarinin arasindaki bu tesis gelen misafirlerimizin çok dikkatini çekiyor. Amik Ovasi dünyanin en bereketli ovasi, burada neyi üretmek isterseniz üretebilirsiniz ancak sadece pamuk, misir degil, balik için de en uygun araziye ve iklime sahip bir yerdir, biz de o yüzden burada tesisi kurduk. Isimiz çok zahmetli ancak çok severek yapiyorum, günümün tamami burada geçiyor, tek tek onlari besliyor ve bakimlarini yapiyoruz. Hem zor hem de eglenceli bir isimiz var." diye konustu.

- Pazar sikintisi yasamiyor

Subat ayinda üretim sezonunun basladigini ve nisanda yumurtlayan baliklarini eylül-ekim aylarinda satilacak duruma getirdiklerini anlatan Biçer, bir sezon içinde ellerindeki tüm baliklari satabildigini söyledi.

Hiçbir zaman pazar sikintisi yasamadigini belirten Biçer, söyle konustu:

"Kapasitemiz olan yillik 200 bin baligi burada yetistiriyoruz. Bundan da yillik ortalama 300 ila 350 bin lira arasi kazaniyoruz. Üretimlerimiz iç piyasada tüketiliyor. Van'dan Istanbul'a kadar Türkiye'nin her tarafina süs baligi satiyoruz. Ancak bu isi bilmezseniz bayagi zarar ederseniz çünkü masrafi çok, en ufak bir hata bütün baligi öldürür. Bakimi bir bebeginkinden zor, bebek aciktiginda aglar bunlar aglamayi bilmez. Baliklarin ne zaman aciktigini bilmek zorundasiniz. Benim pazar sikintim yok, ihracata yönelik hedeflerim var ancak su anda iç piyasaya ancak yetisebiliyoruz. Ileride tesisi daha da büyütüp disariya da pazarlamayi düsünüyorum."

Biçer, zaman zaman sezon sonuna dogru elindeki tüm ürünleri tükettigini ve ihtiyaci karsilayabilmek için baska yerlerden ürün aldigini da sözlerine ekledi.



Yurt Dünya 28.09.2020 11:42:12 0

İlginizi Çekebilir

1

THK Antalya Şube Başkanı Eken, kurban derilerinin kuruma bağışlanması çağrısında bulundu

2

Konutu teslim edilen depremzedeler bayramda misafirlerini yeni evlerinde ağırlayacak

3

Hatay'da depremlerde kaybettiği eşinin emaneti 3 çocuğuna gözü gibi bakıyor

4

"Adana Kralı" gönüllü olarak kentin tanıtımı için çalışıyor

5

Isparta'da yaralı ve bitkin halde bulunan kuş yavruları tedavi altına alındı

6

Adana'da araçta arı kovanlarına gizlenmiş 53 kilo 600 gram uyuşturucu ele geçirildi

7

Mersin'de seyir halindeyken alev alan otomobil kullanılamaz hale geldi

8

Isparta'da "kurban indirme geleneği" sürdürüldü

9

Kahramanmaraş'ta belediye Kurban Bayramı'nda ücretsiz ulaşım hizmeti verecek

10

Vali Pehlivan, bayram için Mersin'e gelen tatilcileri kent girişinde karşıladı