PAÜ’lü Akademisyenden Parkinson hastalarının hayatlarını kolaylaştıran proje

PAÜ’lü Akademisyenden Parkinson hastalarının hayatlarını kolaylaştıran proje

PAÜ’lü Akademisyenden Parkinson hastalarının hayatlarını kolaylaştıran proje

Pamukkale Üniversitesi’nde öğretim görevlileri tarafından yürütülen “Parkinson ve Tremor Hastaları İçin Dengeleyici Kaşık ve Karar Destek Sistemi” adlı proje Parkinson ve Tremor hastalarının günlük hayatlarını kolaylaştırıyor.

TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Projesi (BİGG - Bireysel Genç Girişim Projesi) olan “Parkinson ve Tremor Hastaları İçin Dengeleyici Kaşık ve Karar Destek Sistemi” adlı projeyi anlatan Dr. Arş. Gör. Erdem Dilmen şunları aktardı: “Bu projede, tremor ve Parkinson hastalarının yemek esnasında ellerinde oluşan istemsiz titremelerin etkisini azaltıp hastanın yeme eylemini kolaylaştıracak bir dengeleyici kaşık sistemi ve bu sistem ile çalışacak bir yöntem geliştirilmesi önerilmektedir” dedi.

“Amacımız, hastanın el/kol kaslarındaki istenmeyen titreşimlere rağmen engellemek”
Üstlendiği projenin hastaların günlük yaşamını kolaylaştırdığını söyleyen Dr. Arş. Gör. Erdem Dilmen, geliştirdiği kaşığın özellikleri hakkında bilgileri aktardı. Erdem, “Kaşık, aktif titreşim sönümleme yapacaktır. Geliştirdiğimiz üründe kaşığın tutulacak bir gövdesi olacaktır ve bu gövde, bir kaplama ile içinde gerekli olan elektronik aksamı barındıracaktır. Kaşık içinde çalışacak olan kontrol algoritması kaşığın gövdesine bağlı halde olan uç kısmını dengeleyecektir. Bu uç kısmı kaşığın gıdayı tutan haznesidir. Burada amacımız, hastanın el/kol kaslarındaki istenmeyen titreşimlere rağmen kaşığın uç kısmının dengede tutulup gıdanın kaşıktan dökülmesini engellemektedir. Bu kaşık hastaların kullanımına ek olarak, nöroloji uzmanlarının muayene esnasında kişinin Tremor veya Parkinson hastası olup olmadığına karar vermesinde yardımcı olacak ek bir karar destek sistemi ile doktorlara da sunulacaktır. Bu amaçla makine öğrenmesi tekniklerinden de istifade edilecektir” diye konuştu.


Güncel 21.01.2022 15:30:33 0

İlginizi Çekebilir

1

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay'da ziyaretlerde bulundu

2

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Depremlerden etkilenen Hatay, 2027'de tamamen yenilenmiş altyapıya kavuşacak

3

IC İçtaş İnşaat King Khalid Uluslararası Havalimanı terminallerinin yapımını tamamladı

4

Hatay'da minibüsle çarpışan motosikletin sürücüsü yaralandı

5

Beyaz örtü içinde Salda Gölü manzaralı kayak keyfi

6

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Deprem, vefat, tedavi zorluklarını sporla aştı, milli takımla gururlandı

7

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Depremde 14 sporcusunu kaybeden İstiklalspor, sahadaki başarısıyla kente umut oluyor

8

Kolon kanserinde düzenli tarama erken tanı için belirleyici rol oynuyor

9

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Depremzede aşçı, kendisini hayata bağlayan AFAD arama kurtarma ekibiyle buluştu

10

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ÜÇÜNCÜ YILI - Kahramanmaraş'ın yeniden inşasında depremzede mimar ve mühendisler de yer aldı