Patara Antik Kenti eski ihtişamına kavuşuyor

Patara Antik Kenti eski ihtişamına kavuşuyor

Patara Antik Kenti eski ihtişamına kavuşuyor

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇIN - Antalya'nin Kas ilçesindeki tarihe damga vurmus birçok ismin ayak bastigi Patara Antik Kenti'nin eski ihtisamina kavusmasi için çalismalar tüm hiziyla devam ediyor.

Patara Antik Kenti Kazi Baskani Prof. Dr. Havva Iskan Isik, AA muhabirine, tarih sahnesinin ön önemli limanlarindan olan Likya Birligi baskenti Patara'nin adinin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 2020'yi "Patara Yili" ilan etmesiyle daha bilinir hale geldigini söyledi.

Kendilerinin de hummali sekilde çalismaya basladigini aktaran Isik, bu süreçte Kültür ve Turizm Bakanligi ile Antalya Valiliginin destegiyle birçok önemli restorasyonu baslattiklarini vurguladi.

Çalimalarin tüm hiziyla sürdügünü anlatan Isik, sunlari kaydetti:

"19 metre genisliginde, 10 metre yüksekligindeki 2 bin yillik oldugu tahmin edilen ve su aktarma göreviyle dünyada emsalsiz olan kent kapisi eski ihtisamina kavustu. Sütunlu caddedeki sütunlari ayaga kaldirma ve bakim onarim çalismalarini tamamladik. Karsilama merkezi projesine basladik. Tiyatroda kazi ve güçlendirme çalismalari yaptik. Antik tiyatromuz artik sanatsal ve sportif etkinliklere ev sahipligi yapmaya basladi. Osmanli Devleti'nin 1906 yilinda Afrika'daki topraklariyla iletisim için kurdugu ilk telsiz telgraf istasyonu müzeye dönüstürülmesine iliskin projenin de ihale asamasindayiz. Bu yil sonunda kadar bu projeyi de tamamlama umudumuz var."

- "Inanilmaz degerdeki cografyayla insanlar tanismaya basladi"

Patara ören yerinin geçmiste yedi kez kundaklamasi sonucu yakildigina isaret eden Isik, bu yanginlarda pek çok eserde tahrip olustugunu dile getirdi.

Bu eserlerin tamamini kazi evinin bahçesine getirdiklerini aktaran Isik, tüm konservasyonlarini tamamladiklarini, müzecilik anlayisiyla sergilediklerini söyledi.

Isik, bu eserlerin yeniden tasinmasinin risk olusturdugunu belirterek, söyle devam etti:

"Bir de güvenlik nedeniyle küçük sütun basliklari götürülebilir oldugu için bütün malzemeyi alanda birakmamaya özen gösteriyoruz. Demre Müzesi'nde Patara'ya ait özel bir bölüm olusturuluyor. Yil bitmeden bu eserler artik Demre Müzesi'nde sergilenecek. Patara'nin dünya arkeoloji bilimi camiasinda pozitif taninirligi yüksek olan bir antik kent. Kazilardaki bütün veriler çok ciddi, en üst düzey kalitedeki akademik makalelerle bilim dünyasina bulusturmayi basardik. Patara'ya iliskin hazirladigimiz 14 ciltlik kitabimizi Avrupa'nin hangi kütüphanesine giderseniz gidin bulabilirsiniz. Patara, 2020 yilinin temasi olmasiyla artik sadece dünya arkeoloji bilimi camiasinda degil, insanlar tarafindan da taninir hale geldi. Inanilmaz degerdeki cografyayla insanlar tanismaya basladi."

- Agustos'ta 100 bin kisi ziyaret etti

Salgin sonrasi Patara'ya ilginin daha da artmasini beklediklerini vurgulayan Isik, salgina ragmen agustos ayinda kenti 100 bin kisinin ziyaret ettigini kaydetti.

Devletin tüm kurumlariyla Patara için büyük bir çaba sarf ettigini anlatan Isik, "Bakanimiz Mehmet Nuri Ersoy, gelecek yil Patara'da 1 milyona yakin ziyaretçi hedefliyor. Biz de bu hedefi asacagimizi düsünüyoruz." ifadelerini kullandi.














Yurt Dünya 26.09.2020 13:16:19 0

İlginizi Çekebilir

1

Mersin'de köprü altında sıkışan otobüs, vinç yardımıyla çıkartıldı

2

Antalya'da dolu yağışı tarım ürünlerine zarar verdi

3

Silifke'de "Kültürün İzinde Mersin" etkinliği düzenlendi

4

Hatay'da 14 düzensiz göçmen yakalandı

5

Hatay'da sahte içki ve ham maddesi ele geçirildi

6

Muhittin Böcek Akdeniz Belediyeler Birliği başkanlığına seçildi

7

Mersin'de kontrolden çıkan otomobil bariyere saplandı

8

Reyhanlı'da tarlada çıkan yangın söndürüldü

9

Adana'da tır şoförü damada meslektaş ağabeyleri araç lastiği hediye etti

10

Mersin'deki zincirleme trafik kazasında ölü sayısı 11'e çıktı